Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Κάθε πρωί που κίναγα …

… να πάω στη δουλειά, έτρεχα σαν το Βέγγο και χειρότερα.
Με το ένα χέρι να ετοιμάζω πρωινό για τη χαϊδεμένη μου, με το άλλο το πρωινό και το κολατσιό του καλού μου για το γραφείο, με το άλλο (προστάτιδα και πολιούχος μου, όπως καταλαβαίνεις, η ινδή θεά Κάλι με τα τέσσερα χέρια) το κολατσιό για το σχολείο και με το ένα χέρι που περισσεύει να στρώνω και κανά κρεβάτι, να ντύνομαι, να ταΐζω τη γάτα, να …, να …, να …, να στα μούτρα μου!
Μόνη λύση, η προεργασία και τα αποθέματα. Να υπάρχει πάντα ένα κέικ για πρωινό: πότε μπανάνας (με σοκολάτα ή με γλάσο πορτοκαλιού),  πότε το κλασικό μαρμπρέ, ένα ζουμερό και πανεύκολο κέικ με φράουλες όταν είναι η εποχή τους, ένα αφράτο κέικ καρότου για την κόρη μου, ένα πιο ελαφρύ και νηστίσιμο κέικ κακάο με γάλα σόγιας, ένα σούπερ υγιεινό κέικ ολικής άλεσης με καρότο και ινδοκάρυδο, ένα στιβαρό και λίγο παλιομοδίτικο κέικ λαδιού με σταφίδες και, οπωσδήποτε μία φορά το δεκαπενθήμερο, το αγαπημένο μας κέικ κέικ με νιφάδες βρώμης.

Όσο για κολατσιό, ιδανική λύση είναι τα κοσμοπολίτικα raspberry muffins, τα ελληνικότατα ατομικά κέικ με σταφίδες, οι σπιτικές μπουκιές δημητριακών, τα μυρωδάτα ατομικά κέικ με καφέ, τα ζουμερά και απολύτως εθιστικά σοκολατένια μάφινς, τα μαλακά μπισκότα με φουντούκια και μπανάνα,

Κι αν θέλουμε κάτι αλμυρό για κολατσιό, για να τονωθούμε και να ζωηρέψουμε, παίρνουμε μαζί μια-δυο φετούλες αλμυρό κέικ, 2-3 scones με τσένταρ και μπέικον - γιατί όλο και κάποιος συνάδελφος θα ζηλέψει, ελιοπιτάκια για λίγο πιο έντονη γεύση, μάφινς με κολοκυθάκι και ανθότυρο, ακόμη και κριτσίνια με πάστα ελιάς.

Κι έτσι περνούν τα πρωινά κι έτσι περνούν τα χρόνια
κι είν’ μαθημένα τα βουνά από βροχές και χιόνια …

Ελαφρύ κέικ με πορτοκάλι
ΜΕ ΑΧΝΗ ΝΕΟ
Υλικά:
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες κόκκινη φαρίνα
65 γρ. μαργαρίνη
2 αυγά
χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ρίχνουμε τη μαργαρίνη στο καλαμποκέλαιο και τα ζεσταίνουμε μαζί στα μικροκύματα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε το μίγμα με το μίξερ, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τα αυγά, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και, τελευταίο, το αλεύρι.
Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 2   

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45΄περίπου. Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Ευτυχής σύμπτωση …

