Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Τοκ, τοκ …

I did knock. Of course. Κι όχι μια και δυο φορές. Χτύπησα επανειλημμένως όλα τα καρπούζια που υπήρχαν στον πάγκο. Αν είχα και μαλλιά ράστα, άνετα θα με πέρναγαν για απόγονο του Marley με κληρονομικό χάρισμα στα κρουστά. Κι όλη μέρα τακ-τακ-τακ, τουκ-τουκ –τουκ-τουκ το καρπουζάκι κάνει. Όχι ότι έβγαζα και κανένα συμπέρασμα απ’ τον ήχο. Πρέπει, λέει, να είναι κούφιος, ξερός και καμπανιστός. Φέξε μου και γλίστρησα. Πιο πιθανό είναι να μου απαντήσει το ίδιο το καρπούζι αυτοπροσώπως, παρά να διαλέξω καλό καρπούζι με μόνο οδηγό το τακ-τακ εσύ, τακ-τακ εγώ.
Με τούτα και μ’ εκείνα πήρα τελικά ένα καρπούζι κι, ευτυχώς, ήταν καλό. Γινωμένο και γλυκό, με το βαθυκόκκινο το χρωματάκι του, τα καλοωριμασμένα μαύρα, γυαλιστερά κουκουτσάκια του - φάγαμε το μισό μέχρι που πρηστήκαμε, έκανα τη φλούδα γλυκό και με το υπόλοιπο έκανα επιτέλους …

Καρπουζένια

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Υλικά:
καρπούζι (περίπου 2 βαθιά πιάτα)
1,5- 2 φλυτζανάκια του καφέ ζάχαρη
3/4 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
6-7 κουταλιές αλεύρι
μέλι, κανέλλα
σουσάμι

Κόβουμε το καρπούζι σε μικρούς κύβους, το βάζουμε σε σουρωτήρι (με λεκάνη από κάτω, για να μαζέψουμε το χυμό και να τον πιούμε) και το στύβουμε με τα χέρια, φροντίζοντας να μην το διαλύσουμε εντελώς. Το αφήνουμε να στραγγίξει για 2 ώρες.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

Βάζουμε το στραγγισμένο καρπούζι σε μπωλ και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, δοκιμάζοντας πόσο γλυκό είναι το μίγμα κι αν χρειάζεται όλη η ποσότητα. Προσθέτουμε το λάδι και όσο αλεύρι χρειαστεί, για να έχουμε έναν πηχτό χυλό. 

ΖΑΧΑΡΗ ΚΙ ΑΛΕΥΡΙ   ΜΙΓΜΑ

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, το πασπαλίζουμε με σουσάμι και αδειάζουμε προσεκτικά το μίγμα του καρπουζιού. Η πίτα πρέπει να έχει πάχος περίπου 2,5 εκ.

ΤΑΨΙ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι ακόμη και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

ΛΑΔΩΜΑ   ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ

Ψήνουμε την καρπουζένια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να πήξει και να δέσει (περίπου 40΄- 45΄). Μόλις τη βγάλουμε απ’ το φούρνο, την περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές μέλι και την πασπαλίζουμε με κανέλλα.

