Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Σως …ίβιο …

… Εσένα μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό. Να πεις ότι πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό. Ότι κάνω μεγάλο θέμα το τι να βρω να μαγειρέψω κάθε μέρα.
Για μένα όμως είναι μεγάλο θέμα. Γιατί έχω πάρει σοβαρά το θέμα της διατροφής και της υγείας της οικογένειας. Το μόνο εύκολο είναι να φτιάξεις γρήγορα κάτι που οι περισσότεροι θα βρουν νοστιμότατο. Δεν κάνεις σκόντο στο αλάτι, σε λιπαρά, σε τυριά, πλήρεις κρέμες, αλλαντικά και κρεατικά που τό ’χουν το λιπάκι τους. Ερεθίζεις στομάχια και ουρανίσκους κι όξω απ’ την πόρτα.
Εγώ όμως δε θέλω να το κάνω αυτό. Κι αν καμιά φορά στερεύω από ιδέες, πάντα βρίσκεται ένα σωσίβιο. Όπως μια απλή σως μουστάρδας που νοστιμίζει ένα απλό φιλέτο κοτόπουλο και το συνοδευτικό του πιλαφάκι …

 

Κοτόπουλο με σως μουστάρδας



ΠΙΑΤΟ

 


Υλικά:
450-500 γρ. στήθος κοτόπουλου φιλέτο
1/2 κούπα άσπρο κρασί
1/2 κούπα νερό ή ζωμό
1/2 κούπα μουστάρδα
1 κούπα κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1 κουταλάκι κορν φλάουρ διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό

 

 

Σωτάρουμε το κοτόπουλο σε λίγο λάδι και από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε το κρασί και το νερό ή το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (περίπου 30΄-40΄).
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με την κρέμα γάλακτος και το κορν φλάουρ. Τα ρίχνουμε στο κοτόπουλο και αφήνουμε να δέσει η σως.

 

ΣΩΤΕΖΑ

 

Συνοδεύουμε μ’ ένα απλό μπασμάτι.

 


ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΣΩΣ ΣΤΟ ΠΙΛΑΦΙ

 

 

 

.

 

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΟΧΙ …

OXI 


… Γιατί όχι, παρακαλώ; Δεν το κατάλαβα το όχι σου, δεσποινίς. Τι θα πει “δε θέλω να φάω φασολάδα;”. Γιορτινή η μέρα, μάλιστα. Και εθνική επέτειος, συμφωνώ. Αλλά ποιος είπε ότι τις γιορτινές μέρες τρώμε υποχρεωτικά κρέας;
Ακριβώς λόγω αυτής της ημέρας έφτιαξα φασολάδα. Το εθνικό μας φαγητό. Έθρεψε και χόρτασε γενιές και γενιές κι εμείς δεν την καταδεχόμαστε; Ζεστή, χυλωμένη και θρεπτικότατη –θα τη φας και θα πεις κι ένα τραγούδι. Κατά προτίμηση της Βέμπο …



Παραδοσιακή φασολάδα



ΠΙΑΤΟ 


Υλικά:
300 γρ. φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 καρότα σε ροδέλες
ντομάτα φρέσκια ή κονκασέ και 1 κουταλιά πελτές
2 κλωναράκια σέλινο

 

 

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄και τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε νερό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φασόλια. Βράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα και τον πελτέ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει όσο θέλει, από 1 έως 1.30 ώρα και με την προϋπόθεση να υπάρχει πάντα ζουμί και να την παρακολουθούμε.
Όσο βράζει σε σιγανή φωτιά, τόσο χυλώνει και δένει. Λίγο πριν τη βγάλουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λάδι,  και ανακατεύουμε καλά.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ



.

