Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Φουντούούούκ’ …

foundouki

… τώρα που όλοι ασχολούνται με τα δάνεια, εγώ θέλω ν’ ασχοληθώ μ’ ένα αντιδάνειο – έστω και σε γλωσσικό επίπεδο. Έτσι κι αλλιώς σε γευστικό αποτέλεσμα θα με οδηγήσει τελικά κι απ’ την ομιλούμενη θα με πάει στη γλώσσα που γεύεται κι απολαμβάνει.
Το φουντούκι λοιπόν, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με την αρχαιοελληνική ονομασία του: “Ποντικά κάρυα” τα ονόμαζαν οι αρχαίοι ημών, δηλαδή καρύδια από τον Πόντο. Σταδιακά το ουσιαστικό ξεχάστηκε – κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το νερό, που ξεκίνησε ως “νεαρόν ύδωρ”- κι έμεινε το επίθετο “Ποντικά” να ονοματίζει τα φουντούκια. Η λέξη διατηρήθηκε και στην εποχή του Βυζαντίου, πέρασε στους Άραβες κι από αυτούς στους Τούρκους ως “findik”, απ’ τους οποίους γύρισε ξανά σ’ εμάς εξελληνισμένο σε φουντούκι.

Κέικ φουντούκι
ΣΟΦΡΑΣ 
Υλικά:
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. φουντούκια
150 γρ. ζάχαρη (50+50+50)
120 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
2-3 κουταλιές γάλα
2 πρέζες αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια

Κρατάμε λίγα φουντούκια για τη διακόσμηση και αλέθουμε τα υπόλοιπα στο multi μαζί με 50 γρ. από τη ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά με άλλα 50 γρ. από τη ζάχαρη, μέχρι ν’ αφρατέψουν. Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τα υπόλοιπα 50 γρ. ζάχαρη και, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε το μίγμα των αυγών. Αρωματίζουμε με τη βανίλια, ρίχνουμε 1-2 κουταλιές γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι. Τελευταία ρίχνουμε τα τριμμένα φουντούκια. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε το μίγμα προσθέτοντας λίγο γάλα.

ΑΡΧΗ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ 
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο (ή σε στρωμένο με λαδόκολλα) ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα φουντούκια που κρατήσαμε.

 ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄-35΄. Ξεφουρνίζουμε και, μόλις το κέικ κρυώσει ελαφρά, το βγάζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

ΨΗΜΕΝΟ   ΚΟΜΜΑΤΙ  

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



Το κέικ αυτό – τώρα που το σκέφτομαι – θα γινόταν μια πολύ ωραία βασιλόπιτα. Πολύ αφράτο, εξαιρετικά νόστιμο, εύκολο στην παρασκευή, με απλά υλικά και με τον απαραίτητο ξηρό καρπό να εύχεται και να συμβολίζει την καρποφορία, την καλή τύχη και την αφθονία.

ΚΟΝΤΙΝΟ

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Φουλ του …

Όχι, φίλε μου, δε σκαμπάζω γρι από χαρτιά – μέχρι 31 την Πρωτοχρονιά στα 32 καίγομαι, φτάνουν οι γνώσεις μου και καμιά ξερή με τους παππούδες, αν και ποτέ δεν κατάφερα να μάθω πώς μετράμε στο τέλος τους πόντους και πιστεύω ότι τα παμπόνηρα γερούνδια με κλέβανε συνειδητά και το καταδιασκέδαζαν κιόλας.
Δεν πάω για φουλ του άσου, για φουλ του πράσου πάω με τόσα που αγόρασα πάλι σήμερα …

Σούπα με πράσα και φιδέ

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Υλικά:
4 μέτρια πράσα (μόνο το άσπρο και το τρυφερό πράσινο κομμάτι)
2 καρότα
100 γρ. φιδές ή πολύ ψιλά σπαγγέτι
80 γρ. καπνιστό μπέικον
800 ml ζωμός κότας
1 κουταλιά αλεύρι
4 κουταλιές λάδι
1 κίτρινη πιπεριά (προαιρετικά)

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Αν χρησιμοποιήσουμε πιπεριά, αφαιρούμε τους σπόρους και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Καθαρίζουμε και τα πράσα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα καρότα και την πιπεριά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, καβουρντίζουμε για 2΄-3΄ανακατεύοντας και ρίχνουμε το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το φιδέ ή τα σπαγγέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

ΠΡΑΣΑ  ΜΕ ΦΙΔΕ
Κόβουμε το μπέικον σε κομμάτια και το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία. Το προσθέτουμε στη σούπα και σερβίρουμε αμέσως.

ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ 

                                                                              συνεχίζεται …

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Κατερινιώώώ …

kateriniwww
… μπούαααα. Χρόνια πολλά, βρε, να χαίρεσαι τη γιορτή σου κ.λ.π.,κ.λ.π.
Μέχρι πότε όμως θα καθαρίζεις μ’ ένα ξερό κέρασμα, ακόμη κι από κυριλέ ζαχαροπλαστείο; Κάνε και κανά τραπέζι, φτιάξε και κανά φαΐ, να μας δει ο Θεός. Κι άσε τα περί κρίσης και τα περί ασχετοσύνης και απειρίας – δεν περνάνε πια. Δε σου ζητήσαμε αστακομακαρονάδες ούτε φασιανό γεμιστό. Ένα απλό, οικονομικό, καθημερινό φαγάκι σου ζητήσαμε – τίποτα πολύπλοκο ή χρονοβόρο. Κι αν το φτιάξεις με την καρδιά σου, κι όχι κρυφοβλαστημώντας, θα γίνει εξαιρετικό.
Ανασκουμπώσου, λοιπόν, κι έμπα στην κουζίνα. Όλο και θα σου βρίσκεται λίγο φιλέτο κοτόπουλου - ή γαλοπούλας, αν θες να ακολουθήσεις κατά γράμμα την αυθεντική ιταλική συνταγή με τ’ όνομα (spezzatino di tacchino al vino) …

Ιταλικό στιφάδο με φιλέτο γαλοπούλας ΠΙΑΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ 
Υλικά:
800 γρ. στήθος γαλοπούλας
250 γρ. μικρά άσπρα μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 καρότα
200 ml άσπρο κρασί
250 ml κρέμα γάλακτος
75 γρ. μαργαρίνη
75 γρ. αλεύρι
500 ml ζωμός κότας
1 κρόκος αυγού
1 τούφα μαϊντανός

Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μέτριους κύβους, τα καρότα σε ροδέλες και τα μανιτάρια στη μέση. Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε το κρεμμύδι στη μαργαρίνη, το αφαιρούμε από τη σωτέζα και προσθέτουμε το κρέας. Το σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄, γυρίζοντάς το για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Ξαναρίχνουμε το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, καβουρντίζουμε μαζί για 2΄-3΄και προσθέτουμε το ζωμό, τα καρότα και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με σκεπασμένο το σκεύος, για 50΄.

ΣΩΤΕΖΑ ΜΕ ΖΩΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Χτυπάμε σε μπωλάκι μαζί τον κρόκο του αυγού, την κρέμα γάλακτος και το κρασί και ρίχνουμε το μίγμα στη σωτέζα. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό.

ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ

Ιδανικό συνοδευτικό είναι ένα σκέτο άσπρο ρύζι που θα λουστεί από την πλούσια σάλτσα και θα πάρει όλη τη νοστιμιά της. Το ίδιο κι ένας πουρές, εμείς όμως – άγνωστο γιατί- το συνοδέψαμε με ρυζοκροκέτες. Θα σου πω άλλη μέρα τη συνταγή τους …

 