ΨΗΣΙΜΟ    ΜΕΛΩΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΑΚΙ

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Όπως στα καλά …

εστιατόρια. Ή όπως στα καλά καφέ. Έτσι δε μας έλεγαν κάποτε;
Με την τάδε σάλτσα θα τρώτε όπως στα καλά ιταλικά εστιατόρια. Με το δείνα μίγμα, θα φτιάχνετε τον καφέ σας όπως στα καλά καφέ. Και πάει λέγοντας και πατώντας στα μικροαστικά κομπλεξάκια και στις ανασφάλειες μας. Λίγο τό ’χεις, με μια σάλτσα απ’ το σούπερ μάρκετ κι ένα φακελάκι καφέ να διακτινίζεσαι σε τραττορίες, ρεστοράν και καφέ που χαζεύεις στα περιοδικά;
Άσε που αποδεικνύεσαι και πιο ξύπνιος απ’ τους άλλους, πιο μάγκας και καραμπουζουκλής. Χωρίς να είσαι σπεσιαλίστας της μαγειρικής, ανέξοδα κι άκοπα, έχεις στα πόδια σου όλα εκείνα τα ωραία, που τα κορόιδα τραβιούνται δω κι εκεί, να βρουν και ν’ απολαύσουν. Και χρυσοπληρώνουν και το κάθε πιάτο. Ενώ το δικό σου είναι ίντιο, ίντιο, ίντιο – σαν το σαλονί καινουργιό. Περίπτωση καζάν-καζάν που λέει κι ο κουμπάρος.
Κι εγώ σήμερα θα σε ταΐσω, όπως στα καλά εστιατόρια. Θα ζήσεις στο σπίτι σου στιγμές δόξας, απόλαυσης και χλιδής που λίγοι και εκλεκτοί ζουν. Μόνο που δεν θα χρησιμοποιήσω δάνειες δυνάμεις. Εγώ θα τα φτιάξω όλα, απ’ την αρχή ως το τέλος. Υπό την υψηλή καθοδήγηση του Jamie …

Κοτόπουλο φιλέτο με δυο γαρνιτούρες
(Golden chicken, braised greens and potato gratin)

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
δεντρολίβανο ή ρίγανη
3 λωρίδες μπέικον

Για τη γαρνιτούρα λαχανικών:
1 πράσο (χωρίς τα φύλλα)
200 γρ. αρακάς
200 γρ. σπανάκι

Για το γκρατέν πατάτας:
5-6 ισομεγέθεις πατάτες
3 μέτρια άσπρα κρεμμύδια
1 κύβος κότας
100 ml κρέμα γάλακτος
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
3-4 φύλλα φασκόμηλο


Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα βάζουμε σε τηγάνι με 2-3 κουταλιές λάδι. Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζωμό και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντας ελάχιστο νερό όποτε χρειάζεται, μέχρι να γίνουν μαλακά και χρυσαφένια.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10΄ και τις στραγγίζουμε.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΑΡΧΙΚΗ  ΒΡΑΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Ρίχνουμε τις πατάτες στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Τα αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι, περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το τυρί.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ   ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Τρυπώνουμε εδώ κι εκεί το φασκόμηλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια.

ΨΗΣΙΜΟ   ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το σωτάρουμε σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο νερό και τα μαγειρεύουμε μαζί μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, αδειάζουμε σε μεγάλη πιατέλα και διατηρούμε τη γαρνιτούρα των λαχανικών ζεστή.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και από τις δυο πλευρές, τα αρωματίζουμε με τη ρίγανη ή το δεντρολίβανο, τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και τα χτυπάμε με τον πλάστη της κουζίνας, για ν’ ανοίξουν αλλά και για να εισχωρήσουν τα καρυκεύματα στο κρέας. Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και ψήνουμε τα φιλέτα για 5΄περίπου.

ΦΙΛΕΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Τα γυρίζουμε, ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε κομμάτια και ψήνουμε και την άλλη πλευρά για άλλα 5΄περίπου.

ΓΥΡΙΣΜΑ   ΕΤΟΙΜΑ ΦΙΛΕΤΑ  

Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στο στρώμα των λαχανικών και συνοδεύουμε με το γκρατέν πατάτας.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ  ΣΤΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ

ΠΙΑΤΕΛΑ ΑΡΤΙΣΤΙΚ

ΠΙΑΤΟ   ΠΙΑΤΟ 2

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Με ολόκληρα κομμάτια φρούτων …