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Σάντα Τσικίτα …

chiquita02
… Οι λέξεις μπανάνα και τσικίτα ήταν συνώνυμες όταν ήμασταν παιδιά. Ένα όνομα εξωτικό, ταιριαστό για ένα φρούτο δυσεύρετο και ακριβό. Δεν ήταν λίγες οι μαμάδες που –υπερήφανες και τροπαιοφόρες- κυνηγούσαν το βλαστάρι τους σε δρόμους και παιδικές χαρές να του ταΐσουν τη μπανάνα, κάνοντας όσο περισσότερο θόρυβο μπορούσαν για να εξασφαλίσουν την προσοχή και τα βλέμματα όλης της γειτονιάς.
Και στην κλασσική πενταήμερη της τρίτης λυκείου στην Κρήτη, όλοι αγοράζαμε ένα τσαμπάκι από τις μικρές ντόπιες μπανάνες –χατίρι και παραγγελιά για το καλομαθημένο μικρό της οικογένειας.
Τώρα βέβαια οι μπανάνες βρίσκονται παντού και τα δικά μας παιδιά, ακατάδεχτα και χορτάτα, με το ζόρι τρώνε καμιά πού και πού. Εύκολο και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που την ανακάλυψα –ξεχασμένη, μαυρισμένη και ταλαίπωρη- στη σχολική τσάντα της θυγατέρας μου.
Προς τιμήν εκείνης της ακριβοθώρητης μπανάνας των παιδικών μας χρόνων λοιπόν, θα φτιάξω ένα …

 

Κέικ με μπανάνα και σοκολάτα

ΚΟΜΜΑΤΙΑ

 

Υλικά:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή κομμάτια
200 γρ. μπανάνα σε κομμάτια 
2 αυγά
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα

 

 

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη ν’ αφρατέψουν και ρίχνουμε ένά-ένα τα αυγά. Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν.

 

ΜΙΞΕΡ ΑΡΧΙΚΗ

 

ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

 

Τελευταία προσθέτουμε τη σοκολάτα και τη μπανάνα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

 

 ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ  

 

 

ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 

Βάζουμε το μίγμα σε  φόρμα για κέικ, μακρόστενη ή στρογγυλή, βουτυρωμένη και αλευρωμένη.

 

ΑΔΕΙΑΣΜΑ  

 

 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

  ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

 

 

 

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C για 50΄ και, αν χρειαστεί, άλλα 10΄στους 170˚ C.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά, πριν το ξεφορμάρουμε.

 

ΨΗΜΕΝΟ 

 

 ΨΗΜΜΕΝΟ  

 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και διακοσμούμε με ροδέλες μπανάνας και κανελόξυλο.

 

123_8588

 

 123_8591

 

 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

.

 

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Oh, baby …

… Αμέσως ο νους σου πάει στο πονηρό, διότι είσαι και ατάσθαλος που έλεγε κι η Λαμέ, αξεπέραστο “περετικόν προσωπικόν”.

 atasthalos

Στα λαχανικά-μινιατούρες αναφέρομαι, αυτά που τόσο τρυφερά αποκαλούμε baby. Μικρά και τρισχαριτωμένα, με προδιαθέτουν ευχάριστα τα baby corn, baby carrots, baby potatoes και μου θυμίζουν τις φωτογραφίες της Anne Geddes με τα μωρά τα τρυπωμένα σε λουλούδια και λαχανικά …

anne_geddes_babies_in_pumpkins anne-geddes-cabbage-kids

Μια και μ’ έπιασε το τρυφερό μου λοιπόν σήμερα, λέω να βάλω στο φούρνο …

 

Βaby πατατούλες  με μυρωδάτη σάλτσα



ΨΗΜΕΝΕΣ


Υλικά:
1 κιλό πατατούλες, ολόκληρες και αξεφλούδιστες
1/4 κούπας λάδι
1/4 κούπας άσπρο κρασί
1/2 κούπα νερό
2 κουταλιές μουστάρδα με κόκκους
1 κουταλιά πάπρικα
2 κουταλάκια ζάχαρη
χυμός από 2 λεμόνια
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι

 

 



Πλένουμε τις πατάτες τρίβοντάς τες πολύ καλά με βουρτσάκι, τις βράζουμε για 10΄και τις στραγγίζουμε.
Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από το δεντρολίβανο.
Βάζουμε τις πατατούλες σε πυρέξ και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα, κουνώντας το σκεύος για να ανακατευτούν. Βάζουμε και το δεντρολίβανο.

 


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180˚ C, για 30΄-35΄ στη χαμηλότερη θέση της σχάρας.

 


ΨΗΜΕΝΕΣ 2

 

Είναι τρυφερές, μυρωδάτες και συνοδεύουν εξαιρετικά από γιορτινό κρέας μέχρι σουηδικά κεφτεδάκια.



