Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Ο μπαινάκης κι ο βγαινάκης …

… έτσι είμαστε σήμερα με την κόρη μου.
Συνήθως εκείνη είναι και μπαινάκης και βγαινάκης, γιατί ό,τι της λες κυλάει απ’ τ’ αυτιά της σαν τη βροχή στον τσίγκο.
Σήμερα όμως μοιράσαμε τους ρόλους. Εκείνη αδειάζει τις κολοκύθες κι εγώ τις γεμίζω. Γιατί εκείνη θέλει να παίξει. Ενώ εγώ θέλω να φάω …

Κολοκύθα γεμιστή

ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Υλκά:
1 μέτρια κόκκινη κολοκύθα
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
100 γρ. κίτρινα τυριά (ημίσκληρο, έμμενταλ, γραβιέρα)
2 σκελίδες σκόρδο
4 φέτες μπέικον
θυμάρι, σχοινόπρασο ή φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο


Πλένουμε καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε το πάνω μέρος της, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε ως καπάκι. Βγάζουμε μ’ ένα κουτάλι τους σπόρους και τις ίνες που τους συγκρατούν, και αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της κολοκύθας.

Η ΚΟΛΟΚΥΘΑ

ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ

ΤΟ ΚΕΝΟ

Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι ή στα μικροκύματα και το κόβουμε σε κομμάτια. Αναμιγνύουμε το ψωμί, κομμένο σε κύβους, τα τυριά χοντροτριμμένα, το μπέικον, το σκόρδο, το σχοινόπρασο και το θυμάρι.

ΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ

Η ΓΕΜΙΣΗ 

Ανακατεύουμε πολύ καλά και γεμίζουμε με το μίγμα την κολοκύθα. Αρωματίζουμε την κρέμα γάλακτος με το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε τη γέμιση στην κολοκύθα.

ΤΟ ΓΕΜΙΣΜΑ

ΓΕΜΙΣΜΑ

Η ΣΩΣ

Καπακώνουμε την κολοκύθα με το καπάκι της και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C  , για 1-1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.

 
ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΖΟΥΜΕΡΗ

Αν χρειαστεί, στο τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το καπάκι για να ροδίσει η γέμιση.

ΕΤΟΙΜΗ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Σερβίρουμε την κολοκύθα ολόκληρη και κόβουμε τριγωνικά κομμάτια. Αν η κολοκύθα μας είναι καλή, τρώγεται ευχάριστα και με τη φλούδα.

ΑΝΩΘΕΝ 

ΚΟΜΜΑΤΙ

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Εντρούφησα …

… Σωστά το λέω. Και μη μου κολλάς, γιατί είμαι εκ των καλυτέρων παρεπιδημούντων γλωσσολόγων. Αφού τα έφτιαξα και τα ξαναέφτιαξα με επιτυχία, με αποκορύφωμα τη σημερινή μεγαλειώδη δημιουργία, φρονώ ότι πλέον εντρύφησα στα τρουφάκια – τουτέστιν εντρούφησα …

Τρουφάκια έντομα

ΕΠΙΘΕΣΗ

Υλικά:
300 γρ. κουβερτούρα
250 ml κρέμα γάλακτος
τρούφα
ινδοκάρυδο

προαιρετικά: τριμμένο μπισκότο, ζελεδάκια

Σπάμε σε κομμάτια την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπαιν μαρί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά.

ΜΠΑΙΝ ΜΑΡΙ

ΜΕ ΚΡΕΜΑ

ΕΤΟΙΜΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 3 ώρες τουλάχιστον, ή αποβραδίς. Με γρήγορες κινήσεις, γιατί το μίγμα ζεσταίνεται γρήγορα και λιώνει, φτιάχνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και ισάριθμα μικρότερα. Για να διευκολυνθούμε στο πλάσιμο, μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα τριμμένο μπισκότο.

Περνάμε τα μικρότερα μπαλάκια, που θα είναι τα κεφάλια των εντόμων, πρώτα από ινδοκάρυδο και μετά απ’ την τρούφα. Περνάμε τα μεγαλύτερα μπαλάκια απ’ την τρούφα. Ενώνουμε το σώμα με το κεφάλι πιέζοντάς τα ή χρησιμοποιώντας γλάσο ή σιρόπι σοκολάτας ως “κόλλα”.
Φτιάχνουμε μάτια και πόδια με τα χρωματιστά ζελεδάκια ή με το γλάσο σοκολάτας και διατηρούμε τα τρουφάκια στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.

ΠΛΑΪ 

ΕΤΟΙΜΑ

 
Είναι αφράτα και μαλακά, λιώνουν απολαυστικά στο στόμα και αναδεικνύουν τον κολασμένο συνδυασμό σοκολάτας και κρέμας γάλακτος. Ιδανικά για κάθε γιορτή - και καθημερνή.

