Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Ανοίξτε τα πουγκάκια σας …

… τα κατακλειδωμένα και δώστε μας απ’ το χρυσό πού ’χουνε τα πουγκιά σας.
Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Πού να τα βρω, καμάρια μου, και τα πουγκιά και τα φλουριά; Ή, μήπως, σας μοιάζω με τον πεζεβέγκη που τά ’χει στην πούγκα; Ωωω …
Δεν θα το πάρω τοις μετρητοίς – ούτε κι εσείς να το πάρετε- αλλά θα μείνω στο συμβολικό του κάλαντου, στον τρόπο του λέγειν μιας άλλης εποχής, με πλούσιους άρχοντες, κυρές καμαροτράχηλες και γαϊτανοφρυδούσες και ζαχαροζυμωμένα αρχοντόπουλα.
Μέρα που είναι, όμως, κάπως πρέπει να δείξω κι εγώ την αρχοντιά μου. Όχι, δεν θα κάνω κότσο τα μαλλιά μου. Με προσούτο θα φτιάξω …

Πουγκιά από προσούτο με ξερά σύκα

ΠΟΥΓΚΑΚΙ

Υλικά:
10 ξερά σύκα
10 λεπτές φέτες προσούτο*
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
μερικά φυλλαράκια φασκόμηλο
4-5 κόκκοι πιπέρι

Βάζουμε τα σύκα να βράσουν, σκεπασμένα και σε σιγανή φωτιά, μαζί με το φασκόμηλο και το πιπέρι. Όταν φουσκώσουν και εξατμιστεί όλο το κρασί, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε αν κρυώσουν.

ΣΥΚΑ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΣΥΚΑ ΕΤΟΙΜΑ 

Ανοίγουμε μια φέτα προσούτο και βάζουμε στο κέντρο της ένα σύκο. Κλείνουμε το προσούτο γύρω από το σύκο φτιάχνοντας ένα πουγκί και στερεώνουμε τις άκρες του με οδοντογλυφίδα. Σερβίρουμε τα πουγκιά σκέτα ή πάνω σε τρυφερά πράσινα φύλλα από ρόκα ή μαρούλι.

ΕΤΟΙΜΟ 

ΠΟΥΓΚΙ

ΚΟΝΤΙΝΟ

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Ω, πόσο σας μισώ …

… απαίσια, μικρά Στρουμφάκια. Μια μέρα θα βρω το χωριό σας, πού θα μου πάει …
Κι αν δεν το βρω, θα το φτιάξω. Αυτές οι γεμιστές ντοματούλες, ίδιες με τα στρουμφόσπιτα, μαγνητίζουν το βλέμμα και, κυρίως, δεν είναι παραισθησιογόνες, σαν το Amanita muscaria … 

amanita-muscaria smurf house

… που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπό τους. Το πολύ-πολύ να παραμιλάς από νοστιμιά …

Ντομάτες μανιτάρια γεμιστές με ρυζοσαλάτα

ΜΑΝΙΤΑΡΑΚΙΑ  

Υλικά:
μέτριες στρογγυλές ντομάτες
μαγιονέζα για τη διακόσμηση

Για τη ρυζοσαλάτα:
1 κούπα ρύζι μπασμάτι ή νυχάκι
1 κονσέρβα τόνος σε νερό
καλαμπόκι από κονσέρβα
1-2 κουταλιές μαγιονέζα
προαιρετικά: αγγουράκι τουρσί, καροτάκια baby

Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι από το πάνω μέρος τους και τις αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε, αναποδογυρισμένες, να στραγγίξουν.

ΚΑΠΑΚΙΑ

ΑΔΕΙΑΣΜΑ

Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 10΄και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε μπωλ και το αναμιγνύουμε με τον τόνο, το καλαμπόκι, τη σάρκα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη, και όποια άλλα υλικά μας αρέσουν. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και δένουμε τη σαλάτα με λίγη μαγιονέζα. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.

ΡΥΖΙ

ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 

ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΑΝΑΜΙΞΗ

Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη σαλάτα. Για την ακρίβεια, τις ξεχειλίζουμε ώστε το καπάκι να σταθεί πάνω στη γέμιση και όχι στις ντομάτες, δίνοντας την εικόνα του καπέλου του μανιταριού.

ΓΕΜΙΣΜΑ

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Διακοσμούμε το καπάκι κάθε ντομάτας με βούλες μαγιονέζας. Για να μη γεμίσουμε ολόκληρο κορνέ με μαγιονέζα, αυτοσχεδιάσαμε χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι. Βουτάμε το καλαμάκι στη μαγιονέζα, το ακουμπάμε στη ντομάτα και φυσάμε ελαφρά, για να βγει μια σταλίτσα μαγιονέζα.
Στρώνουμε ένα ξύλο ή μια πιατέλα με φύλλα ρόκας και ακουμπάμε επάνω τις ντομάτες.

ΚΑΛΑΜΑΚΙ

 ΕΤΟΙΜΕΣ

Διατηρούμε τις ντοματούλες στο ψυγείο μέχρι να τις σερβίρουμε.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

ΑΝΩΘΕΝ

 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 

Είναι εύκολες, ευρηματικές και δίνουν μια χαρούμενη, παιχνιδιάρικη νότα σε κάθε μπουφέ. Ιδανικές για παιδικό πάρτυ αλλά και για τα γιορτινά τραπέζια των ημερών, μπορούν να γεμιστούν με ό,τι τραβάει η όρεξή μας – κοτοσαλάτα, κρεατοσαλάτα, ανάμικτη τονοσαλάτα, ακόμη και ταμπουλέ.

