Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Αρχαία ελληνική πόλις …

… της νοτίου Ιταλίας. Γνωστή διά τον πλούτον και την τρυφηλότητα των κατοίκων της.
- Της νοτίου είπατε; Ύψιλον το δεύτερο;
- Τι, τι; Σύβαρις; Ναι, ναι, ταιριάζει. Πού στο διάολο πάνε και τα βρίσκουνε για να ταλαιπωρούν τον κόσμο στα καλά καθούμενα;

Αγανάκτησε ο Μαυρογιαλούρος, ιδέα δεν είχε για τη Σύβαρη, δεν είχε γράψει ακόμη κι η Λιλή Ζωγράφου τη Συβαρίτισσά της – όχι δηλαδή που θα τη διάβαζε κι αν την είχε γράψει.
Κι ας μιλούσε για κείνη την αποικία των Αχαιών, από τις πρώτες που αναστήθηκαν στα νότια της Ιταλίας γύρω στα 725 π.Χ. Μια πόλη-κράτος πάμπλουτη, δημοκρατική, με ειρηνόφιλη συνείδηση κι ευτυχισμένο λαό. Πόλη λιχούδα, λαίμαργη, φιλήδονη, φιλόμουση, γεμάτη σεβασμό για την ελευθερία των ανθρώπων και τους πολίτες γεμάτους σεβασμό για τον πλησίον τους.
Κάτι απ’ όλα αυτά, ή όλα μαζί, θα ενέπνευσε την Ιζαμπέλ Αλιέντε να βαφτίσει τις κρέπες της, τις γεμιστές με σύκο και καρύδια …

Κρέπες Συβαρίτισσα

ΠΛΑΪ

Υλικά:
6 κρέπες
2 φλυτζάνια φρέσκα σύκα
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας κοπανισμένα καρύδια
2 κουτ. γλυκού κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

κρέμα σαντιγύ


Φτιάχνουμε τη ζύμη με βάση οποιαδήποτε συνταγή χρησιμοποιούμε (αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Ζεσταίνουμε πολύ καλά το τηγάνι-κρεπιέρα και βάζουμε ελάχιστη μαργαρίνη. Μόλις λυώσει ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού χυλό και γυρίζουμε το τηγάνι κυκλικά για να απλωθεί παντού. Μόλις πάρουν χρώμα οι άκρες από κάτω, τις ξεκολλάμε προσεκτικά με σπάτουλα γύρω-γύρω.

ΖΥΜΗ

ΑΠΛΩΜΑ

ΑΚΡΕΣ


Με τη βοήθεια της σπάτουλας, ή πετώντας την στον αέρα, γυρνάμε την κρέπα από την άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός, βάζοντας τις έτοιμες κρέπες τη μία πάνω στην άλλη, για να κρατιούνται ζεστές.

ΓΥΡΙΣΜΑ

ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ 

Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα λιώνουμε με πηρούνι. Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τα καρύδια, το κονιάκ και το μοσχοκάρυδο.

ΤΑ ΣΥΚΑ

ΘΕΣΙΣ


Γεμίζουμε με την κρέμα αυτή τις κρέπες και τις διπλώνουμε στη μέση.

ΓΕΜΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΔΙΠΛΩΜΑ 


Τις διπλώνουμε άλλη μια φορά στη μέση φτιάχνοντας ‘μαντηλάκια’.

ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ

ΑΝΩΘΕΝ

ΣΤΗ ΜΕΣΗ 


Κι αφήνουμε τη Σύβαρη να ξυπνήσει μέσα μας και να μας παρασύρει. Περιχύνουμε τις κρέπες με μέλι ή σιρόπι σοκολάτας, τις πασπαλίζουμε με καρύδια, τις γαρνίρουμε με σαντιγύ ή παγωτό …

ΜΕΛΩΜΑ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΙΑΤΑ

ΕΤΟΙΜΕΣ

ΠΛΑΪ


Φευ, όπως αδιάψευστα δηλούν οι φωτογραφίες, η Σύβαρις παρέμεινε μακρινή κι αποφύγαμε ακρότητες και λαιμαργίες. Φιληδονίες; …

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

Ο παράξενος ταξιδιώτης …

… Είπαμε, δεν είμαι και παιδούλα αλλά δεν είμαι και σαν την Πελοπόννησο. Αγέννητη μπορεί να μην ήμουν όταν προβαλλόταν αλλά, σίγουρα, ήταν αδύνατον να παρακολουθώ τον Αλεξανδράκη, να καθηλώνει τα πλήθη με το μυστηριώδη χαρτοφύλακα μονίμως δεμένον με αλυσίδα στο χέρι του.

taxidiwtis  exwfyllo

Ακουστά μόνο τον είχα τον παράξενο ταξιδιώτη και τον θυμήθηκα σήμερα που μπήκε στο σπίτι μου. Όχι ο ίδιος γιατί τότε είτε θα χρειαζόμουν τους ghostbusters είτε θα γινόμουν πλούσια κόβοντας εισιτήρια. Ένας μικρός παράξενος ταξιδιώτης σκαρφάλωσε στον τοίχο της κουζίνας μου κι έκοβε τις πρωινές του βόλτες όταν τον εντόπισα.
Ένα σαμιαμίδι ήταν, μικρό, τοσοδούλι, αλλά ορεξάτο και ζωηρό. Αυτό μας κοιτούσε αφ’ υψηλού κι εμείς στραβολαιμιάζοντας προς τα πάνω, όπως ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ.

samiamidi2.

samiamidi

Οι Ινδιάνοι της Αριζόνα το θεωρούσαν καλό οιωνό, στα νησιά της Πολυνησίας ήταν θεότητα και το λάτρευαν, στην Αφρική πάλι, αν έμπαινε σε καλύβα, έκαιγαν την καλύβα.
Θα ταυτιστώ με τους πρώτους, και θα το εκλάβω ως μια εξωτική πινελιά καλοτυχίας. Εκτός που χρειάζομαι επειγόντως λίγη καλή τύχη, το βρίσκω μάλλον υπερβολικό να κάψω το σπίτι μου για ένα σαμιαμίδι, όνομα και πράμα.
Και θα φτιάξω προς τιμήν του ένα φαγητό με καλαμπόκι και κόκκινα μεξικάνικα φασόλια …


Ντομάτες γεμιστές με καλαμπόκι, φασόλια και τυρί

ΠΙΑΤΟ  

Υλικά: 
5 μέτριες ντομάτες
3/4 κούπας βρασμένο καλαμπόκι (από κονσέρβα)
1  κούπα κόκκινα φασόλια (kidney beans)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κούπα ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
3/4 κούπας ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή τσένταρ
ελάχιστη καυτερή πιπεριά ή λίγο μείγμα τσίλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού


Αφαιρούμε ένα καπάκι από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε προσεκτικά με κουτάλι. Κρατάμε τη σάρκα για ντάκους, στραπατσάδες ή ντοματόρυζο και αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ

 
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. Ρίχνουμε τα φασόλια και το τσίλι και συνεχίζουμε για άλλα 5΄. Προσθέτουμε το μισό ψωμί, το μισό τυρί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
*Αν παραλείψουμε το τυρί ή το αντικαταστήσουμε με μη γαλακτοκομικό προϊόν, έχουμε ένα θρεπτικό και χορταστικό νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο.

ΓΕΜΙΣΗ ΑΡΧΗ

 ΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ 

Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες.

ΓΕΜΙΣΜΑ 

ΓΕΜΙΣΤΕΣ

Αναμιγνύουμε το υπόλοιπο ψωμί και το υπόλοιπο τυρί, ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και καλύπτουμε τις ντομάτες. Τις ραντίζουμε με λάδι.

ΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 


Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C, για 20΄ περίπου. αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να αποκτήσουν μια τραγανή, ξεροψημμένη κρούστα.

ΣΤΑ ΜΙΣΑ

ΨΗΜΜΕΝΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ 


Αφήνουμε τις ντομάτες να σταθούν για 5΄και σερβίρουμε.

ΕΤΟΙΜΕΣ

ΠΙΑΤΟ ΦΛΟΥ

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Εκεί που είσαι …

… ήμουνα κι εδώ που είμαι θά ’ρθεις, είπε με αξιοπρέπεια το αποξηραμένο σύκο στο φρέσκο.
Συναντήθηκαν στο πάγκο της κουζίνας μου. Το ένα, ολόφρεσκο, δροσερό, κομμένο πρωί-πρωί, διατηρούσε ανέπαφη τη ζουμερή του σάρκα, την καταπράσινη επιδερμίδα του, κι είχε όλη την έπαρση της νιότης του. Το άλλο, από τα τελευταία περσινά αποξηραμένα, ζαρωμένο, καφετί, ολόγλυκο παρόλα αυτά και διατηρώντας το περασμένο μεγαλείο που του έδινε η εκ Κύμης καταγωγή του.  
Δεν πήρα θέση στη διαμάχη. Τήρησα ελβετική ουδετερότητα, κι έκανα τον κουφό, και λίγο το χαζό – μάλλον γιατί πλησιάζω πια προς το αποξηραμένο κι ας είναι ευγενικός ο χρόνος μαζί μου.
Θα δώσω το φρέσκο στη δροσερή κορούλα μου κι εγώ θα πορευτώ  με τ’ αποξηραμένα. Θα τα ζωντανέψω και θα τους ξαναδώσω την παλιά τους αίγλη, σ’ ένα  …
 

Κέικ βρώμης με ξερά σύκα

ΕΚΑΣΤΟΣ 

Υλικά:
200 γρ. αλεύρι βρώμης*
50 γρ. νισεστές ή κορν φλάουρ
3 αυγά
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. ξερά σύκα
50 γρ. φουντούκια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι


* Για να φτιάξουμε αλεύρι βρώμης, αλέθουμε στο multi ίση ποσότητα από νιφάδες βρώμης, μέχρι να γίνουν ψιλό αλεύρι.