Είδες τι κορόιδα είμαστε; Πόσο εύκολα παρασυρόμαστε και πόσο λίγο σκεφτόμαστε;
Αρκεί ν’ ακούσουμε σε μια διαφήμιση ότι κάτι περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων κι αμέσως το προϊόν ανεβαίνει στην εκτίμησή μας και παίρνει σειρά προτεραιότητας στις επιλογές μας. Σωστό και λογικό, θα μου πεις.
Γιατί όμως; Δεν είναι αυτονόητο -και σχεδόν υποχρεωτικό- μια μαρμελάδα να περιέχει κομμάτια φρούτου και όχι μόνο χυμό, ζάχαρη και γλυκόζη; Ένα γιαούρτι να έχει, ψήγματα έστω, του φρούτου που φιγουράρει λαχταριστό στη συσκευασία κι όχι μόνο χρωστικές κι αρώματα; Κι οι χυμοί; Τι χαρά παίρνουμε όταν διακρίνουμε ίνες εσπεριδοειδών μέσα τους - μεγαλύτερη κι απ’ του Κολόμβου!
Κι είναι τόσο εύκολο να τ’ αγνοήσουμε όλα αυτά. Ν’ ανακατέψουμε ένα καλό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα εποχής και μια κουταλιά μέλι, να στύψουμε 2-3 πορτοκάλια και να τα πιούμε στην υγειά μας, να φτιάξουμε τις δικές μας μαρμελάδες τώρα που τα φρούτα είναι στην καλύτερη εποχή τους -γινωμένα, μυρωδάτα και οικονομικά.
Κοίτα, λοιπόν, πόσο εύκολα γίνεται μια …

Μαρμελάδα βερύκοκκο (με ολόκληρα κομμάτια φρούτου)

ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Υλικά:
1200 γρ. βερύκοκκα
600-700 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι

προαιρετικά: 1 λευκόσαρκο ροδάκινο, βανίλια, λικέρ *

Πλένουμε τα βερύκοκκα, τα ανοίγουμε στα δύο και βγάζουμε το κουκούτσι. Βάζουμε μια στρώση βερύκοκκα σε πλατειά και βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε από πάνω αρκετή από τη ζάχαρη.

ΒΑΣΗ ΖΑΧΑΡΩΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΖΑΧΑΡΗ

Συνεχίζουμε στη λογική του ζάχαρη-πέτσα, ζάχαρη-πέτσα, μέχρι να τελειώσουν τα βερύκοκκα και η ζάχαρη. Αφήνουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη όλη τη νύχτα, να βγάλουν τα υγρά τους και να δημιουργηθεί ένα αρωματικό σιρόπι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 20΄περίπου, ξαφρίζοντάς την αν χρειαστεί. Καθώς τα βερύκοκκα μαλακώνουν κι ανακατεύουμε – πάντα με ξύλινη κουτάλα – τη μαρμελάδα, διαλύονται και πολτοποιούνται ελαφρά και ανομοιόμορφα. Όταν δέσει η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΡΧΗ ΒΡΑΣΙΜΟ ΜΕΣΗ ΚΟΥΤΑΛΑ

Για να αποστειρώσουμε τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε, τα βάζουμε στο φούρνο, ανοιχτά μαζί με τα καπάκια τους, στους 120°C, για 10΄-15΄. Τα πιάνουμε με πετσέτα ή γάντι κουζίνας, τα γεμίζουμε με τη ζεστή μαρμελάδα, τα καπακώνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα για 10΄.

ΒΑΖΩ ΚΟΝΤΙΝΟ ΒΑΖΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΑΝΑΠΟΔΙΕΣ 

Γυρίζουμε τα βάζα ξανά όρθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, στήνοντας αυτή για το χαρακτηριστικό “ποπ” του καπακιού, που δηλώνει ότι οι κόποι μας δε θα πάνε χαμένοι κι η μαρμελάδα θα μας γλυκαίνει, μέχρι να ξαναβγούν τα βερύκοκκα.

ΦΛΟΥ   ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ ΠΛΑΪ

* Μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με διάφορους τρόπους. Η δική μας έχει ένα αρωματικό λευκόσαρκο ροδάκινο ανάμεσα στα βερύκοκκα και λίγο λικέρ αρμπαρόριζα.