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Είπαμε να φάμε …

ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΕΝΑ ΛΑΓΟ

… ένα λαγό, κι ούτε αυτός μας έφαγε, ούτε κι εμείς. Και νά ’ταν κι ολόκληρος, να πω. Μισός ήταν ο δόλιος και πάλι δεν τον καταφέραμε τρεις νοματαίοι, ο ένας χορτοφάγος. Μπόλικο ψαχνό μας περίσσεψε αλλά, παρότι καλοψημένο και μαλακό, δύσκολα θα ξαναζεσταθεί χωρίς να σκληρύνει.
Καλύτερα να το χωρίσω με τα χέρια σε μικρά-μικρά κομμάτια και να το βάλω να βράσει σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, για να παραμείνει μαλακό. Τόσα μυρωδικά και μπαχαρικά που έχει, συν το κρασί στο οποίο λούστηκε, θα κάνει μια εξαιρετική αυτοσχέδια μπολονέζ …

Λαζάνια α λα μπολωνέζ με ραγού λαγού

ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
300-400 γρ. περισσεύματα από ψαχνό (από λαγό, γαλοπούλα …)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια καρότα
400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή ντοματοχυμός
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
λίγο κόκκινο κρασί

Για την αραιή μπεσαμέλ:
70 γρ. μαργαρίνη                 
70 γρ. αλεύρι
1 λίτρο άπαχο γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

500 γρ. λαζάνια
1 μπάλα μοτσαρέλα
τριμμένη γραβιέρα

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε για 5΄σε μισή κούπα νερό. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και το καρότο, σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα ψαχνά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ

ΚΑΙ ΛΑΓΟΣ

Τα καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά για ένα πεντάλεπτο και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και ζεστό νερό να σκεπάσει κρέας και λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄-40΄. Επειδή θα χρησιμοποιήσουμε τα λαζάνια χωρίς να τα βράσουμε, αφήνουμε τη σάλτσα ντομάτας σχετικά αραιή.

ΝΤΟΜΑΤΑ

ΡΑΓΟΥ

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ξεκινώντας από τη μαργαρίνη, που τη βάζουμε να λιώσει σε κατσαρολάκι. Ρίχνουμε το αλεύρι, καβουρντίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και ρίχνουμε το γάλα, κρύο. Αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να έχουμε μια αραιή μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΑΡΧΗ

ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Χωρίζουμε τα λαζάνια της συσκευασίας σε 3 στοίβες. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ. Βάζουμε την πρώτη στρώση λαζάνια, τα οποία θα πατούν το ένα πάνω στο άλλο, και τα περιχύνουμε με 1 ακόμη κουτάλα μπεσαμέλ. Αδειάζουμε πάνω στα λαζάνια το μισό ραγού.

ΛΑΖΑΝΙΑ ΒΑΣΗ

ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας τη δεύτερη στρώση λαζάνια και καλύπτοντάς τα με το υπόλοιπο ραγού.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια, περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και κουνάμε το πυρέξ για να πάει παντού.

ΞΑΝΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Κόβουμε από πάνω, με το χέρι, τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα, σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 40΄ περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, κατά προτίμηση με αέρα, για 5΄-10΄ακόμη, για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Του λεμονιού απέναντι …

… πείτε του πως πεθαίνω για το γλυκό του τ’ άρωμα,
και την ξινή τη γεύση …
Του λεμονιού απέναντι, πείτε του πως το θέλω
να μου ’ρθει στην κουζίνα μου, στην τάρτα μου να πέσει …

Τάρτα λεμόνι

ΑΝΩΘΕΝ

Υλικά:
3 μέτρια αυγά
200 ml χυμός λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
240 γρ. ζάχαρη
170 γρ. μαργαρίνη σε κυβάκια
1 κουτ. γλ. κορν φλάουρ

1 δόση ζύμης για τάρτα (σπιτική ή έτοιμη)

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη, ανασηκώνοντάς την στα πλάγια για να δημιουργήσουμε τοιχώματα. Την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.

ΒΑΣΗ

ΤΡΥΠΗΜΑ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 25΄. Ξεφουρνίζουμε τη βάση και, μόλις κρυώσει ελαφρά, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.

ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΒΑΣΗ

ΕΤΟΙΜΗ ΒΑΣΗ


Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού.  Χτυπάμε ελαφρά με τον  αυγοδάρτη και προσθέτουμε  τη ζάχαρη.

ΚΡΕΜΑ ΑΡΧΗ

ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ

Ρίχνουμε τη μαργαρίνη, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ.

ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ 

ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

ΚΑΙ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε την κρέμα να βράσει, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 10΄-12΄). Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα.

ΒΡΑΣΙΜΟ

ΔΕΜΕΝΗ ΚΡΕΜΑ

ΚΑΛΥΨΗ 

Όταν κρυώσει η κρέμα, την ανακατεύουμε μια φορά ακόμη πολύ καλά και γεμίζουμε τη βάση της τάρτας. Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για να πήξει καλά η κρέμα.

ΓΕΜΙΣΜΑ

ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΛΑΪ

ΣΚΕΤΗ

Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη, γλυκό λεμόνι ή ροδέλες φρέσκου λεμονιού.

ΠΛΑΪ 


Reprise:
Κι απ’ των χεριών τα ποιήματα, θα μείνουν μόνο τρίμματα,
μία πιατέλα αδειανή κι εγώ χοντρή, κι εγώ χοντρή στη μέση …

ΔΕΙΓΜΑ