Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Δεν έχω θείο …

theios

δεν ΕΧΩ θείο, ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΙΟ. Πώς να το πω πια για να με πιστέψεις; Δεν έχω θείο -ούτε Αμερικάνο να μου μοσχοπουλάει το ρύζι, ούτε Έλληνα μπάρμπα να μου χρυσοπουλάει τα ζαρζαβάτια.
Και βέβαια χρησιμοποιώ κι εγώ εύκολες λύσεις στην κουζίνα –ποιος στραβός δε θέλει το φως του; Αλλά η ευκολία είναι ένα πράγμα κι η εκμετάλλευση άλλο. Γιατί εκμετάλλευση είναι να επωφελείσαι από την απειρία του άλλου στην κουζίνα, το άγχος και την έλλειψη χρόνου ή τις περιορισμένες του δυνατότητες.
Στο λέω εγώ η Λεϊμονιά, πού ’καμα χίλια προξενιά. Το ρύζι που βράζει στο σακουλάκι, βράζει κι έξω απ’ το σακουλάκι – φυλάω και σταυρό, άμα θες. Κι ο αρακάς ο λαδερός, το ίδιο εύκολος και γρήγορος και νόστιμος θα είναι αν βάλεις μόνη σου καρότο, κρεμμύδι και μυρωδικά, αντί να πληρώσεις σε τριπλάσια τιμή την όλα-σε-ένα-νοικοκυρεμένα συσκευασία.
Ούτε κι εγώ μπορώ να πάρω φρέσκιες αγκινάρες, να κάτσω να τις καθαρίσω και να τις κανακέψω για να μη μαυρίσουν. Ούτε το φρέσκο αρακά θα πάρω –έχω στον καταψύκτη μπόλικον κατεψυγμένο, που πήρα σε τιμή ευκαιρίας. Και τώρα που θα τελέσω το μυστήριον του γάμου τους, θα δεις ότι δεν είναι καθόλου μυστήριο …

Αρακάς με αγκινάρες και καρότα

ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
500 γρ. αρακάς
400 γρ. αγκινάρες
1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 μικρές πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
μισό ματσάκι άνηθος
ζωμός ή ζεστό νερό

Σε λίγο λάδι και μέτρια φωτιά ροδίζουμε το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σωτάρουμε μαζί για λίγο, ρίχνουμε τον αρακά και σωτάρουμε μέχρι να ξεπαγώσει και να ξαναπάρει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.

ΑΡΑΚΑΣ ΑΡΧΗ ΑΡΑΚΑΣ ΜΕΣΗ

Ρίχνουμε τα καρότα, τις πατάτες και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 5΄, προσθέτουμε τις αγκινάρες και ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα να σκεπάσει τα λαχανικά.

ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 ΖΩΜΟΣ

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να βράσουν όλα τα λαχανικά, να φύγουν τα περισσότερα υγρά και να μείνει το φαγητό σχεδόν μόνο με το λάδι του. Αν χρειαστεί, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά στα τελευταία λεπτά.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό, ή σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένο με 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

 ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  

ΚΟΝΤΙΝΟ

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Η μέρα ξύπνησε στις έξι …

… κι εγώ στο πόδι πριν να φέξει, προσπερνώ το στίχο με τον καθρέφτη και τη χύτρα και προχωρώ σερνόμενη στο “Σε λίγο θα ξυπνήσουν όλοι, θα πάνε τα παιδιά σχολείο κι εγώ όπως πάντα στο γραφείο”. Άδειο το τραπέζι του πρωινού σήμερα, δεν πρόκανα χτες ούτε ανάσα να πάρω, ένα φαΐ κι αυτό μεταμεσονύκτιο σαν τα θρίλερ του Σαββάτου.
Και τώρα; Που … το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας κι ένα καλό πρωινό μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για όλη την ημέρα και τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό δεν αποδίδουν στο σχολείο … και που οι ενοχές μου φτάσαν στο ταβάνι που, πρώτη φορά στα τόσα χρόνια, δεν τους έχω ετοιμάσει κάτι.
Κι αν ανασκουμπωθώ αχάραγα η τρελλή μέσ’ την κουζίνα; Όλο και κάτι θα καταφέρω. Εκείνα τα κεκάκια με κανέλλα, για παράδειγμα, που είχα ξετρυπώσει κάπου και γίνονται σ’ ένα τέταρτο.
Άσε που το άρωμα της κανέλλας είναι καταπραϋντικό κι αγχολυτικό – σαν το ομώνυμο κομμάτι της Ρεμπούτσικα …

Κεκάκια με κανέλλα και ζάχαρη

ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ  

Υλικά:
3 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές ηλιέλαιο
1 αυγό
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα
3/4 κούπας αλεύρι
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 βανίλιες

Για την επικάλυψη:
1 κουταλιά μαλακή μαργαρίνη
ζάχαρη κρυσταλλική και άχνη
κανέλλα

Δουλεύουμε μαζί το βούτυρο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το αυγό. Αρωματίζουμε με τη βανίλια και προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε ή ντύνουμε με χαρτάκια μικρές θήκες για muffin ή cupcakes και αδειάζουμε το μίγμα.

ΖΥΜΗ

ΓΕΜΙΣΜΑ

Ψήνουμε τα κεκάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20΄-25΄.

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ξεφουρνίζουμε, αλείφουμε τα ζεστά κεκάκια με τη μαλακή μαργαρίνη και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα.

ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

ΕΤΟΙΜΑ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

 

 

 

Η μπαλάντα της νοικοκυράς
(
Μάνος Λοΐζος-Μανώλης Ρασούλης)

Η μέρα ξύπνησε στις έξι
κι εσύ στο πόδι πριν να φέξει
κοιτάς για λίγο στον καθρέφτη
στη χύτρα τ’ όνειρο σου πέφτει.

Σε λίγο θα ξυπνήσουν όλοι
σου μοιάζει λίγο τούτη η πόλη
θα πάνε τα παιδιά σχολείο
κι εσύ όπως πάντα στο γραφείο.

Ποια λευτεριά ονειρεύτηκες κι εσύ
ποιά λευτεριά ποιο δίκιο
και μέσα στ’ άλλα έχεις φορτωθεί
της μοναξιάς σου το ενοίκιο.

Ο κόσμος γρήγορα που αλλάζει
στο δρόμο κάποιος σε πειράζει
μπροστά στο τζάμι της βιτρίνας
ξεχνάς το έπος της κουζίνας.

Να πλύνεις τη ζωή μας όλη
ποιά νά ’ναι άραγε η σκόνη
προτού σαν τον πλασιέ ο χάρος
χτυπήσει μ’ όλο του το θάρρος.

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Hair day …

… Υπάρχουν, λένε, δυο λογιών - η good hair day και η bad hair day. Εγώ έχω ζήσει την εμπειρία μόνο της δεύτερης. Η bad hair day, λοιπόν, είναι η 4η Ιουλίου των μαλλιών, η μέρα της ανεξαρτησίας τους, η πτώση της καλοχτενισμένης Βαστίλλης σου.
Είναι η μέρα που ξυπνάς σκαντζόχοιρος, κι ας παίρνεις όρκο ότι κοιμήθηκες άνθρωπος. Που η κάθε μία τρίχα της κεφαλής σου αποφασίζει ξαφνικά να τραβήξει το δικό της δρόμο, όσο γίνεται πιο μακριά απ’ τις υπόλοιπες. Άλλη για Χίο τράβηξε πήγε κι άλλη για Μυτιλήνη. Τι τις θωρείς ακίνητη; Ό,τι κι αν κάνεις, no pasaran η βούρτσα από μέσα. Which side are you on, τούφα, which side are you on?
Αλλά, τώρα που με ξανακοιτάζω στον mirror mirror on the wall, βρε με ποιον μοιάζω, με ποιον μοιάζω; Όχι με κάποιον μπάρμαν απ’ το Μίσιγκαν αλλά με κάποιον μάγειρα απ’ το Έσσεξ. Κι αν του μοιάζω μόνο στο τσουλούφι, πού ξέρεις; Μπορεί να του πάρω και τη χάρη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα τον τιμήσω φτιάχνοντας επιτέλους εκείνο το pancake cake που τόσο καιρό λιμπίζομαι, με μερικές μικρούλες, ανοιξιάτικες παραλλαγές. Αντί για pancakes κρέπες, αντί για σαντιγύ κρέμα ζαχαροπλαστικής κι αντί για σοκολάτα φρέσκιες φράουλες. Νενίκηκά(?) σε, Jamie …

 

Τούρτα με κρέπες και φράουλες
Pancake cake

 ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
10-12 κρέπες
μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής (ακόμη και έτοιμη)
μαρμελάδα φράουλα
φρέσκιες φράουλες

προαιρετικά:
σιρόπι ή λικέρ φράουλας
σαντιγύ
γλάσο σοκολάτας
τριμμένη κουβερτούρα

Μπορούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία χρησιμοποιώντας έτοιμες κρέπες και χτυπώντας με γάλα ένα φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Για περισσότερο άρωμα, εμπλουτίζουμε την κρέμα με σιρόπι ή λικέρ φράουλας.

ΚΡΕΜΑ

Βάζουμε ένα κουταλάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής στο κέντρο της πιατέλας που θα χρησιμοποιήσουμε και πάνω της την πρώτη κρέπα. Την αλείφουμε με μαρμελάδα φράουλα και μετά με 1-2 κουταλιές κρέμα ζαχαροπλαστικής.

ΑΡΧΗ

ΑΡΧΗ ΚΡΕΜΑ

ΒΑΣΗ

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη κρέπα, την οποία αλείφουμε ξανά με μαρμελάδα και καλύπτουμε με κρέμα. Με τον ίδιο τρόπο, συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υλικά και να έχει η τούρτα μας το επιθυμητό ύψος.

ΟΡΟΦΟΙΑΝΩΔΟΜΗ  ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ

Για να τη σερβίρουμε, μπορούμε απλά να τη γαρνίρουμε με φρέσκιες φράουλες, να τη διακοσμήσουμε κατά βούλησιν με σαντιγύ ή να την περιχύσουμε με γλάσσο σοκολάτας.

ΝΤΕΚΟΡΕ

ΜΑΖΙ 

 ΚΟΝΤΙΝΟ

ΜΑΜ

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Αδελφοποιτοί …

… άλλως βλάμηδες. Αναίμακτα πλέον, με σταύρωμα του αίματος παλιότερα, δένονταν για πάντα φίλοι καρδιακοί, ενωμένοι στη ζωή και – σε ακραίες περιπτώσεις – και στο θάνατο.
Αδελφοποιτόν κανέναν δεν ξέρω. Ξέρω, όμως, μια αναδελφόπιτα. Μια πίτα που δεν έχει ταίρι, είναι πρωτότυπη, μοναδική, ιδιαίτερη. Στα ορεινά της Δράμας την άκουσα και με τ’ όνομα “λόζνικ πίτα”, ίσως από το σλάβικο lozna = κλήμα. Μια παραλλαγή της φτιάχνουν οι τουρκοκύπριοι κι άλλη μια κάπου στο Ισραήλ. Οι παραλλαγές αυτές έχουν και φέτα, λίγο ή περισσότερο ρύζι, ρυζάλευρο ή φρυγανιά αντί για καλαμποκάλευρο και λιγότερα ή περισσότερα μυρωδικά.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα ή, στην περίπτωσή μας …

Πίτα με αμπελόφυλλα και γιαούρτι

ΚΟΜΜΑΤΙ 

Υλικά:
1 βάζο αμπελόφυλλα σε άλμη ή 35-40 φρέσκα αμπελόφυλλα
750 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος
1 κουταλιά ψιλοκομμένος δυόσμος
3/4 κούπας καλαμποκάλευρο

Ξαρμυρίζουμε τα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 4΄-5΄και τα στραγγίζουμε.

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ   ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ

Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ., στρώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα, και τα αλατοπιπερώνουμε.

ΤΑΨΑΚΙ   ΒΑΣΗ

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΓΕΜΙΣΗ ΕΤΟΙΜΗ

Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στη βάση από αμπελόφυλλα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

ΓΕΜΙΣΜΑ   ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ  

Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς τα μέσα, τα λαδώνουμε καλά και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα, γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα κάτω μ’ ένα μαχαίρι.

ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΑ    ΓΥΡΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΚΟΝΤΙΝΟ

Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 45΄περίπου. Τρυπάμε την πίτα με μαχαίρι και, αν είναι υγρό, ψήνουμε για 10΄ακόμη, στους 190°C.

ΨΗΣΙΜΟ   ΨΗΜΕΝΗ

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψουμε.

ΕΤΟΙΜΗ    ΚΟΜΜΕΝΗ

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Φάγαν …

… από παντού. Φάγαν απ’ τα κουλούρια, φάγαν απ’ τ’ αυγά, φάγαν απ’ την τυρόπιτα, φάγαν απ’ τις σαλάτες, φάγαν απ’ τη μαγειρίτσα, φάγαν απ’ τ’ αρνί, φάγαν απ’ το κοκορέτσι, φάγαν απ’ το τζατζίκι, φάγαν απ’ τα λουκάνικα, φάγαν απ’ το γαλακτομπούρεκο, φάγαν απ’ το εκμέκ, φάγανε … φάγανε … φάγανε …
Κι αφού τη βγάλανε καθαρή με τόσο φαγητό, καιρός είναι να καθαρίσει κι ο οργανισμός τους μια στάλα. Ολίγη αποτοξίνωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Τουναντίον …