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

The green-eyed monster …

Iago:
O, beware, my lord, of jealousy;
It is the green-ey'd monster …

Δε θέλω να παραστήσω τον Οθέλλο, ιδίως τώρα στα γεροντάματα. Κι ούτε νομίζω ότι είμαι τύπος ζηλόφθων ή, κι αν είμαι, το κρύβω καλά.
Όχι ότι δε μου κακοφαίνεται όταν το κεφάλι σου γυρνάει καμιά φορά, σα ραντάρ, προς τις βυζίκοβες και τις κωλάκοβες, αλλά τι να κάνεις κι εσύ; Θες ν’ αγιάσεις και δε σ’ αφήνουν οι διαόλες. Ας όψεται το καλοκαίρι, που δίνει αφορμή κι άλλοθι στις περιφερόμενες Εύες να βάζουν αενάως σε πειρασμό τους χαλβάδες τους Αδάμ – στο λαιμό τους έκατσε το μήλο κι ακόμη δεν έβαλαν μυαλό.
Τέλος πάντων, θα στηρίξω την κλονισμένη μου αυτοπεποίθηση στην παρήγορη ρήση “αξίζει μια γερόκοτα σαράντα πουλακίδες” και θα στρέψω τα πράσινα ματάκια μου, από το πρασινομάτικο τέρας στα πράσινα κολοκυθάκια μου …

Βελουτέ πράσινου κολοκυθιού

ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
800 γρ. κολοκυθάκια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
100 ml κρέμα γάλακτος
1 τούφα βασιλικός ή 1 κουταλιά πέστο
ζωμός λαχανικών

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά και 4 κουταλιές λάδι. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, τα σωτάρουμε για 5΄ και αρωματίζουμε με το πέστο (ή το βασιλικό).

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΜΕ ΠΕΣΤΟ
Ρίχνουμε ζωμό λαχανικών, ίσα να σκεπάσει τα κολοκυθάκια, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

ΚΑΙ ΖΩΜΟ   ΒΡΑΣΜΕΝΑ
Λιώνουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε τη σούπα να πάρει 1-2 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τρώγεται χλιαρή ή κρύα - ανάλογα με τα γούστα και … τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος …

ΡΑΒΔΟΜΠΛΕΝΤΕΡ    ΜΕ ΚΡΕΜΑ
 ΑΝΩΘΕΝ

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Μίνι …

ΜΙΝΙ     ΓΥΛΟΣ  
Μίνι; Αμ, τίποτις δεν έχει μείνει. Τίποτις κρυφό. Ίντα θα δείξουν στο γαμπρό;
Μια καλή ιδέα είναι να του δείξουν τα μίνι γλυκάκια με το όνομα γλωσσοδέτη: mini gugelhupf cakes, αυστριακή η καταγωγή τους κι ούτε καν θα προσπαθήσω να τα εξελληνίσω. Όσοι το φορούν ξέρουν και να το προφέρουν - εμείς ξέρουμε να τα τρώμε κι ας μην μπορούμε να τα προφέρουμε. Φτου σκουληκομυρμηγκότρυπα, ίδια ο Σπανοβαγγελοδημήτρης Νικόλας του Νικόλα. Πες τα, Γύλο, κύριε Πρόεδρε, να μη μπερδεύεσαι …

Mini gugelhupf cakes

ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Υλικά:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού σόδα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
220 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
60 ml γάλα
60 ml ηλιέλαιο
60 ml ρούμι ή κονιάκ
2 βανίλιες

Για το στόλισμα:
ζάχαρη άχνη
κανέλα
μαρμελάδα φράουλα

Προεργασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες για gugelhupf (μικρές φόρμες με τρύπα στη μέση, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε για μπαμπαδάκια ή και απλές φόρμες για μάφιν).

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν, το μοσχοκάρυδο και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με την άχνη. Σε άλλο μπωλ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά, το ρούμι, το γάλα, το ηλιέλαιο και τις βανίλιες. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μίγμα των στερεών υλικών και δουλεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες.

ΖΥΜΗ    ΣΤΙΣ ΦΟΡΜΕΣ 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι τα κέικ να φουσκώσουν και να χρυσίσουν (περίπου 30΄-35΄). Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφορμάρουμε.

ΨΗΣΙΜΟ    ΨΗΜΕΝΑ 

Ανακατεύουμε μαζί άχνη και κανέλα σε ένα ρηχό πιάτο και βουτάμε τα κέικ όσο είναι ακόμη ζεστά. Τα περιχύνουμε ή τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και σερβίρουμε.

ΑΝΑΜΙΚΤΑ    ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