ΠΙΑΤΟ

 

 

.

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Μη σνομπάρεις τίποτα …

sousou 


… Μαντάμ Σουσού δεν υπήρξα ποτέ, παρότι ζηλεύω το στυλ της. Συχνά αποκαλώ διάφορους “τσοκαρίες” και “Μπυθουλαίους”, σνομπαρία όμως δεν είμαι. Και πιστεύω ότι, αν κοιτάξεις προσεκτικά, μπορείς να βρεις κάτι που αξίζει οπουδήποτε. Ωραία τραγούδια ανάμεσα στα σκυλάδικα,  ανθρωπιά και συναίσθημα στις δακρύβρεκτες σαπουνόπερες, κάτι όμορφο σε μιαν άσχημη γυναίκα και -για να έρθω στο θέμα μου- ωραίες συνταγές σε διαφημίσεις ή συσκευασίες προϊόντων.
Παλιά, δεν πετάγαμε ο ένας στον άλλον τις συσκευασίες μαργαρίνης. Τις κόβαμε για να κρατήσουμε τις συνταγές που είχαν επάνω τους. Το ίδιο κάναμε και με διαφημίσεις από εφημερίδες ή περιοδικά, ακόμη και με τα ημερολόγια τοίχου στα οποία εναλλάσσονταν συνταγές, ανέκδοτα  και στιχουργικά κακουργήματα.
Σήμερα, που βομβαρδιζόμαστε από ιδέες, συνταγές και προτάσεις, που τηλεόραση, ραδιόφωνο κι εφημερίδες κατακλύζονται από σεφ, γευσιγνώστες και ψηλομύτηδες γκουρμέ, μου έχει τύχει από ένα ολόκληρο περιοδικό μαγειρικής που με λαχτάρα αγόρασα, να ξεδιαλέξω και να κρατήσω τελικά μια –εξαιρετική όπως αποδείχτηκε- συνταγή από διαφήμιση εντοιχισμένης κουζίνας.
Γι’ αυτό και δε σνομπάρω τίποτε. Και καμιά φορά υποκύπτω στην ευκολία ενός έτοιμου προϊόντος, όπως η κρέμα ζαχαροπλαστικής από την οποία πήρα και τροποποίησα τη συνταγή για μια …

 

Τάρτα με σταφύλι


ΚΟΜΜΑΤΙ 


Υλικά: 
ζύμη για τάρτα
1 συσκευασία κρέμα ζαχαροπλαστικής
400 ml γάλα
500 γρ. φρέσκια σταφίδα

 

 

Για μια κλασσική ταρτιέρα 24 εκ. χρειαζόμαστε τη μισή δόση της ζύμης (κρατάμε την υπόλοιπη για πάστα φλόρα). Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα πιέζοντάς τη με την παλάμη μας, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με φακές ή ρύζι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 20΄ περίπου.
Μέχρι να κρυώσει η ζύμη, φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει. Ρίχνουμε τις ρώγες σταφυλιού στην κρέμα, είτε ολόκληρες είτε κομμένες στη μέση, ανακατεύουμε προσεκτικά και –αν έχουμε χρόνο- αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για άλλη 1 ώρα. Διαφορετικά, ξεφορμάρουμε τη ζύμη, τη γεμίζουμε με την κρέμα και διακοσμούμε την επιφάνεια με ρώγες σταφυλιού.

 

ΤΑΡΤΑ

 

 

.

 

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Λαχάνιασα …

… να τρέχω απ’ το πρωί ως το βράδυ. Απ’ το σπίτι στη δουλειά, απ’ τη δουλειά στο σπίτι, απ’ το σπίτι στο σούπερ μάρκετ, απ’ το σούπερ μάρκετ στο σπίτι με τη γλώσσα έξω και φορτωμένη σα μουλάρι, κι ύστερα στις δραστηριότητες της κόρης κι από κει πάλι πίσω στο σπίτι και … και … και …
Λαχάνιασα να τρέχω σαν το Βέγγο στον Παπατρέχα, σαν το λαχανιασμένο λάχανο στη Φρουτοπία, σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά σε μια μέρα της μαρμότας που δε λέει να τελειώσει.
Η δουλειά η καμωμένη την ακάμωτη ανιμένει. Φτάνει πια. Λαχάνιασα. Και βρήκα και ωραίο λάχανο σήμερα. Ευκαιρία να κάνω εκείνο το …