Φρουτοσαλάτα ανοιξιάτικη

ΠΟΤΗΡΙΑ

Υλικά:
300 γρ. φράουλες
2 ακτινίδια
1-2 μπανάνες
μισός ανανάς
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
χυμός λεμονιού

ή οποιαδήποτε φρούτα μας αρέσουν

Για το σιρόπι:
χυμός πορτοκαλιού
1 μεγάλη κουταλιά μέλι
1 κουταλιά λικέρ (εδώ κουμ-κουάτ)

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια.Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Αφήνουμε τη φρουτοσαλάτα στο ψυγείο για 30΄, για να βγάλουν τα φρούτα τα υγρά τους.
Για το σιρόπι, διαλύουμε το μέλι στο χυμό πορτοκαλιού –αν χρειαστεί, τον ζεσταίνουμε ελαφρά- και αρωματίζουμε με το λικέρ. Ρίχνουμε το σιρόπι στη φρουτοσαλάτα και ανακατεύουμε απαλά.

ΦΡΟΥΤΑ 

ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

ΑΝΑΜΙΞΗ


Σερβίρεται σκέτη και είναι νοστιμότατη και ιδιαίτερα αρωματική. Στην αρτύσιμη εκδοχή της μπορούμε να τη γαρνίρουμε με γιαούρτι, παγωτό ή σαντιγύ, ή να την πασπαλίσουμε με σοκολάτα. Τίποτε απ’ αυτά, όμως, δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη λιτή κι απέριττη εκδοχή της.

ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΤΟΙΜΗ

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Άρνιση …

Όχι σαν του Σεφέρη, διακριτική, ποιητική και συμβολική. Κοφτή και απόλυτη – δεν τρώω αρνί, δε θέλω ούτε να το βλέπω, δεν μπορώ ούτε να το μυρίσω. Τι να πεις σε τέτοια επιχειρήματα που συνοδεύονται από ατράνταχτες αποδείξεις;
Κοτζάμ Κωνσταντινούπολη επισκέφτηκε, χιλιάδες εστιατόρια και κεμπαπτζίδικα περίμεναν, κι η κόρη μου έκατσε νηστική γιατί, λέει, όλα τα κρεατικά μύριζαν αρνί – μάλλον θα έφταιγε η αναπόφευκτη γειτνίασή τους στις σχάρες του μάστορα.
Αρνί γιοκ, λοιπόν. Εκεί θα τα χαλάσουμε; Τι κι αν είναι Πάσχα, τι κι αν η περίστασις το απαιτεί; Τι θες να φας, πουλόπο μ’, χρονιάρα μέρα; Κοτόπουλο φιλέτο; Και α λα κρεμ; Το μόνο εύκολο …

Κοτόπουλο φιλέτο α λα κρεμ

ΦΛΟΥ ΑΡΤΙΣΤΙΚ

Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου φιλεταρισμένο *
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
λίγο άσπρο κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος

προαιρετικά:
1 κουταλιά βούτυρο
4-5 μανιτάρια κομμένα σε φετάκια 
ζωμός κότας ή λαχανικών

Για συνοδευτικό:
1,5 κούπα μπασμάτι (ή νυχάκι)
1/2 κουτ. αλάτι

Σε λίγο λάδι (και 1 κουταλιά βούτυρο) ροδίζουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το καρότο (και τα μανιτάρια). Προσθέτουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες, και σωτάρουμε μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό (ή ζωμό) μέχρι τα μισά του φαγητού, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να τρυπιέται με ευκολία (περίπου 30΄). Ξεκαπακώνουμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ

ΜΕ ΖΩΜΟ

Α ΛΑ ΚΡΕΜ 

Για το συνοδευτικό ρύζι ζεσταίνουμε μπόλικο νερό σε κατσαρολάκι και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το αλάτι και το μπασμάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και βράζουμε το ρύζι για 10΄. Το σουρώνουμε, το επιστρέφουμε στο σκεύος και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το ανακατεύουμε απαλά με πηρούνι ν’ αφρατέψει και το αφήνουμε, σκεπασμένο, για 2΄-3΄να ηρεμήσει.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το συνοδευτικό ρύζι, αφού το περιχύσουμε με την πλούσια σάλτσα.

ΕΤΟΙΜΟ

* Μπορούμε να αγοράσουμε στον κρεοπώλη ένα ολόκληρο στήθος και να του ζητήσουμε να μας το φιλετάρει. Είναι οικονομικό και μπορούμε με τα κόκκαλα να φτιάξουμε μια πρώτης τάξεως κοτόσουπα.