Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η κυρία Φωτεινή …

… κάνει σούπα κόκκινη, βάζει μέσα δυο ντομάτες,
παπαρούνες μυρωδάτες, κόκκινα κεράσια τρία
και μια πυροσβεστική αντλία.

Γεια στα χέρια της, που έλεγε κι ο πρώτη φορά νονός, αλλά εγώ λέω –σήμερα που πλάκωσε ο χινόπωρος- να φτιάξω μια σούπα κόκκινη με κάπως απλούστερα υλικά.
Ελπίζοντας να κάνει μπαμ από γεύση αποφεύγοντας, κατά προτίμηση, την επακόλουθη έκρηξη …


Σούπα με παντζάρι, πατάτες και μπέικον

ΑΝΩΘΕΝ

Υλικά:
500 γρ. παντζάρια (βολβοί)
1 μεγάλη πατάτα
4 φέτες μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά αλεύρι


Αν αγοράσουμε παντζάρια, κρατάμε μόνο τους βολβούς και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ήδη βρασμένα παντζάρια, είτε από βάζο είτε από τις συσκευασίες σε κενό αέρος. Όσο για τα φύλλα των παντζαριών, τα βράζουμε ξεχωριστά και τα τρώμε με λάδι και ξύδι.

Κόβουμε τις πατάτες και τα παντζάρια σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και ρίχνουμε το μπέικον, κομμένο σε κομματάκια και το σκόρδο. Τα ροδίζουμε για 1΄-2΄ και προσθέτουμε πατάτες και παντζάρι.

ΑΡΧΗΜΑΖΙ

               ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 4΄-5΄και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά. Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

ΑΛΕΥΡΩΜΑ

ΒΡΑΣΙΜΟ


Αν θέλουμε να γίνει βελουτέ, την πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με λίγη κρέμα γάλακτος, γάλα ή γιαούρτι αν δεν μας πειράζει το να χάσει το βαθυκόκκινο χρώμα της. Τρώγεται σκέτη, με κρουτόν απλά ή σκορδάτα ή με τραγανές αραβικές πίτες.

ΜΠΩΛ

ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σνομπ …

… είναι κάποιος που προτιμά να ταξιδεύει πρώτη θέση όρθιος, παρά δεύτερη θέση καθιστός.
Σνομπ ήμουν κι εγώ, που δεν έφτιαξα τόσα χρόνια την παλιομοδίτικη κλασσική συνταγή για παγωτό κάθε ελληνίδας μάνας. Αυτή με το Ermol και το ζαχαρούχο, που γλύκανε γενιές πιτσιρικάδων.
Και σήμερα έδωσε, μαζί με τα τελευταία σύκα της συκιάς μας, ένα λαχταριστό παγωτό που γλύκανε την κόρη και τ’ ανήψια μου …


Σπιτικό παγωτό σύκο

ΕΤΟΙΜΟ

Υλικά:
1 κουτί φυτική κρέμα Ermol ή Γιώτης
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
400 γρ. σύκα
φυστίκια Αιγίνης χοντροτριμμένα (ανάλατα)

Για το σερβίρισμα:
σιρόπι καραμέλλα ή από γλυκό κουταλιού
φυστίκι Αιγίνης, μπισκοτάκια

 

Χτυπάμε στο μίξερ (με το φτερό) τη φυτική κρέμα για 10΄, να αφρατέψει και να φουσκώσει.

ΚΡΕΜΑ ΑΡΧΗ

ΑΦΡΑΤΕΜΑ


Ρίχνουμε και το ζαχαρούχο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10΄ακόμη.

ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ

ΚΡΕΜΑ


Πατάμε τα σύκα με το πηρούνι ή τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κρέμα.

ΜΕ ΣΥΚΑ

ΜΕ ΤΑ ΣΥΚΑ


Ρίχνουμε και τα φυστίκια, ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα και αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή, την οποία έχουμε προετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 30΄. Το βγάζουμε, το χτυπάμε ξανά για 5΄ για να διαλύσουμε τυχόν κρυστάλλους και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

ΚΑΙ ΦΥΣΤΙΚΙ 

ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ


Σερβίρουμε το παγωτό σκέτο, με σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή έτοιμο, με τριμμένο φυστίκι ή μπισκότο.

ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

ΑΝΩΘΕΝ 

ΦΛΟΥ

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ψεκάστε, σκουπίστε …

… τελειώσατε. Σλόγκαν της εποχής μου που έμεινε κλασσικό, από τη διαφήμιση του Ajax, με την Ελένη που παντρεύτηκε και ξέχασε (να το χρησιμοποιεί). Εγώ πάντως, απ’ όταν παντρεύτηκα άλλα ξέχασα – ξεκούραση, προσωπικό χρόνο, αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης.
Το ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε λοιπόν, έγινε συνώνυμο της άκοπης δουλειάς που έχει, παρόλα αυτά, εξαιρετικό αποτέλεσμα. Καληώρα σαν τη σημερινή συνταγή. Σαββάτο σήμερα, μπα-σε καλό- μου, μέρα που οι νοικοκυρές παλεύουν να στριμώξουν τις περισσότερες δουλειές. Και παραδοσιακή ελληνική ημέρα ψαροφαγίας, παρότι το ψάρι, όσο να πεις, έναν μπελά τον έχει.
Εκτός από το δικό μου ψάρι, που γίνεται γρήγορα, εύκολα, χωρίς τσαπατσουλιές και κόπο. Τυλίξτε, ψήστε, τελειώσατε.
Και είναι και κυριλέ, και πρωτότυπο, και εμφανίσιμο και είναι και του Jamie Oliver …

Σολωμός πακέτο με πέστο και φασολάκια

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

ΦΛΟΥ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Υλικά:
2 κομμάτια φιλέτο σολωμού
2 χεριές πράσινα λεπτά φασολάκια
2 καλές κουταλιές πέστο
χοντρό αλάτι, πιπέρι, χυμός λεμονιού

 

Ζεματάμε τα φασολάκια σε νερό που βράζει για 3΄-4΄, τα στραγγίζουμε και, αν είναι πολύ μακριά, τα κόβουμε στη μέση. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και το διπλώνουμε στη μέση. Βάζουμε στο κέντρο του τα μισά φασολάκια και καθίζουμε πάνω τους το ένα φιλέτο σολωμού, αλατοπιπερωμένο.

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

Ο ΣΟΛΩΜΟΣ

ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

ΚΑΙ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ

 

Βάζουμε πάνω στο σολωμό μια γερή κουταλιά πέστο, ραντίζουμε με λίγο λάδι, στύβουμε λεμόνι κατά βούλησιν και νοστιμίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι.

ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ

ΜΕ ΛΑΔΙ 

ΑΛΑΤΙ   


Κλείνουμε πρώτα τις άκρες κι ύστερα τις πλευρές του πακέτου. Φτιάχνουμε ένα ίδιο πακέτο με τα υπόλοιπα υλικά.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΠΑΚΕΤΟ

Βάζουμε τα πακετάκια σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, για 20΄-25΄.

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΑ

 

Σερβίρουμε τα πακετάκια κλειστά ή ανοιχτά και τα συνοδεύουμε με ρύζι, βραστές πατάτες, χόρτα ή πράσινη σαλάτα, ή σκέτα.

ΚΛΕΙΣΤΟ

ΦΛΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΟ

ΠΙΑΤΟ

ΚΛΕΙΣΤΟΝ

 ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Σουλήνις …

ΠΟΤΗΡΙΑ ΣΟΥΛΗΝΙΣ 
… σαν τα ποτήρια του Ζήκου. Γιατί τι άλλο είναι τα ριγκατόνι, παρά ζυμαρένιοι σωλήνες, που γεμίζουν με σάλτσα και γίνονται απολαυστικές χορταστικές μπουκιές. Ακόμη κι αν η σάλτσα είναι απλούστατη, με μόλις τρία υλικά …

Ριγκατόνι με σάλτσα ντομάτας και αγκινάρες

ΑΝΩΘΕΝ 

ΑΕΡΙΝΟ

Υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
6 αγκινάρες (βρασμένες ή από κονσέρβα)
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
(ή φρέσκες, γινωμένες ντομάτες στον τρίφτη)
250 γρ. ριγκατόνι (ή mezzi rigatoni)

Για το σερβίρισμα:
παρμεζάνα ή γραβιέρα ή ρεγκάτο


Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά και σε 2 κουταλιές λάδι το κρεμμύδι για 10΄, να πάρει χρώμα και να γλυκάνει. Ρίχνουμε τις αγκινάρες, κομμένες σε φετάκια, και το σκόρδο και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄. Προσθέτουμε τη ντομάτα και μισή κούπα νερό, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20΄-25΄, προσέχοντας να έχει πάντα λίγο νερό.

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΒΡΑΣΙΜΟ


Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, φροντίζοντας να είναι έτοιμα ταυτόχρονα με τη σάλτσα. Περνάμε τα ριγκατόνι με τρυπητή κουτάλα στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά αλλά πολύ καλά.

ΜΑΖΙ

ΣΟΥΛΗΝΙΣ 

ΣΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΩΘΕΝ


Σερβίρουμε αμέσως, προαιρετικά με τριμμένο τυρί.

ΛΙΤΑ

ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ 

ΠΛΑΪ

ΜΕ ΤΥΡΑΚΙ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