 

Λαχανοπαστίτσιο


ΠΙΑΤΟ 


Υλικά:
1 λάχανο
1 ποτήρι πληγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
2-3 καρότα περασμένα στο χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες χοντροκομμένες
άνηθος
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο

 

 

Μουλιάζουμε το πληγούρι σε 1,5 ποτήρι ζεστό νερό
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο ολόκληρο μέχρι να μαλακώσει καλά. Το στραγγίζουμε και ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα φύλλα, αφαιρώντας το πιο χοντρό κομμάτι του κοτσανιού.


ΛΑΧΑΝΟ

 


Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Προσθέτουμε και το μουλιασμένο πληγούρι, το καρότο και τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5΄. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε κύμινο και μοσχοκάρυδο και 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε μέχρι η γέμιση να τραβήξει όλα τα υγρά της.

Χρησιμοποιώντας σόγια ή φαγόπυρο αντί για πληγούρι  φτιάχνουμε μια παραλλαγή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.



ΓΕΜΙΣΗ 


Στρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ με 2 σειρές λαχανόφυλλα, αλατίζουμε ελαφρά, απλώνουμε τη μισή γέμιση και καλύπτουμε καλά με λαχανόφυλλα.


ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ 

 

 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΤΡΩΣΗ



Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση  και καλύπτουμε καλά με τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι και 1 ποτήρι νερό.



ΑΠΟ ΨΗΛΑ

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΡΩΣΗ

 

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180˚ C, για 1 ώρα και 15΄.



ΨΗΜΕΝΟ

 

 

 

.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Κάτω στο γιαλό …

… κάτω στο περιγιάλι, κόρην α- κόρην αγαπώ
Κόρην αγαπώ ξανθή και μαυρομάτα, δώδεκα χρονών
Δώδεκα χρονών κι ο ήλιος δεν την είδε, μόνο η μάνα της Μόνο η μάνα της, Κανέλα τη φωνάζει, Κανελόριζα
Κανελόριζα, και άνθος της Κανέλας …

 

kaneloriza



Κέικ με άρωμα κανέλας

 

2[1]

 


Υλικά:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φαρίνα
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου)
80 ml γάλα
1 αυγό
2 βανίλιες

1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη (λυωμένα)
κανέλα, ζάχαρη άχνη

 


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Ανακατεύοντας με σπάτουλα ρίχνουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα, εναλλάξ με το γάλα.



ΖΥΜΗ


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 20 εκ. και στρώνουμε τη ζύμη.

 

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170˚C, για 30΄-35΄. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ και το περιχύνουμε με το επιπλέον βούτυρο, πασπαλίζοντάς το με άχνη και κανέλα.

 

ΚΟΜΜΑΤΙ 


.

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Γαύρος, στον πίνακα …

… Τον πίνακα με τις διατροφικές πληροφορίες, εννοώ. Για να δούμε πώς πας από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και θερμίδες …

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 


Χμ… σε όλα τα πας παραπάνω από καλά. Εύγε, γαύρε παιδί μου! Παίρνεις άριστα σε όλα. Μπορείς να περάσεις … όχι στη θέση σου. Στο φούρνο παρακαλώ …

 

Γαύρος σκορδάτος φουρνιστός

 

ΠΙΑΤΟ

 

Υλικά:
500 γρ. γαύρος καθαρισμένος (και χωρίς τα κεφάλια)
1/3 φλυτζανιού λάδι
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
αλάτι, πιπέρι

 

 

Βάζουμε το γαύρο σε μία στρώση σε ταψάκι ή πυρέξ, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 15΄.
Αναμιγνύουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το πιπέρι και περιχύνουμε το γαύρο. Ανακατεύουμε καλά.

 

 

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 ˚C, για 12΄-15΄.

 

 

ΨΗΜΕΝΟΣ

 

Συνοδεύουμε με πατατοσαλάτα.

 

 

.