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Oh mummy …

Oh mummy, mummy BOO,
oh mummy BOO,
oh mummy, mummy … 

Give a bit of BOO to me
and I will give a bit of BOO to you …


Ζαμπονοτυρόπιτα μούμια

ΜΟΥΜΙΑ  

Υλικά:
15 φέτες ημίσκληρο τυρί
15 φέτες ζαμπόν
2 φύλλα σφολιάτας
μαύρες ή/και πράσινες ελιές

Κόβουμε το τυρί και το ζαμπόν πρώτα σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια. Απλώνουμε τη σφολιάτα και την ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη. Απλώνουμε στο κέντρο κάθε φύλλου τη μισή ποσότητα της γέμισης. Χαράζουμε διαγώνια σε λωρίδες τις πλευρές γύρω από τη γέμιση και τις πλέκουμε χιαστί.

ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΛΩΡΙΔΕΣ ΠΛΕΞΙΜΟ

Κάνουμε μικροδιορθώσεις δίνοντας στη σφολιάτα την όψη επιδέσμων και φτιάχνουμε με τις ελιές τα μάτια και το στόμα της μούμιας.

ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ

ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ 2

Βάζουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα (30΄-40΄).

ΞΑΠΛΩΣΟΥ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΨΗΜΜΕΝΗ

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Alors, c’est la …

… guerre, ήταν –γαλλιστί- η ελληνική απάντηση στο ιταλικό τελεσίγραφο – το Όχι ήταν η συνοπτική, εκλαϊκευμένη εκδοχή του, σαν από λεξικό τσέπης ένα πράμα.
Alors, c'est la fête, ήταν –επίσης γαλλιστί- η δική μου απάντηση στο δημοκρατικό αίτημα της κόρης μου για ένα μεγάλο πάρτυ για το Halloween. Το Όχι ούτε εγώ το πετυχαίνω, ούτε εκείνη το καταλαβαίνει.
Αι ημέτεραι δυνάμεις ουδόλως αμύνθηκαν του πατρίου εδάφους, ούτε καν για την τιμή των όπλων. Παραδόθηκαν αμαχητί, αναγνωρίζοντας στο αίτημα για γιορτή μια ακόμη ευκαιρία να πολεμήσουμε τα δεκάδες τελεσίγραφα που μας κατακλύζουν καθημερινά. Με το χαμόγελο στα χείλη, Αέρααα
Έτσι κι αλλιώς, τα ζόρια τα παίζουμε πια στα δάχτυλα …

Τα δάχτυλα της μάγισσας
Witch finger cookies

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Υλικά:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 λεμόνι
μια πρέζα αλάτι

αμύγδαλα ολόκληρα, μαρμελάδα φράουλα


Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Τρίβουμε στο multi το αμύγδαλο, το προσθέτουμε στο ανωτέρω μίγμα και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, το αυγό και το ξύσμα. Δουλεύουμε γρήγορα, με τις άκρες των δαχτύλων, μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθουμε μπαστουνάκια. Τους δίνουμε σχήμα δακτύλων και φτιάχνουμε με μαχαίρι από τρεις χαραγματιές στο σημείο των “κόμπων”. Βάζουμε στην άκρη κάθε δακτύλου ένα ολόκληρο αμύγδαλο, για νύχι.

Η ΖΥΜΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 

ΔΑΧΤΥΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Βάζουμε τα δάχτυλα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 15΄-20΄.

ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΑ

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και βουτάμε τη άκρη τους σε μαρμελάδα φράουλα για να τους δώσουμε ένα “ματωμένο” εφέ.

ΜΑΤΩΜΕΝΑ

ΕΤΟΙΜΑ

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Hallo …

… ween. Καλώς ήρθες και πάλι τρελλό καρναβάλι. Κι ας μην είσαι ούτε καρναβάλι ακριβώς, ούτε δικό μας ακριβέστερα.
Έλα όμως που μας καλάρεσε και το καθιερώσαμε – το πάρτυ μας για το Halloween έγινε ήδη θεσμός κι οι συνήθεις ύποπτοι ετοιμάζουν εδώ και μέρες τις στολές τους, χωρίς καν να ρωτήσουν τον ξενοδόχο. Τι ξενοδόχο να ρωτήσουν, που μου το κάναν εδώ πέρα αμέρικαν μπαρ κι άντε να τους συμμαζέψω.
Κηρύττω με μεγάλη συγκίνηση, λοιπόν, την έναρξη των εργασιών και των φετινών εορτασμών. Κι αν στον πάτο ξουρίζουν το γαμπρό, κρεμάνε το Γιούδα και καίνε τον καρνάβαλο, εγώ το έκανα στην αρχή.
Γιατί το Halloween δεν είναι μόνο σκελετοί, τέρατα και τρομαχτικά φαγιά, αλλά και trick or treat, μπόλικα γλυκά, ζαχαρωτά, σοκολάτες, καραμέλες, και γλειφιτζούρια. Που μπορούν, πριν φαγωθούν, να συναρμολογήσουν ευφάνταστα ανθρωπάκια και καραμελένια στεφάνια για την πόρτα.

