Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πού πας ρε Καραμήτρο …

… Έχεις 25 σουπίτσες στο μπλογκάκι σου και περνιέσαι και για μαγείρισσα;  Δε λέω, είναι κατά τι περισσότερες από το τρίδυμο κοτόσουπα-ψαρόσουπα-βραστό, που έχει στοιχειώσει την οικιακή ελληνική κουζίνα, αλλά έχεις πολλά μπωλ να φας ακόμη. Όχι για να φτάσεις, ούτε καν για να πλησιάσεις, αλλά –έστω- να δεις στο βάθος και με το κανοκυάλι την ποικιλία που προσφέρει ένα οποιοδήποτε τούρκικο τσορμπατζίδικο. Για να μη μου πω για τα πιο εξειδικευμένα, και με απογοητεύσω.
Και για να μη νομίζεις ότι υπερβάλλω, ιδού και μία, τυχαία, απόδειξις: το εστιατόριο Çiya Kebap που, όπως λέει και τ’ όνομά του, είναι κυρίως κεμπαπτζίδικο, προσφέρει τις εξής σούπες.
Σου πέσαν βαριά τα Çorbalar και τις θες αγγλικά; There you go. 
Για το χατήρι σου έκατσα και τις μέτρησα. 318 θαρρώ πως ήταν και γονάτισα να τις μετράω, όπως ο σερ Ουίλιαμ Καραμπούμπα …

sir karabouba

… πού να τις μαγείρευα κιόλας.
Τώρα που ήρθαν τα πρώτα ψυχρά βραδάκια, λοιπόν, και βγήκαν και τα πρώτα τρυφερά μπρόκολα, θα εμπλουτίσω το βιογραφικό και το book(!) μου με μια ακόμη …

ΚΙ ΑΛΛΗ ΘΟΥΠΙΤΘΑ

 

 

 

 

 

 

 

Μπρόκολο σούπα βελουτέ με ανθότυρο

ΣΕΡΒΙΣ

Υλικά:
τα μπουκετάκια από 1 μέτριο μπρόκολο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές αλεύρι
100 γρ. ανθότυρο
ζωμός κότας

Σε 3 κουταλιές λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια και το μπρόκολο, και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄. Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα λαχανικά, καπακώνουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο.

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΑΡΧΗ

ΜΕ ΖΩΜΟ


Διαλύουμε το αλεύρι στο γάλα και ρίχνουμε το μίγμα στη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βράζουμε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που προτιμάμε.

ΓΑΛΑ

ΔΕΣΙΜΟ 


Προσθέτουμε το ανθότυρο, τριμμένο με το χέρι, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε τη σούπα να πάρει 2-3 βράσεις και την πολτοποιούμε ελαφρά με το ραβδομπλέντερ.

ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


Σερβίρουμε τη σούπα συνοδεύοντάς την, αν θέλουμε,  με αλμυρά κριτσινάκια.


ΕΤΟΙΜΟ 


ΜΑΜ

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δώ’ μου και μένα μπάρμπα …

Λιγόφαγο, ίσως και κακόφαγο, ήμουν από μικρό. Μου άρεσε το φαγητό, η γεύση, τα χρώματα, οι μυρωδιές, αλλά όχι η ποσότητα. Μεγαλώνοντας δεν άλλαξα συνήθειες κι έτσι πλέον εικονογραφώ το αντίθετο του …

never trust

Τα αυτοάνοσα που μου κλήρωσαν έκαναν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση με το φαγητό αλλά, με λίγη περισσότερη προσπάθεια και αυταπάρνηση, κατάφερα να ισορροπήσω το εύθραυστο σύστημά μου.
Μέχρι που ξανάγινε μια συμπαντική κλήρωση και μου κλήρωσε και μια ευαισθησία/δυσανεξία στη γλουτένη. Μάλιστα. Ωραία. Υπέροχα. Γεια σας τριαντάφυλλα και γιασεμιά, πάει της καλύβας μου το χελιδόνι, πάει κι η ηλιογέννητη καλοκαιριά, καλώς τα σύννεφα και το βοριά.
Ψυχραιμία παιδιά. Κι αυτό (δεν) θα περάσει. Μικρή η θητεία μου στη ζώνη του gluten-freeτοπου, λίγες και οι πρώτες βασικές διαπιστώσεις.
Πρώτον, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να θυμώνεις/γκρινιάζεις/παραπονιέσαι/αυτοοικτίρεσαι και άλλα ψυχοφθόρα. Γιατί εκείνο έτσι είναι, που έλεγε κι η Λωξάντρα. Κι όσο πιο γρήγορα το πάρεις απόφαση, τόσο το καλύτερο για όλους και κυρίως για σένα – δηλαδή εμένα.
Δεύτερον, επικεντρώνεσαι σ’ αυτά –τα ολίγα(;)- που μπορείς να φας κι όχι σ’ εκείνα που πλέον δεν μπορείς. Τι κι αν λατρεύω τα ξεροψημένα, κριτσανιστά, λαχταριστά χειροποίητα σιμίτια μου; Ά έφαγα, έφαγα. Υπάρχουν ωραιότατες ρυζογκοφρέτες, ίδιες φελιζόλ, που θα συνοδεύουν πλέον κάθε φαγητό, μονώνοντας ταυτόχρονα το στομάχι για τα κρύα που έρχονται.
Τρίτον, ξεκινάς με πράγματα τα οποία είναι από γεννησιμιού τους χωρίς γλουτένη: ρύζι, καλαμπόκι, λαχανικά, κρεατικά, ψάρια - κι ύστερα, σιγά-σιγά, αρχίζεις να πειραματίζεσαι με επεξεργασμένα προϊόντα και μετατροπές συνταγών.
Και μια φιλική συμβουλή: αντί να κλαις στα ερείπια της Πομπηίας, αποχαιρετάς την Αλεξάνδρεια που χάνεις και πας γι’ άλλα - κατά προτίμηση φρέσκα.
I took my own advice κι έφτιαξα μια λαχταριστή μουσταλευριά, που πήγε κάτω τα φαρμάκια …