Θα έχεις παρατηρήσει ότι έχω μια αδυναμία στον Jamie Oliver. Μου ταιριάζει η φιλοσοφία του, μου αρέσουν το στυλ μαγειρικής και οι συνταγές του. Ταιριάζουν στα γούστα μου και ό,τι δικό του έχω φτιάξει – και δεν είναι ένα και δυο- ήταν εξαιρετικό.
Παρακολουθώ ανελλιπώς και με ευλάβεια τις εκπομπές του, κρατώντας σημειώσεις με όρεξη και προσοχή μεγαλύτερη από εκείνη που επεδείκνυα κατά τις φοιτητικές παραδόσεις. Διαολίζομαι, μόνο, που προβάλλονται Σαββατοκύριακο.  Όταν δω κάτι που τραβάει την προσοχή μου, με τρώνε τα χέρια μου να το φτιάξω αμέσως. Αλλά, όσο εξοπλισμένα κι αν είναι τα ντουλάπια μου, πάντα κάτι θα λείπει. Έλα, όμως, που τα μαγαζιά έχουν κλείσει κι εγώ τρώγομαι μέχρι τη Δευτέρα που θα μπορέσω να κάνω τις απαραίτητες προμήθειες και να μπω πλησίστια στην κουζίνα μου.
Στο σαββατιάτικο επεισόδιο για τις φράουλες, ο φίλος μου ο Jamie έφτιαξε πρώτη-πρώτη μια άκρως πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα σαλάτα. Ξεκίνησε τηγανίζοντας χαλούμι – πάντα έχω ένα πακετάκι στο ψυγείο. Συνέχισε με φράουλες και μαρούλι – για καλή μου τύχη, οι πρώτες φράουλες πήραν ήδη να κοκκινίζουν στο παρτεράκι μου. Όσο για τα μαρούλια, φρεσκοφυτεμένα, μεν, θα έδιναν παρόλα αυτά τα λίγα φυλλαράκια που απαιτούνταν. Δυόσμο και βασιλικό έχω πάντα στις γλάστρες, οπότε … Λες;
Και τότε βγάζει απ’ το ψυγείο του το σπεκ, για το κάτι παραπάνω στη σαλάτα. Τώρα; Έφτασα τόσο κοντά στην πηγή χωρίς να πιω νερό; Μετά το στιγμιαίο πανικό, ανέσυρα θριαμβευτικά από το ψυγείο μου τις 4 τελευταίες λωρίδες από εκείνο το εξαιρετικό καπνιστό χοιρινό του Μπέλλη, που αγόρασα περαστική από τη Φλώρινα. Νενίκηκά σε, Σολομών!

Σαλάτα με φράουλες και χαλούμι

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
200 γρ. φράουλες
4 φέτες χαλούμι
4 φέτες καπνιστό χοιρινό
ανάμικτα φύλλα σαλάτας (μαρούλι, λόλο ρόσο)
λάδι, βαλσαμικό ξύδι, ελάχιστο λεμόνι
μέντα, βασιλικός

Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις ραντίζουμε με λάδι, ξύδι και ελάχιστο λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε από ένα φύλλο βασιλικού σε κάθε φέτα τυριού και το πιέζουμε να κολλήσει. Τηγανίζουμε το χαλούμι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.
Βάζουμε σε μπωλ λίγα φύλλα σαλάτας και λίγες φράουλες και ραντίζουμε με λάδι και ξύδι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τις φράουλες, τη μέντα και το βασιλικό. Από πάνω βάζουμε το καπνιστό χοιρινό και το χαλούμι και ραντίζουμε ξανά με λίγο λάδι και ξύδι.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΜΠΕΛΛΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΟΠΙΑΤΟ

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Όταν ήμουν …

… όχι δάσκαλος – αυτός ήταν ο Κονδυλάκης, όταν ήμουν έγκυος, λοιπόν, δε ζητούσα όλα αυτά τα παράξενα που, εκ της θέσεώς μου όφειλα να ζητήσω: δεν έστελνα τον άντρα μου χαράματα να βρει κοντοσούβλι, δε γύρευα ξυλάγγουρο το μεσοχείμωνο -σαν τη γριά της παροιμίας, δε χτύπαγα τις πόρτες των γειτόνων μόλις μου μύριζε το φαγητό τους, δεν έσβηνα ημιλιπόθυμη μόλις τρύπωναν απ’ το παράθυρο τα αρώματα απ’ τον κοντινό φούρνο και, γενικά, άφησα να χαθεί ανεκμετάλλευτη η μοναδική μου ευκαιρία να τρέξω λίγο τους οικείους με μικρά, χαριτωμένα (;) καψωνάκια.
Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία έχει τις ρίζες και την εξήγησή της στην ανάγκη που ένιωθαν παλιά οι γυναίκες – στην πλειοψηφία τους ταλαιπωρημένες, κουρασμένες και, συχνά, στο περιθώριο – να γίνουν για λίγο, με την ευκαιρία της εγκυμοσύνης και υπό το φόβο να χάσουν το παιδί, από κομπάρσες πρωταγωνίστριες, από δούλες κυρές, από γκαρσόνια πελάτες.
Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί, αλλά όλα αυτά έμειναν κι ακόμα τηρούνται από πολλούς – από πρόληψη; από ανάγκη, ακόμη; 
Εγώ πάντα μου τα κορόιδευα, κι όμως … Υπήρξε μια φορά, μόνο μια φορά – σαν το Μακεδόνα- που θέλησα κάτι: ένιωσα μιαν έντονη και ακατανίκητη ανάγκη να πιω βυσσινάδα. Σιγά το δύσκολο, θα μου πεις. Δεν κουβαλάω τα χρόνια του Μαθουσάλα, αλλά και πριν από  όχι πάρα πολλά χρόνια, δεν υπήρχε η σημερινή αφθονία προϊόντων. Κι έτσι τη λύση έδωσε η κλασική συμπυκνωμένη βυσσινάδα – ήπια δυο γουλιές και μου πέρασε ο καημός. Μου έμεινε, όμως, η βυσσινολατρεία: η βυσσινάδα Έψα έχει μόνιμη και περίοπτη θέση στα ράφια μας, το ίδιο και η κονσέρβα Kyknos –είτε για  μπλακ φόρεστ είτε για …

Τάρτα με βύσσινα
ΕΤΟΙΜΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Υλικά:
Για τη ζύμη:
125 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:
540 γρ. βύσσινα σε σιρόπι (στραγγισμένα: 350 γρ.)
3 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές νισεστές (άμυλο καλαμποκιού)
1 βανίλια

Φτιάχνουμε τη ζύμη αναμιγνύοντας τα υλικά και ζυμώνοντας απαλά (εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη για τάρτα ή ζύμη κουρού). Απλώνομε τη ζύμη σε ταρτιέρα, την τρυπάμε παντού με πηρούνι, απλώνουμε στην επιφάνειά της μια λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄, αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 20΄περίπου.

ΖΥΜΗ  ΨΗΜΕΝΗ ΖΥΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
Στραγγίζουμε τα βύσσινα, κρατώντας το σιρόπι τους, και τα απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το σιρόπι, τη ζάχαρη, το νισεστέ και τη βανίλια και ανακατεύομε καλά με τον αυγοδάρτη, σε σιγανή φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, τη βράζουμε για 1΄ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και την αδειάζουμε ομοιόμορφα πάνω από τα βύσσινα.

ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ

Αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο. Πριν τη σερβίρουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη σοκολάτα. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ και σιρόπι σοκολάτα.

ΚΟΜΜΕΝΗ ΠΙΑΤΑΚΙ

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Θα μου βάλεις την κουλούρα …

… και θα πεις κι ένα τραγούδι.
Τραγούδι μπορεί να μην είπες, αλλά την κουλούρα μου την έβαλες, δεν έχω παράπονο. Στο κεφάλι αρχικά, στο λαιμό κατά καιρούς - αλλά το καθήκον σου το έκανες!
Κι εγώ έκανα το δικό μου – μόνο που δεν το ένιωθα ούτε καθήκον, ούτε υποχρέωση. Χαίρομαι να σε φροντίζω, με τρέφει και με γεμίζει – κι ας μην είναι λίγες οι φορές που κουράζομαι ή μπαφιάζω.
Ιδού λοιπόν: κουλούρα έδωσες, κουλούρα θα λάβεις …

Γλυκιά κουλούρα σφολιάτας με ξηρούς καρπούςΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
70 γρ. καρύδια
30 γρ. σουσάμι
40 γρ. ξανθές σταφίδες
40 γρ. μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
κανέλα
1 φύλλο σφολιάτας

Για επάλειψη
1 αυγό ή λίγο γάλα
καστανή ζάχαρη

Κόβουμε στο multi μαζί τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, το σουσάμι και την κανέλα.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα (προαιρετικά την αλείφουμε με λίγη μαλακή μαργαρίνη) και απλώνουμε τη γέμιση.