Ανθρωπάκια από σοκολάτες και ζαχαρωτά
Candy wrapper crafts

ΚΟΝΤΙΝΟ  ΑΡΑΧΤΟΣ 

Υλικά:
γκοφρέτες
σοκολάτες σε ατομική συσκευασία
kinder bueno
μεγάλα στρογγυλά γλειφιτζούρια

παστελάκια

Χρησιμοποιούμε μία ή δύο γκοφρέτες για το σώμα και συρράπτουμε στις 4 γωνίες της τις σοκολάτες ή τα kinder bueno, φτιάχνοντας τα χέρια και τα πόδια.
Στερεώνουμε το γλειφιτζούρι για κεφάλι και, αν θέλουμε, κολλάμε επάνω του μια φιγούρα του Halloween.

ΕΤΟΙΜΟΣ 

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ 

Ο ΣΕΡΕΝΑΤΑΣ

 Ο ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ

ΘΙΑΣΟΣ

LETS HANG OUT TOGETHER 

Και θέλοντας να δώσουμε κι έναν ελληνικό αέρα στις χειροτεχνίες, φτιάξαμε έναν άνθρωπο εξ ολοκλήρου από παστέλια και τον βαφτίσαμε παΣτελλάρα …

Ο ΠΑΣΤΕΛΑΡΑΣ

ΚΑΡΑΜΕΛΟΣΤΕΦΑΝΙ

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Εγώ είμαι και του τηγανιού …

… εγώ είμαι και του ταψιού. Διότι το μπουρέκι που ακολουθεί, ένα από τα εκατοντάδες είδη των τούρκικων μπουρεκιών που κολάζουν και ερημίτη μοναχό, γίνεται κανονικά στο τηγάνι. Το λέει και τ’ όνομά του: Pan Borek αγγλιστί, Tava Boregi τουρκιστί.
Αλλά, αν δεν τα πας καλά με το τηγάνι, μια χαρά γίνεται και στο φούρνο. Κι αν ο φούρνος έχει και λειτουργία θερμού αέρα … αέρα στα πανιά μας …

Πιτούλα με κιμά και λαχανικά

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 

Υλικά:
150 γρ. άπαχο κιμά*
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρή ντομάτα σε κυβάκια
1 κουταλιά ντομάτα κονκασέ
1 πράσινη ή κόκκινη πιπεριά
1 μικρό κολοκυθάκι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

προαιρετικά: 2-3 κουταλιές τυρί cottage

Για τη σως:
1 αυγό
100 ml γάλα
100 ml νερό
50 ml ηλιέλαιο

6 φύλλα κρούστας ή 2 μεγάλα φύλλα γιουφκά

Καβουρντίζουμε καλά τον κιμά μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, όλα ψιλοκομμένα, και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄. Ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα, την κονκασέ και την πιπεριά, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με ρίγανη, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15΄περίπου. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

ΓΕΜΙΣΗ ΑΡΧΗ

ΕΤΟΙΜΗ ΓΕΜΙΣΗ

Ανακατεύουμε με πηρούνι ή αυγοδάρτη τα υλικά της σως. Λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή ένα μικρό ταψάκι  και απλώνουμε 2 φύλλα, αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται. Περιχύνουμε το φύλλο με 2-3 κουταλιές από τη σως και απλώνουμε 2 ακόμη φύλλα. Περιχύνουμε ξανά με λίγη σως και απλώνουμε τη γέμιση. Για να δώσουμε λίγη περισσότερη υγρασία στην πίτα, ρίχνουμε πάνω από τη γέμιση το τυρί cottage.

ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΩ

ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ

ΚΑΙ ΚΟΤΑΤΖ

Καλύπτουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, τα οποία περιχύνουμε με λίγη σως. Κλείνουμε την πίτα, γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που αφήσαμε να κρέμονται, και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σως. Αφήνουμε την πίτα στο ψυγείο για 1 ώρα, να τραβήξει τα υγρά και ν’ αφρατέψει.

ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΑ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΚΙΟ

Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταθεί για 1΄σε δυνατή φωτιά και χαμηλώνουμε το μάτι στο ελάχιστο. Ψήνουμε τη μία πλευρά της πίτας, ελέγχοντας την κάτω πλευρά της. Όταν ροδίσει, την αναποδογυρίζουμε σε πιάτο και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Εναλλακτικά, ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C, για 20΄-25΄, στη λειτουργία του αέρα.

ΨΗΜΜΕΝΗ

 ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ

ΕΤΟΙΜΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 

ΕΤΟΙΜΗ ΠΛΑΪ

 

* Μια και το βλαστάρι μας δεν τα πάει καλά με τον κιμά, τον αντικατέστησα με 200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε  πολύ μικρά κομμάτια. Όσο για το λαχταριστό φύλλο της πίτας, είναι φύλλο γιουφκά από την Κομοτηνή.