Μουσταλευριά χωρίς γλουτένη

ΜΠΩΛ 

Υλικά:
1,5 κούπα ζεστό νερό
μισή κούπα πετιμέζι
2 κουταλιές νισεστές
1 κουτ. γλυκού αλεύρι χωρίς γλουτένη
κανέλλα

Ρίχνουμε το πετιμέζι στο ζεστό νερό, ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και τον ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.

ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

ΒΡΑΣΙΜΟ

Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι το μίγμα ν’ αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε και το αλεύρι, κοσκινισμένο, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβωλιάσει. Θέλουμε η μουσταλευριά να δέσει χωρίς να γίνει πολύ σφιχτή. Όταν τη βάλουμε στα μπωλάκια, πρέπει να είναι σαν ζουμερό και χαλαρό ζελέ …

ΔΙΑΦΑΝΗ

ΣΤΑ ΜΠΩΛΑΚΙΑ

… κι όταν κρυώσει και την κόβουμε να λικνίζεται ηδονικά πάνω στο κουτάλι.

ΚΟΥΤΑΛΙΑ

ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ


Κι εννοείται ότι την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Πινάκιο …


… Ο καθένας με το δικό του. Το πρώτο πινάκιο της αδερφής μου, νεοφώτιστης, πλην ουδόλως νεόκοπης, δικαστού ήταν έμπλεο υποθέσεων- δεκαεπτά τον αριθμό. Το δικό μου πάλι, ήταν έμπλεο φακής – και χωρίς πρωτοτόκια.
Αποφάσισα λοιπόν να τη μετουσιώσω σε δύο συνταγές, εξίσου ενδιαφέρουσες. Η πρώτη είναι ένα εξαιρετικό παστίτσιο, στο οποίο οι φακές αντικαθιστούν τον κιμά …


Παστίτσιο με φακές

ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ

Υλικά:
350-400 γρ. φακές ψιλές
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
1 μικρό κρεμμύδι

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
400 γρ. ντομάτα στον τρίφτη ή κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 χαρτί μακαρόνια για παστίτσιο (Νο 2)

προαιρετικά: 1 μπάλα μοτσαρέλα

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα

Βράζουμε τις φακές σε άφθονο αλατισμένο νερό, μαζί με το κρεμμύδι (ολόκληρο), το καρότο και το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν – περίπου 25΄-30΄. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε 3 κουταλιές λάδι ροδίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το σκόρδο και τις φακές. Σωτάρουμε ελαφρά για 4΄-5΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να καλυφθούν καλά οι φακές. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει η σάλτσα (περίπου 20΄-25΄).

ΒΡΑΣΜΕΝΗ ΦΑΚΗ

ΦΑΚΗ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ


Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε.
Αδειάζουμε λίγα περισσότερα από τα μισά μακαρόνια σε λαδωμένο πυρέξ, τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και απλώνουμε από πάνω τις φακές με τη σάλτσα τους.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ

ΑΔΕΙΑΣΜΑ 

Αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγα λιπαρά στις φακές, σκορπάμε από πάνω τους τη μοτσαρέλα, κομμένη με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
Σκεπάζουμε τη φακή με τα υπόλοιπα μακαρόνια.

ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ ΠΛΑΪ

ΠΑΝΩ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ, λιώνουμε τη μαργαρίνη σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι. Το καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3΄-4΄και  ρίχνουμε το γάλα, κρύο. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και βράζουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, ανακατεύοντάς τη για να μη σβωλιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη γραβιέρα.

Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C, για 40΄-45΄. Αν χρειαστεί, στο τέλος του ψησίματος χρησιμοποιούμε το γκριλ ή την πάνω αντίσταση για να ροδίσει η κρούστα και να γίνει τραγανή.

ΨΗΜΜΕΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙ 

ΣΤΡΩΣΕΙΣ

ΚΟΝΤΙΝΟ


Αν παραλείψουμε τη μοτσαρέλα και φτιάξουμε τη μπεσαμέλ με γάλα σόγιας ή φυτικό γάλα, έχουμε ένα θαυμάσιο νηστίσιμο πιάτο – χορταστικό, θρεπτικό και πολύ εμφανίσιμο.

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

“ Έχω φέρει …

… φρέσκα λουκάνικα και χειμωνιάτικα κυδώνια”, επανέλαβε ο Κυριάκος, κάνοντας συνειρμό με τα ψώνια.
“Ωραία ιδέα θα ήταν να κάνουμε κι ένα πηλειορείτικο σπετζοφάι. Να τιμήσουμε έτσι και τα λουκάνικα”, είπε η γυναίκα χαμογελώντας.

ΚΟΝΤΙΝΟ 

Πιπεριές κέρατα γλυκές πράσινες, γύρω στο ενάμισι κιλό, γιατί είναι ελαφριές. Και μια δυο καυτερές”, είπε εκείνη με μια ξεχωριστή λάμψη στα μάτια.
Η γυναίκα έβγαλε κι έκοψε τα λουκάνικα σε μικρά κομμάτια. Τα έριξε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για λίγο. Έτσι θα απέβαλλαν το περιττό λίπος και το φαγητό θα γινόταν πιο ελαφρύ. Τα λουκάνικα έβρασαν για λίγο και η γυναίκα τα έριξε στο σουρωτήρι των μακαρονιών να στραγγίξουν.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ

Η γυναίκα έπλυνε και έκοψε σε μέτρια κομμάτια τις πιπεριές, γλυκές και καυτερές. Ψιλόκοψε και τέσσερα κρεμμύδια και τα τσιγάρισε όλα μαζί. “Στη Μακρυνίτσα βάζουν και μελιτζάνες”, είπε δυνατά ο Κυριάκος, γιατί ο θόρυβος από τον απορροφητήρα κάλυπτε τη φωνή του. “Μελιτζάνες;” ξαφνιάστηκε η γυναίκα. “Ωραία ιδέα. Πράγματι ταιριάζουν. Τι κρίμα να μην το έχετε πει από πριν. Τώρα θα το κάνουμε μόνο με τις πιπεριές”.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

Πρόσθεσε τα λουκάνικα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη στη μύτη του κουταλιού, τον πελτέ αραιωμένο, χαμήλωσε τη φωτιά και τ' άφησε να σιγοβράσουν και να πιουν τους χυμούς τους.

ΜΑΖΙ

ΠΑΝΤΡΕΜΑ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ

Το μεσημέρι οι μάστορες ενθουσιάστηκαν με το φαγητό. Το σπετζοφάι ήταν ξεχωριστό και δεν το έτρωγαν σχεδόν ποτέ.

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ο Ρούλα έφαγε δυο μπουκιές από το σπετζοφάι, ομολόγησε ότι ήταν εξαιρετικό και πίεσε τη γυναίκα να δοκιμάσει.

                                    Ευγενία Φακίνου - Για να δει τη θάλασσα

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η γειτονιά των δακρύων …

… έγινε η κουζίνα μου. Μόνο ο Βρασίδας το κρεμμύδι έλειπε. Δεν τα ήθελα για να μου κάνουν καντάδα τα κρεμμύδια, δεν είμαι δα κι η  άκαρδη η Μαρουλίτα …

Ο ΒΡΑΣΙΔΑΣ

Είμαι τρισχειρότερη γιατί, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, τα ήθελα για να τα σιγομαγειρέψω. 
Και να σου φτιάξω ένα αλλιώτικο κέικ, παρέα της φασολάδας που ποτέ δε βαριέσαι, ούτε και χορταίνεις …

Αλμυρό κέικ με κρεμμύδια και ανθότυρο

ΨΗΜΜΕΝΟ

Υλικά:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ανθότυρο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
1 αυγό
150 ml γάλα
60 γρ. τριμμένη γραβιέρα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2-3 κλωναράκια θυμάρι
7-8 φύλλα σχοινόπρασο (ή τρυφερά εσωτερικά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι)
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορος

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε φέτες και τα ροδίζουμε σε 3 κουταλιές λάδι για 5΄. Ρίχνουμε μια κουτάλα ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15΄ προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.
Πατάμε το ανθότυρο με πηρούνι και το ανακατεύουμε με το αυγό, το σιναπόσπορο, το γάλα και μια πρέζα αλάτι.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΖΥΜΗ

Προσθέτουμε στο μίγμα τα σωταρισμένα κρεμμύδια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε στη ζύμη. Ρίχνουμε και το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, το θυμάρι,  τη γραβιέρα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και, αν χρειάζεται, αραιώνουμε τη ζύμη με λίγο γάλα ακόμη.

ΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΡΙ

ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη (ή στρωμένη με λαδόκολλα) φόρμα του κέικ και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C, για 45΄περίπου.

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΕΤΟΙΜΟ

ΚΟΝΤΙΝΟ