Τρίβουμε τα φουντούκια στο multi. Βάζουμε τα σύκα να μουσκέψουν για 30΄σε ένα μπωλ με καυτό νερό, στο οποίο προσθέτουμε κι ένα φακελάκι αρωματικό τσάι. Όταν ενυδατωθούν, τα στραγγίζουμε καλά, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.

ΣΥΚΑ

ΚΟΜΜΕΝΑ 

Μαλακώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα και το δουλεύουμε μαζί με τη ζάχαρη, με τον αυγοδάρτη, για 4΄-5΄. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, τα σύκα, τα φουντούκια, μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι βρώμης, μαζί με το νισεστέ και το μπέικιν.

ΑΡΧΗ

ΜΕ ΣΥΚΑ

ΑΛΕΥΡΙ

Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα του κέικ στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζοντας προαιρετικά την επιφάνειά του με νιφάδες βρώμης.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180º C, για 40΄ ή μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα καλαμάκι για σουβλάκι που μπήγουμε στο εσωτερικό του.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΑΝΩΘΕΝ

 ΨΗΜΜΕΝΟ

Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε κόβοντας χορταστικές, παλιωτικές φέτες.

ΑΠΛΟ

ΦΕΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 

ΑΧΝΙΣΜΕΝΟ

ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Συνδυασταί …

… Έτσι δεν έλεγαν Σκιαδαρέσης και Μάινας στο Βαλκανιζατέρ;
COMBINA   ΣΥΝΔΥΑΣΤΑΙ
- Κομπίνα είναι ο συνδυασμός.
- Δηλαδή, εμείς οι δυο τώρα είμαστε συνδυασταί;

Κι εγώ, τι είμαι; Κομπιναδόρος ή συνδυάστρια; Που σκέφτηκα να ενώσω δύο συνταγές εις σάρκαν μίαν; Και τι σάρκαν! Ζουμερή και γινωμένη. Οι πράσινες τηγανητές ντομάτες  συνδυάστηκαν με τις ψητές ντομάτες με πέστο και έδωσαν τις …


Ντομάτες πανέ, γεμιστές με πέστο

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ   

Υλικά:
ντομάτες μέτριες σε μέγεθος, γινωμένες αλλά σφιχτές
έτοιμη σάλτσα πέστο
ημίσκληρο τυρί (με χαμηλά λιπαρά) τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
αυγά
καλαμποκάλευρο


Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε ισόπαχες ροδέλες. Απλώνουμε σε μια ροδέλα λίγο πέστο, βάζουμε από πάνω λίγο τυρί και την καλύπτουμε με μια δεύτερη ροδέλα ντομάτας.

ΡΟΔΕΛΕΣ

ΜΕ ΠΕΣΤΟ

ΤΥΡΙ

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ


Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας όσα “σαντουιτσάκια” ντομάτας θέλουμε. Χτυπάμε δυο αυγά σε ένα βαθύ πιάτο και βάζουμε σε ένα δεύτερο πιάτο καλαμποκάλευρο.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙΑ

ΓΙΑ ΠΑΝΕ


Βουτάμε κάθε σαντουιτσάκι πρώτα στο αυγό και ύστερα το περνάμε από το καλαμποκάλευρο, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού από το αλεύρι.

ΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ


Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις ροδέλες σε μέτρια φωτιά.

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΤΗΓΑΝΙ

Μόλις ροδίσουν από τη μία πλευρά τις γυρνάμε προσεκτικά και από την άλλη, ξεκινώντας από τις ροδέλες που βάλαμε πρώτες στο τηγάνι. Τις γυρνάμε τουλάχιστον δύο φορές από κάθε πλευρά, για να κάνουν τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.

ΓΥΡΙΣΜΑ

ΚΡΟΥΣΤΑ 


Βγάζουμε τις ροδέλες σε απορροφητικό χαρτί και τις αφήνουμε να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
Τις σερβίρουμε ζεστές, τραγανές και λαχταριστές.

ΤΡΑΓΑΝΕΣ

ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ

ΜΙΣΗ 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΠΑΤΟ

ΚΟΜΜΕΝΕΣ