ΓΕΜΙΣΗ ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ 

Αλείφουμε τις άκρες με αυγό ή γάλα και τυλίγουμε ρολό. Χαράζουμε σε κομμάτια 2-3 εκ., προσέχοντας να μην κόψουμε το ρολό μέχρι κάτω.

 ΡΟΛΟ ΚΟΨΙΜΟ
Κλείνουμε το ρολό σε κουλούρα, ανοίγοντας και γυρνώντας ελαφρά προς τα κάτω το κάθε κομμάτι. Αλείφουμε με αυγό ή γάλα και πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄- 45΄.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΨΗΜΕΝΗ ΚΟΜΜΑΤΙΑ 

 

Θα μου βάλεις την κουλούρα
(Μανώλης Χιώτης – Κώστας Κοφινιώτης)

Δεν είμ`εγώ απ`τις γυναίκες που θαρρείς
δε λογαριάζω αν είσαι μάγκας και βαρύς
κι αν εκορόϊδεψες πολλές στ`αληθινά
σε μένα όμως η μαγκιά σου δεν περνά.
Θα τα βρεις μαζί μου σκούρα
κι ας με παίρνεις γι`αγγελούδι
θα μου βάλεις την κουλούρα
και θα πεις κι ένα τραγούδι.
Εσύ κορόιδο να με πιάσεις δεν μπορείς
μαζί μου πού`μπλεξες μπαστούνια θα τα βρεις
αφού τσιμπήθηκες και τόσο μ`αγαπάς
θα μου το βάλεις το στεφάνι, πού θα πας.
Δεν είμαι εγώ απ`τις γυναίκες του σωρού
κι ούτ`απ`αυτές που ξέρεις του γλυκού νερού
και δε σηκώνω παραμύθια να μου λες
αυτά που έλεγες, βρε μάγκα, σε πολλές.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Το επόμενο βήμα …

(συνέχεια εκ του προηγουμένου)

Όταν έχεις μαγειρεμένα τέτοια γλυκύτατα πράσα, που λιώνουν στο στόμα κι είναι ήδη εμπλουτισμένα με τυριά και κρέμα γάλακτος, είναι αμαρτία να μην κάνεις το επόμενο βήμα για να φτιάξεις μια ωραιότατη κις λωραίν. Χρειάζονται μόνο 2  υλικά ακόμη και ελάχιστος κόπος.

Κις λωραίν με πράσα
 ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Υλικά:
μισή δόση από τα πράσα της προηγούμενης συνταγής
3-4 λωρίδες μπέικον
2 φύλλα έτοιμη ζύμη κουρού
1-2 κουταλιές τυρί κρέμα (προαιρετικά)

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε το ένα φύλλο ζύμης. Το τρυπάμε παντού με πηρούνι και στρώνουμε από πάνω, χιαστί, το δεύτερο φύλλο. Το τρυπάμε κι αυτό με πηρούνι.
Αν θέλουμε, απλώνουμε το τυρί κρέμα γύρω-γύρω, γυρίζουμε τη ζύμη που περισσεύει και “φυλακίζουμε” το τυρί.

ΖΥΜΗ ΖΥΜΗ ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ

Ψήνουμε τη βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15΄. Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια και το ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά. Γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με τα πράσα και ρίχνουμε από πάνω το μπέικον.

ΖΥΜΗ ΜΙΣΟΨΗΜΕΝΗ ΓΕΜΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ

Ψήνουμε για άλλα 30΄-35΄.

ΨΗΜΕΝΗ  ΚΟΜΜΑΤΙ

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Η καλοσύνη των ξένων (2)

Χόρτα για πίτα και χωριάτικα αυγά. Μόνο αυτά πουλάει, σταθερή στο πόστο και το εμπόρευμά της για χρόνια, η κυρία που βλέπω κάθε εβδομάδα περνώντας μπροστά από τον πάγκο της. Δεν ξέρω το όνομά της, ούτε από πού είναι. Ξέρω, όμως, βλέποντας το πρόσωπό της, ότι η ζωή της αγρότισσας παραμένει δύσκολη και κουραστική. Το βλέπω στα δουλεμένα χέρια, στις έντονες γραμμές του προσώπου. Στις βαθιές γραμμές, που αναδεικνύουν ένα  πρόσωπο καλοσυνάτο, με λεπτά, ευγενικά χαρακτηριστικά και μάτια καταγάλανα, που θα έκαναν κάθε Χίλντα και Ίνγκριντ να πρασινίσει από ζήλια και να κοκκινίσει από θυμό για την απώλεια του copyright.
Δεν ξέρω γιατί με φώναξε – ελάχιστες φορές έτυχε να ψωνίσω από κει. Είχαν τελειώσει τα χόρτα, τα μαζώματα όπως τα λένε, κι είχαν μείνει μόνο κάμποσα πράσα – κυρίως το πάνω τμήμα τους, με τα φύλλα, που δεν τα προτιμάμε για πίτα, γιατί είναι σκληρά. Με φώναξε και μου τα έδωσε – κάνουν ωραίο πρασόρυζο, είπε, γιατί να πάνε χαμένα;
Δε θα τα φτιάξω πρασόρυζο, όμως. Θέλω κάτι πιο μεγαλειώδες, πιο λουσάτο, κάτι που να μεταμορφώσει τα ταπεινά πράσα – και, μάλιστα, το λιγότερο περιζήτητο κομμάτι τους – σε πραγματική λιχουδιά.

Τα σκληρά πράσα με την τρυφερή καρδιάΠΙΑΤΟ
Υλικά:
600 γρ. πράσα
200 γρ. ανθότυρο
100 γρ. γραβιέρα
50 γρ. ξηρή μυζήθρα
200 ml κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε λοξά σε ροδέλες. Σε σωτέζα ζεσταίνουμε λίγο λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη. Ρίχνουμε το σκόρδο και το θυμάρι και, μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη σωτέζα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε για 40΄45΄, ανακατεύοντας πού και πού και ελέγχοντας αν χρειάζεται (ελάχιστο) νερό. Συνήθως, όμως, η υγρασία των πράσων αρκεί, ενώ το σιγανό μαγείρεμα βοηθά να γίνουν μαλακά και γλυκά.

ΣΩΤΕΖΑ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Αδειάζουμε τα πράσα σε πυρέξ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το ανθότυρο, ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη μυζήθρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30΄-35΄.

ΠΥΡΕΞ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

                                                                        συνεχίζεται …

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Οικουμενική …

Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο ;;;
Και η κολοκυθιά αρχίζει: Να κάνει ο Αντώνης – Και γιατί να κάνει ο Αντώνης; – Αμ, ποιος να κάνει; – Να κάνει ο Αλέξης – Και γιατί να κάνει ο Αλέξης; – Αμ, ποιος να κάνει; – Να κάνει ο Βαγγέλης – Και γιατί να κάνει ο Βαγγέλης; – Αμ, ποιος να κάνει; – Να κάνει ο Φώτης – Και γιατί …
Να κάνει η μάνα, να ξεμπερδεύουμε; Έτσι κι αλλιώς, γιορτάζει σήμερα – ας της κάνουμε ένα δώρο. Μια γυναίκα χρειάζεται -μάνα, νοικοκυρά, οικονόμα. Αυτή που κρατάει το τιμόνι του σπιτιού, που είναι πρωθυπουργός κι όλοι οι υπουργοί μαζί: και οικονομικών (τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι), και εσωτερικών (τα εν οίκω μη εν λύκω, που έλεγε κι η -ωραία του κουρέα- Καραγιάννη) και δημόσιας τάξης (σταματήστε πια να δέρνεστε, αδέρφια είστε εσείς ή ο Ζαμπίδης;) και Παιδείας (άνοιξε, παιδάκι μου, και κάνα βιβλίο να ξεστραβωθείς – ας είναι κι ηλεκτρονικό) και Περιβάλλοντος (θα κατεβάσει κανένας τα σκουπίδια ή να φωνάξω το Στάινμπεκ να ξαναγράψει το Άνθρωποι και ποντίκια;) …