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Κρύωνα …

… παιδί μου, κρύωνα. Δεν τραγουδούσα Κραουνάκη, ούτε ανταγωνιζόμουν το Φάνη Μεζίνη. Στ’ αλήθεια κρύωνα πολύ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και το κεφάλι μου πονούσε αφόρητα κι ο λαιμός μου αρνιόταν πεισματικά να καταπιεί ακόμη και νερό.
Μια σούπα θα ήταν βάλσαμο, αλλά ποιος αντέχει να τη φτιάξει και ποιος περιμένει να γίνει. Παρότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν ήθελα να καταφύγω στη λύση της σούπας στιγμής. 
Μου έφτανε η παραχώρηση να χρησιμοποιήσω έτοιμο ζωμό ως πρώτη ύλη για μια “ψευτόσουπα” -συνταγή του περασμένου αιώνα που γεννήθηκε από ανάγκη οικονομική.
Σε 15΄ ήταν έτοιμη, αχνιστή και σωτήρια …

 

Σούπα έκτακτης ανάγκης

 

£-¥ - --¤--¤-£ ------£[2]

Υλικά:
1 λίτρο ζωμός κότας
3 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη (περίπου 40 γρ.)
3 κουταλιές αλεύρι (περίπου 30 γρ.)
1/2 – 1 κεσεδάκι γιαούρτι
λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
χυμός από 1 λεμόνι
πάπρικα γλυκιά

 

 

Λιώνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε 2΄-3΄ με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε μεμιάς το ζωμό. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν τυχόν σβώλοι και βράζουμε τη σούπα για 15΄.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο -και πάντα ανακατεύοντας καλά- το γιαούρτι, τον άνηθο και το λεμόνι.
Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλισμένη με λίγη πάπρικα.

 

ΣΟΥΠΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 

.

.

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Κάάτιναα …

 

salamaki 


… σαλαμάκι. Ατάκα κλασσική και σουρεαλιστική, με τον τόνο να ανεβαίνει στο “Κάτιναα” και το “σαλαμάκι” να ολοκληρώνει θριαμβευτικά την εντολή, χωρίς να επιδέχεται αντιρρήσεις.
Το σαλάμι σπάνια το βάζουμε στο σπίτι και στο στόμα μας. Το γλύκισμα σαλάμι όμως, όπου το βρούμε, του αλλάζουμε τα φώτα. Είμαστε μάλιστα χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα: η κόρη μου απαιτεί την παραδοσιακή πολίτικη εκδοχή με τη σοκολατένια κρέμα και τα αυγά, ενώ εγώ προτιμώ την τούρκικη “πικρή” παραλλαγή, την οποία κάνω ακόμη πιο πικρή και καταλήγω συνήθως να την τρώω μόνη μου.
Όσο για τον άντρα του σπιτιού, φρονίμως ποιών, δεν παίρνει θέση και τρώει με ευχαρίστηση απ’ όλα …

 

Γλύκισμα σαλάμι

 

21


Υλικά:
300 γρ. μπισκότα Πτι-μπερ
1  ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (λυωμένο και χλιαρό)
3 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές σούπας (καλά γεμάτες) κακάο σκόνη
ξύσμα λεμονιού, βανίλια
λίγο κονιάκ (προαιρετικά)

 

 

 

Σπάμε τα μπισκότα με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια. Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.

 


ΜΠΙΣΚΟΤΑ

 


ΚΡΕΜΑ

 

Προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια, το ξύσμα και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα που “στέκεται”.

 


ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

 

Ραντίζουμε τα μπισκότα με το γάλα και, αν θέλουμε, με λίγο κονιάκ. Ρίχνουμε και την κρέμα και ανακατεύουμε προσεκτικά. Ανοίγουμε μία λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα στη μία της πλευρά. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, κλείνοντας καλά τις δύο άκρες.

 

ΤΥΛΙΓΜΑ

 


ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ

 

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορούμε (μια και περιέχει ωμά αυγά) να το αφήσουμε στην κατάψυξη για ένα βράδυ και  στη συνέχεια να το διατηρήσουμε στη συντήρηση, κομμένο σε ροδέλες και σκεπασμένο.

 


ΠΙΑΤΟ

 

 

.