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Το πετρωμένον …

… φαγείν αδύνατον, έλεγε μια εξυπναδίτσα της εποχής μου αναφερόμενη στο μπαγιάτικο ψωμί, τότε που το χτεσινό ψωμί πολλοί δεν καταδέχονταν να το φάνε – μόνο το φρέσκο και το τραγανό τους πέραγε σιακάτω (ΣτΜ: το κατάπιναν).
Κι ας έχουν όλες οι μεσογειακές παραδοσιακές κουζίνες ένα σωρό τρόπους αξιοποίησης του μπαγιάτικου ψωμιού: απ’ τους πιο προφανείς, όπως τα παξιμάδια, μέχρι τους πιο ευφάνταστους, όπως τα ιταλικά κεφτεδάκια από ψωμί.
Στην παραδοσιακή ριγανάδα το ψωμί μουλιάζεται στιγμιαία σε νερό και νοστιμίζεται με λάδι, ξύδι και ρίγανη, στους κρητικούς ντάκους μουσκεύει από ζουμερές ντομάτες και συνδυάζεται με φέτα κι ό,τι άλλο θέλει ο καθείς, στο ισπανικό γκασπάτσο βουτάει σε μίγμα που θυμίζει πολτοποιημένη χωριάτικη – ήταν μια επινόηση των λεγεωνάριων για να μπορούν οι δόλιοι να φάνε τη θεόξερη κουραμάνα της εποχής τους.
Και σε γλυκές συνταγές μπαίνει το μπαγιάτικο ψωμί, σε αυτοσχέδιες πουτίγκες ή, συνδυασμένο με φρούτα, σε πρωτότυπα κέικ και κεκάκια …

Κεκάκια με μήλο και κανέλλα

ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
500 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
2 μήλα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
1 βανίλια
ξύσμα πορτοκαλιού

Ψιλοκόβουμε το ψωμί και το μουλιάζουμε στο γάλα για 1 ώρα. Το στραγγίζουμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ψωμί, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα μήλα. Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά φορμάκια για σουφλέ και μοιράζουμε το μείγμα.

ΜΙΓΜΑ ΣΤΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 30΄.

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΨΗΜΕΝΑ 2   

Μόλις κρυώσουν λίγο τα σερβίρουμε όπως είναι ή τα ξεφορμάρουμε και τα γαρνίρουμε με κρέμα βανίλια.

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟ

ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟΚΟΜΜΕΝΟ

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Πιπερίτσα …

… ένα απ’ τα τραγούδια του Καραγκιόζη του Σταμάτη Κραουνάκη, άγνωστο στους περισσότερους – απ’ αυτά τα χαμηλόφωνα τραγούδια που, συχνά, περνούν απαρατήρητα. Επισκιάστηκε απ’ τα “Μεσημέρια” και την “Κυριακή”, τραγούδια δυνατά που σημαδεύτηκαν απ’ τη στιβαρή ερμηνεία του Στέλιου Διονυσίου.  
Για μένα είναι μια απ’ τις πιο όμορφες ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη και απ’ τα πιο γλυκά, συγκινητικά και τρυφερά τραγούδια που έχω ακούσει.
Ίσως γιατί το άκουγα όταν σε νανούριζα, τότε που ήσουν μια σταλίτσα, πιπερίτσα μου …

Πιπερόπιτα Φλώρινας
ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ  
Υλικά:
1 κιλό πιπεριές ανάμικτες (πράσινες κέρατο, Φλωρίνης, κίτρινες)
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανός
6 χωριάτικα φύλλα για πίτα

προαιρετικά:
200 γρ. ανθότυρο ή φέτα
1/2 κουταλάκι μπούκοβο

Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τις πιπεριές και αφήνουμε σε χαμηλά φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας, αν χρειάζεται, ελάχιστο νερό. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μαϊντανό, (το ανθότυρο και το μπούκοβο, αν τα χρησιμοποιήσουμε), αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ  ΜΕ ΜΑΪΝΤΑΝΟ

Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε χιαστί 3 φύλλα, λαδώνοντας το καθένα πριν το καλύψουμε με το επόμενο. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα καλά. Γυρίζουμε τις άκρες φτιάχνοντας κρόθο, στον οποίο μπορούμε να “κρύψουμε” λίγη φέτα ή ανθότυρο για περισσότερη νοστιμιά.

ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ ΚΡΟΘΟΣ

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ψήνουμε την πιπερόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

ΨΗΜΕΝΗΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ 2ΚΟΜΜΑΤΙ

Πιπερίτσα
(Σταμάτης Κραουνάκης – Γιάννης Κακουλίδης)

Μια ρίζα μια αρμπαρόριζα, μια μικροπιπερίτσα
εσένανε ξεχώρισα απ’ όλα τα κορίτσα
Μια ρίζα μια αρμπαρόριζα, Πιπερίτσα μου.
Αχ, μικρό μου αχ, μικρό μου ίσα με το δάχτυλό μου
ίσα με το δάχτυλό μου, το δεξί το πιο μικρό μου.
Μια πέτρα μια γυαλόπετρα, μια διαμαντοκοτρώνα
εσένα στο κεφάλι μου διάλεξα για κορώνα,
Πιπερίτσα μου.

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

Όταν σου λέω πορτοκάλι …

… το εννοώ. Κέικ πορτοκάλι – πώς λέμε Bond, James Bond; Έτσι. Κέικ πορτοκάλι με τα όλα του. Με το ξύσμα του το μυρωδάτο, με το πορτοκαλένιο σιρόπι του, με γλύκα και με άρωμα μεθυστικό, που θά ’καναν τον Ηρακλή να ξανατρέξει άρον-άρον στον κήπο των Εσπερίδων …

Κέικ πορτοκάλι σοροπάτο 
ΚΟΜΜΑΤΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ
Υλικά:
175 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. γάλα
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι πορτοκαλιού:
80 γρ. ζάχαρη
χυμός από 2 πορτοκάλια (200 γρ.)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για επάλειψη:
μαρμελάδα βερύκοκκο

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε αρωματίζουμε με το ξύσμα. Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα αυγά χτυπημένα, περιμένοντας πρώτα να ομογενοποιηθεί το μίγμα πριν ρίξουμε ξανά. Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτουμε το γάλα. Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 35΄. Ξεφουρνίζουμε και ξεφορμάρουμε το κέικ.
Βάζουμε το ξύσμα από 1 και το χυμό από 2 πορτοκάλια σε κατσαρολάκι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βάζουμε το μίγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

 ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΙΡΟΠΙ

Τρυπάμε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα σε πολλές μεριές και το περιχύνουμε σιγά-σιγά με το σιρόπι.

ΤΡΥΠΗΜΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ 2 

Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα λίγη μαρμελάδα βερύκοκκο, αν θέλουμε αραιωμένη με λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού. Μόλις το κέικ απορροφήσει το σιρόπι, γλασάρουμε την επιφάνειά του με τη μαρμελάδα.

ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΚΟΜΜΑΤΙ

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Λουκούμι …

… που λέει ο λόγος. Αν και πεθύμησα σερραϊκό ακανέ, σουτζούκ-λουκούμ Ξανθιώτικο κι αρωματικά λουκούμια της Αδριανούπολης, αυτό το λουκούμι είναι κρεατικό. Τρυφερό, νοστιμότατο, λυώνει στο στόμα και γεμίζει γεύση κάθε τυχερό κάλυκα που συναντάει …

Χοιρινό με πατάτα και καρότο
ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Υλικά:
500 γρ. χοιρινό (ο λαιμός είναι νόστιμος και οικονομικός)
3-4 πατάτες
2 καρότα
άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους
2 δαφνόφυλλα, φασκόμηλο, ρίγανη

προαιρετικά: 2-3 σκελίδες σκόρδο, σελινόριζα

Σε δυνατή φωτιά και σε λίγο λάδι ροδίζουμε το κρέας καλά απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια (και το σκόρδο και τη σελινόριζα) και τα σωτάρουμε μαζί 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι τη μέση του φαγητού, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να πέφτει από το πηρούνι (περίπου 45΄).
Μπορούμε να αφήσουμε ζουμί στο φαγητό, να πατήσουμε τα λαχανικά με πηρούνι και, προσθέτοντας κουταλιές από το ζουμί, λάδι ή μαργαρίνη και τριμμένη γραβιέρα ή μυζήθρα, να φτιάξουμε έναν αυτοσχέδιο πουρέ.

 ΣΩΤΕΖΑ Ο ΠΟΥΡΕΣ
Σερβίρουμε με το κρέας πάνω στον πουρέ ή με νιόκι πατάτας, περιχυμένα με κουταλιές από τη σάλτσα του φαγητού. 

ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΝΙΟΚΙ   ΠΙΑΤΟ