Έτσι κι εγώ, για να μην είμαι εκτός κλίματος, σαν άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάλεσα τα φρούτα που είχαν απομείνει στο ψυγείο και τους ζήτησα να συνεργαστούν μεταξύ τους - και με το γιαούρτι που κόντευε να λήξει- για να προκύψει ο σχηματισμός ενός οικουμενικού παγωμένου γλυκίσματος …

Παγωμένο γλυκό με φρούτα και γιαούρτιΕΤΟΙΜΟ ΠΛΑΪ 
Υλικά:
250 γρ. φράουλες
250 γρ. μπανάνες
250 γρ. ακτινίδια
1,5 κεσεδάκι γιαούρτι

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις φράουλες, μαζί με μισό κεσεδάκι γιαούρτι. Στρώνουμε με διαφανή μεμβράνη μια φόρμα του κέικ, αδειάζουμε το μίγμα και αφήνουμε στην κατάψυξη, τουλάχιστον 30΄, μέχρι να αρχίσει να παγώνει.
Πολτοποιούμε και τις μπανάνες με μισό κεσεδάκι γιαούρτι και τις αδειάζουμε πάνω από τη στρώση με τις φράουλες. Αφήνουμε και πάλι στην κατάψυξη για 30΄. Κάνουμε το ίδιο και με τα ακτινίδια.

ΦΡΑΟΥΛΑΜΠΑΝΑΝΑ 2ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Όταν το γλυκό παγώσει, το ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.

ΕΤΟΙΜΟ 

Μπορούμε να κάνουμε όσες στρώσεις θέλουμε, στα χρώματα που μας αρέσουν, υπολογίζοντας μισό κεσεδάκι γιαούρτι για κάθε 250 γρ. φρούτο. Διακοσμούμε και γαρνίρουμε κατά βούληση, με σιρόπι, σοκολάτα, τρούφα, φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Τα αυγά της Πασχαλιάς …

Μέσ’ το ψυγείο μου μετράω ένα, δύο και τρία και τέσσερα αυγά,
πού ’χουν ξεμείνει απ’ το Πάσχα, κανείς δεν τα τρώει,
τι να κάνω πια μ’ αυτά;
Στην πατατοσαλάτα έβαλα δύο, στη σεφ άλλο ένα, βρες μου τι
αχ, βρες μου τι να κάνω τ’ άλλα, γιατί θα μου μείνουν …
… ως την Πεντηκοστή!

Ρολό κιμά με βραστά αυγά
ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
400 γρ. χοιρινός κιμάς
1 ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αυγό
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
4-5 φέτες κίτρινο τυρί
4 βραστά αυγά
αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή ρίγανη (προαιρετικά)
λίγο γάλα

1 κιλό πατάτες
λάδι, ρίγανη, λίγο ζεστό νερό ή ζωμός

Μουσκεύουμε το ψωμί σε λίγο νερό (ή γάλα, ή κρασί), το στύβουμε και το ρίχνουμε στον κιμά, μαζί με το κρεμμύδι, τη ντομάτα και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μυρωδικά, λίγο γάλα (αν σηκώνει) και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο να σφίξει για, τουλάχιστον, 30΄.
Ανοίγουμε τον κιμά πάνω σε λαδόκολλα και απλώνουμε τις φέτες του τυριού. Από πάνω βάζουμε τα αυγά.

ΚΙΜΑΣ ΕΤΟΙΜΟΣΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΥΡΙΟΥΑΥΓΑ

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας ανασηκώνουμε την άκρη και τυλίγουμε σφιχτά το ρολό.

ΤΥΛΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε από πάνω ρίγανη, ραντίζουμε με λάδι και περιχύνουμε με λίγο νερό ή ζωμό. Βάζουμε ανάμεσά τους το ρολό. Βρέχουμε τη λαδόκολλα, τη στύβουμε και καλύπτουμε από πάνω το ρολό.

ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη. 10΄πριν το βγάλουμε, ξεσκεπάζουμε το ρολό για να πάρει χρώμα.
Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