Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Εκμέκ …

… θα πει ψωμί. Κανταΐφι θα πει κανταΐφι. Τώρα πώς γίνεται κι εκμέκ κανταΐφι θα πει κανταΐφι με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγύ, αδυνατώ να το καταλάβω.
Κι ούτε και με πολυνοιάζει εξάλλου. Ούτε θα το αναλύσουμε, ούτε συζήτηση θ’ ανοίξουμε μαζί του. Απλώς θα το φάμε …

Εκμέκ κανταΐφι



Υλικά:
400 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (εδώ μαργαρίνη)

Για το σιρόπι:
2,5 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη
φλούδα και χυμός λεμονιού
1 κανελλόξυλο

2 δόσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής* (σπιτική ή έτοιμη)
σαντιγύ
φυστίκι Αιγίνης
κερασάκια

Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το ξαίνουμε πολύ καλά, για να ξεχωρίσουν οι κλωστές του και να αφρατέψει. Θα πρέπει όταν το ρίχνουμε από ψηλά να πέφτει αέρινο και να σχηματίζει ένα μικρό σωρό.
 
 
 

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να χλιαρέψει. Αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί με διαστάσεις 38 x 24 εκ. και στρώνουμε το κανταΐφι. Το ραντίζουμε προσεκτικά και παντού με τη μαργαρίνη.
 
 
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170º C, για 30΄-40΄, ανάλογα με το φούρνο. Θέλουμε να ροδίσει και να τραγανίσει καλά για να μη λασπώσει στο σιρόπιασμα.
 
 
 
 
 
Μέχρι να ψηθεί το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 3΄-4΄. Το διατηρούμε χλιαρό μέχρι να σιροπιάσουμε το γλυκό.
Ξεφουρνίζουμε το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε σιγά-σιγά και το σκεπάζουμε με μεγαλύτερο ταψί. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
 
 
 
 

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο κανταΐφι.
 
 
 

Φτιάχνουμε σαντιγύ και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
 
 
 
Με ένα πηρούνι φτιάχνουμε γραμμές σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
 
 

Πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης και διακοσμούμε με κερασάκια.
 
 
 
 
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον και σερβίρουμε.
 
 
 
 



*Επειδή προσπαθούμε να περιορίσουμε αυγά και ζωικά λιπαρά, χρησιμοποιούμε φυτική μαργαρίνη και έτοιμη κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγύ, που χτυπάμε με άπαχο γάλα. Και, ειλικρινά, κανείς δεν παραπονέθηκε ποτέ ούτε διαπίστωσε απώλεια σε γευστικό επίπεδο.

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Κόλαση …

… πόρωση και άλλα παρόμοια δηλωτικά του ενθουσιασμού της νέας γενιάς υποδέχτηκαν την κασερόπιτα μόλις ξεμύτισε από το φούρνο.
Το ήξερα ότι είναι από τις καλύτερες πίτες αλλά, θες που είχα καιρό να τους τη φτιάξω, θες οι ευτυχείς συγκυρίες, σήμερα κόλαζε από βουδιστή μέχρι αγιορείτη μοναχό.
Είχαν καιρό που τρώγονταν να φάνε μια κασερόπιτα πατέρας και κόρη, αλλά τους έβαλα στον πάγο λόγω λιπαρών και δεικτών χοληστερίνης του τελευταίου τσεκάπ.
Σήμερα, όμως, τους έκανα το χατήρι. Δε βαριέσαι, σκέφτηκα, και με τα πέντε φυλακή και με τα πεντακόσια. Εξάλλου, φασολάκια ελαφριά θα συνοδέψει.
Κι ύστερα ξανασκέφτηκα μάζευε κι ας είν’ και ρώγες και περιόρισα όσο μπόρεσα τα λιπαρά της, ευτυχώς χωρίς γευστικές συνέπειες. Και ιδού …

Κασερόπιτα 




Υλικά:

300 γρ. ημίσκληρο τυρί (με 10-14% λιπαρά)
100 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. ανθότυρο
100 ml άπαχο γάλα
2 κουταλιές cottage cheese

3 αυγά
300 ml άπαχο γάλα 

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα

Τρίβουμε ημίσκληρο, ρεγκάτο και ανθότυρο στο χοντρό τρίφτη και τα ανακατεύουμε με το γάλα και το cottage. Ρίχνουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο αλάτι. Χωρίζουμε το μείγμα στα έξι.
Απλώνουμε πάνω στον πάγκο ένα φύλλο και απλώνουμε το 1/6 από το μίγμα των τυριών σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του. Διπλώνουμε το φύλλο σε πιέτες ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του.










Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο το φύλλο κυκλικά, σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι. Με τον ίδιο τρόπο αλείφουμε και τυλίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας το κάθε ένα εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.










Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, περιχύνουμε την κασερόπιτα και την αφήνουμε τουλάχιστον 45΄, για να απορροφήσει το μίγμα των αυγών και να φουσκώσει.



























Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, για 45΄ περίπου. Στα μισά του ψησίματος στρίβουμε το ταψί τα μπρος πίσω, για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.


































Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10΄ και σερβίρουμε.











































Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Ισοδύναμα …

… εναλλακτικές, plan A και plan B, δεν έχουν μόνο οι οικονομολόγοι και οι τρόικες. Έχουν και οι συνταγές. Που είναι, ή μπορούν να γίνουν, ευέλικτες. Για λόγους οικονομικούς, διατροφικούς, προσωπικούς, ιδεολογικούς και πάει λέγοντας. Κατά το μάγουλο και το μπάτσο.
Πάρε παράδειγμα αυτή την τόσο ιδιαίτερη συνταγή ορεκτικού. Έχει μια εναλλακτική για τον καθένα.
Δε βρίσκεις φρέσκα σπαράγγια ή δεν θέλεις/μπορείς/ ξέρεις να τα βράσεις; Παίρνεις έτοιμα στο βαζάκι ή τα χρησιμοποιείς ωμά. Σου πέφτει βαρύς ο παστουρμάς κι ακριβό το προσούτο; Βάζεις μπέικον. Σου πέφτει λαϊκό το μπέικον και είσαι μερακλής; Πάρε παστουρμά να το φχαριστηθείς.
Και το άσπρο τυρί; Λιπαρό κι ακριβό το μανούρι; Μ’ ένα ελαφρύ και οικονομικό ανθότυρο είσαι μια χαρά. Και το κίτρινο; Θέλεις γραβιέρα, που να κρατάει λίγο και ν’ αρμυρίζει, ή ημίσκληρο, που λιώνει κι έχει και λιγότερα λιπαρά;
Και στο ψήσιμο; Θέλεις τα περιχύνεις με βούτυρο, θέλεις με μαργαρίνη. Θέλεις στην κούνια, Χάιδω μ’ βάλε με, θέλεις στη σαρμανίτσα.
Ακόμη και για το κατεξοχήν υλικό της συνταγής, το κανταΐφι, υπάρχει εναλλακτική – αν και τη θεωρώ περιττή. Μπορείς να βάλεις φύλλο κρούστας, αλλά θα χάσεις μεγάλο κομμάτι της εντυπωσιακής της εμφάνισης. Ιδού, λοιπόν, διαλέγετε και παίρνετε …

Σπαράγγια τυλιγμένα σε κανταΐφι

ΑΝΩΘΕΝ

Υλικά: 
1 ματσάκι σπαράγγια (φρέσκα ή από βάζο)
μπέικον, προσούτο ή παστουρμάς
ανθότυρο ή μανούρι
γραβιέρα ή ημίσκληρο ή ρεγκάτο
βούτυρο ή μαργαρίνη

φύλλο κανταΐφι

Ανοίγουμε το κανταΐφι και το ξαίνουμε πολύ καλά για να ξεχωρίσουν οι ίνες του και ν’ αφρατέψει.

ΞΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΑΦΡΑΤΟ

Τρίβουμε το κίτρινο τυρί στο χοντρό τρίφτη. Κάνουμε το ίδιο και με το άσπρο. Φτιάχνουμε με κανταΐφι μια λωρίδα πάνω στον πάγκο μας. Ρίχνουμε πάνω στο κανταΐφι κίτρινο τυρί κι ύστερα άσπρο.

ΛΩΡΙΔΕΣ

ΛΩΡΙΔΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Κόβουμε ένα σπαράγγι στη μέση και τυλίγουμε και τα δυο κομμάτια του με μια λωρίδα από το αλλαντικό που επιλέξαμε. Βάζουμε στην άκρη της λωρίδας τα σπαράγγια και τυλίγουμε ρολό, αφήνοντας τις άκρες των σπαραγγιών να προεξέχουν.

ΜΠΕΪΚΟΝ

ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΤΥΛΙΓΜΑ


Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνουμε με τη μαργαρίνη, λιωμένη και χλιαρή.

ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


Ψήνουμε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 25΄-30΄, ή μέχρι να χρυσίσει το κανταΐφι. 

ΨΗΜΜΕΝΑ

ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


Απολαμβάνουμε τα ρολά ζεστά και τραγανά.

ΔΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΦΛΟΥ