Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

Μίλων Φιρίκης …

… ο μυστικός πράκτωρ χωρίς 08, ένας από τους ήρωες του Νίκου Τσιφόρου, που συναγωνίζεται το Στηβ, το χαρούμενο κάθαρμα, καθώς συνδυάζει κοφτερό μυαλό, τόλμη, ευρηματικότητα και εμφάνιση: “Ο Μίλων Φιρίκης ήτανε ψηλός, νευρώδης, πολύ δυνατός στα χέρια, όμορφος, σβέλτος και γενναίος. Ντυνότανε άψογα, ήξερε να σταθεί σ’ ένα σαλόνι σαν λόρδος, χόρευε θαυμάσια και άρεσε τρομερά στις γυναίκες …”.

Πώς και τον θυμήθηκα; Απλώς ο Νίκος Τσιφόρος είναι από τους πιο αγαπημένους μου συγγραφείς –και άδικα παραγνωρισμένος ως λογοτέχνης, κατά την ταπεινή μου γνώμη- οπότε ο συνειρμός ήταν αναπόφευκτος όταν ετοιμάστηκα να φτιάξω …

Φιρίκι γλυκό

ΠΙΑΤΑΚΙ
Υλικά:
20 φιρίκια
2 ποτήρια νερό
1 κιλό ζάχαρη
μισό λεμόνι
αρμπαρόριζα
αμύγδαλα ξασπρισμένα (προαιρετικά)


Πλένουμε καλά τα φιρίκια, τα ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τους σπόρους με το ειδικό εργαλείο.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Βάζουμε τα καθαρισμένα φιρίκια σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

ΝΕΡΟ

Τοποθετούμε τα φιρίκια στην κατσαρόλα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό (μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης, ξέροντας ότι θα έχετε λιγότερο σιρόπι στο τέλος –εγώ χρησιμοποίησα λιγότερο από 0,5 κιλό γιατί, εκ πείρας πικρής, γνωρίζω ότι το γλυκό δεν θα μακροημερεύσει και, επομένως,  δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα συντήρησης).

ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Ρίχνουμε το λεμόνι, τα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσουν μαζί για λίγο ακόμη.

ΒΡΑΣΙΜΟ

Αν θέλουμε να πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα, αφήνουμε το γλυκό μέσα στο σιρόπι για μια νύχτα.

ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Για να αποστειρώσουμε βαζάκια, τα ανοίγουμε και τα βάζουμε ανοιχτά -αλλά μαζί με τα καπάκια τους- σε κρύο φούρνο. Ανάβουμε το φούρνο στους 100-120 βαθμούς Κελσίου και τα αφήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία τουλάχιστον 10΄-15΄.
Αδειάζουμε με προσοχή το γλυκό στα βαζάκια, κλείνουμε καλά το καπάκι και … αυτό ήταν όλο!

BAZO ΜΙΛΩΝ ΦΙΡΙΚΗΣ

Ο Μίλων Φιρίκης τα κατάφερε: Αποστολή εξετελέσθη!

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Κασέρη, κασεράκι …

… που είμε χλομό, θέμα το γονιό σας …

Έτσι έλεγε ο Πειναλέων κάθε φορά που γέμιζε το φεγγάρι και του θύμιζε το –εξίσου μακρινό και άπιαστο- κασέρι. Οι λίγο μεγαλύτεροι θα θυμούνται σίγουρα τον Πειναλέοντα και την αδερφή του, την Ανεργίτσα, παιδιά της μαμάς-Ελλάδας και του μοναδικού Μποστ.

ΚΑΣΕΡΙ ΚΑΣΕΡΑΚΙ

Στις εποχές που ζούμε, φοβάμαι ότι είναι πιο επίκαιροι από ποτέ και θα τους γνωρίσουν πια μικροί και μεγάλοι.
Πριν, λοιπόν, το κασέρι γίνει και για μας άπιαστο και μακρινό, να προλάβουμε να φτιάξουμε μερικές …

Ατομικές κασερόπιτες

ΑΤΟΜΙΚΕΣ 
Υλικά:
100 γρ. κασέρι ή ημίσκληρο, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
1 αυγό
2 φύλλα σφολιάτας
πιπέρι, μοσχοκάρυδο

αυγό ή γάλα για την επάλειψη
σουσάμι

Φτιάχνουμε την κρέμα της γέμισης -μια μπεσαμέλ στην οποία προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι:
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2΄-3΄. Ρίχνουμε το γάλα κρύο και βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να  ξαναέχουμε μία λεία, ομογενοποιημένη κρέμα.
Ρίχνουμε πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το κασέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Με δύο μέτρια φύλλα σφολιάτας φτιάχνουμε έξι ατομικές κασερόπιτες. Τη γέμιση που περισσεύει μπορούμε να τη φυλάξουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε σ’ ένα παστίτσιο (την ανακατεύουμε με τα μακαρόνια για έξτρα νοστιμιά και γεύση).

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το κόβουμε σε έξι όμοια κομμάτια. Αλείφουμε τις άκρες κάθε κομματιού με γάλα και απλώνουμε στα μισά λίγη γέμιση, αφήνοντας πάντα γύρω-γύρω ένα περιθώριο κενό.

ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΓΕΜΙΣΜΑ

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια, πιέζουμε καλά τις άκρες να κολλήσουν και τις πατάμε με πηρούνι. Αλείφουμε με αυγό ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε τις κασερόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C Κελσίου, για 30΄-35΄.

ΨΗΜΕΝΕΣ

Τρώμε την πρώτη κασερόπιτα (γιατί σίγουρα θα φάμε και δεύτερη),

ΠΙΑΤΟ 
προσπαθώντας να λύσουμε το κάτωθι πρόβλημα:

"Υπάλληλος ηγόρασεν 30 το κιλόν,
1 κιλόν εκ κρέατος μοσχάρη παχυλόν,
επίσης πήρε δυό κιλά, αφράτε, μυρωδάτε,
προς μία κε τριάκοντα, θαβμάσιε πατάτε
Οσάφτως ούτως ψώνισεν βουτήρου κε ελέου,
δώσας 8 κε 20 διά λίγου βακαλέου.
Δοθέντος ότι ο μισθός, δύο χιλιάδες φθάνει,
να βρούμε είπε ο δάσκαλος, πότε θα αποθάνη;”

 Ο ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ ΜΑΘΗΤΗΣ

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Λοιπόν, Οβελίξ, πώς είναι η Ελβετία;

Επίπεδη!
Πώς γίνεται μια επίπεδη χώρα να έδωσε το όνομά της σε ένα ρολό;
Είναι τρελλοί αυτοί οι Ελβετοί!

Ελβετικό ρολό
ΕΤΟΙΜΟ  
Υλικά:
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
1κουταλιά σούπας χλιαρό νερό
μαρμελάδα


Στρώνουμε με λαδόχαρτο μια φόρμα 33x23 εκ., το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ζάχαρη.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 10’ τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια πηχτή κρέμα.
ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μισό, ανακατεύοντας πολύ απαλά με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνουμε 1 κουταλιά χλιαρό νερό. Προσέχουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά, για να μη φύγει ο αέρας από το μίγμα.
ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΑΛΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ

Απλώνουμε το μίγμα στη φόρμα και το στρώνουμε απαλά με σπάτουλα.
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 10’-12’. Προσέχουμε να μην το παραψήσουμε γιατί σκληραίνει και δεν τυλίγεται. Πρέπει να φουσκώσει και να είναι αφράτο και μαλακό.
ΨΗΜΕΝΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Απλώνουμε μία ακόμη λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ξεκολλάμε με μαχαίρι τις άκρες από το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε επάνω στη λαδόκολλα.
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΓΥΡΙΣΜΑ

Κόβουμε τις άκρες που είναι πιο σκληρές και απλώνουμε τη μαρμελάδα, αφήνοντας ένα περιθώριο κενό.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το ρολό.
ΡΟΛΟ

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, αφήνουμε το ρολό να κρυώσει και κόβουμε φέτες.
ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 Κι ένα αγγλικό αστειάκι που συνοδεύει τη συνταγή:
How do you make a Swiss roll?
Push him down a hill!!!

ΟΒΕΛΙΞ ΕΛΒΕΤΙΑ

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Γαύρος …

Όχι ο οπαδός του Ολυμπιακού – ούτε το δύστροπο φυλλοβόλο δέντρο που έδωσε το όνομά του στο γραφικό χωριουδάκι της Ευρυτανίας.
Για το πολυαγαπημένο ψαράκι μιλάμε, τροφή χαμηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών, χοληστερόλης και θερμίδων, που παρέχει ποσοστά πρωτεΐνης και βιταμινών Β1 και Β2, ενώ αποτελεί και μια σημαντική πηγή ιωδίου.

Γνωστός ο ριγανάτος και ξακουστός ο μαρινάτος. Γι’ αυτό κι εμείς θα φτιάξουμε κάτι διαφορετικό -ιδανικό για μεζεδάκι με μπύρα ή ούζο αλλά και πολύ καλή λύση για τα παιδιά, που δύσκολα τρώνε ψάρι και απεχθάνονται τα ψαροκόκκαλα:

Γαυροπιτάκια
ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
600 γρ. γαύρος φιλεταρισμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
1 μεγάλη ντομάτα σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι, αλεύρι

Καθαρίζουμε το γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Τον πλένουμε καλά.
ΓΑΥΡΟΣ

Το να φιλετάρουμε το γαύρο δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Ανοίγουμε κατά μήκος της κοιλιάς και μέχρι την ουρά:
ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ Ι

Τραβάμε με προσοχή τη ραχοκοκαλιά:
ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ ΙΙ 

Αυτό ήταν:
ΦΙΛΕΤΑΡΙΣΜΑ ΙΙΙ 

Σε μπωλ αλατοπιπερώνουμε το γαύρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
ΝΤΟΜΑΤΑ-ΚΡΕΜΜΥΔΙ 

Ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι που θα δέσει όλα τα υλικά.
ΑΛΕΥΡΙ 

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε κουταλιές από το μίγμα σχηματίζοντας μικρά πιτάκια.
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, γυρίζοντας τα γαυροπιτάκια μία φορά.
ΠΙΑΤΟ

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Strawberry fields forever

Let me take you down, ‘cause I’m going to …220px-Strawberry_fields_liverpool
Nothing is real
And nothing to get hung about
Strawberry fields forever

Η νοσταλγική και διφορούμενη μπαλάντα, η ιδιαίτερη φωνή του John Lennon στη μουσική του ψυχανάλυση, το δίλημμα κι οι ατέλειωτοι καυγάδες των νεανικών μας χρόνων –Elvis Presley ή Beatles, όλα ήρθαν ξαφνικά στο μυαλό μου καθώς ένα κεσεδάκι φράουλες ήρθε στα χέρια μου.
Η εποχή όμως δεν προσφέρεται για αναπολήσεις, αναδρομές στο παρελθόν και trips down memory lane. Καλύτερα να ανασκουμπωθώ και να φτιάξω μια τάρτα με φρέσκες φράουλες. Άλλη μια χρήση για την πολυαγαπημένη μου ζύμη-πασπαρτού!

Στην εποχή τους πια οι φράουλες, είναι και ιδανικό φρούτο για δίαιτα αφού, αν δεν τους βάλουμε ζάχαρη, έχουν περίπου 30 θερμίδες τα 100 γραμμάρια. Κι ακόμη είναι τονωτικές, διουρητικές και πλούσιες σε βιταμίνη C.

Τάρτα με φράουλες 
ΤΑΡΤΑ
Για μια ταρτιέρα 26 εκ. θα χρειαστούμε τη μισή δόση της ζύμης
(η συνταγή για τη ζύμη εδώ).

Με την υπόλοιπη ζύμη μπορούμε να φτιάξετε μια πάστα φλώρα ή ατομικά πασταφλωράκια:
ΤΑΨΑΚΙ  ΠΑΣΤΑΦΛΩΡΑΚΙΑ
Ξεκινώντας, βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη φροντίζοντας να δημιουργήσουμε και ψηλά πλαϊνά “τοιχώματα”.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο εσωτερικό της φόρμας, γεμίζουμε με φασόλια ή φακές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20’.
Αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε τη ζύμη άδεια για άλλα 15’ περίπου.

Ξεφορμάρουμε, αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα. Μπορούμε να κάνουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής ή μια απλή κρέμα στιγμής από άνθος αραβοσίτου.
Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα γεμίζοντας τη ζύμη και τοποθετούμε συμμετρικά τις φράουλες.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Καλύπτουμε την επιφάνεια της τάρτας είτε με ζελατίνη ή –πιο απλά- με μαρμελάδα φράουλα.
ΤΑΡΤΑ

 

Living is easy with eyes closed
Misunderstanding all you see
It's getting hard to be someone, but it all works out
It doesn't matter much to me.

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Πληγουράκι μου …

… Το τρώτε το πληγούρι; Ή μήπως δεν το καταδέχεστε;
Κατά καιρούς κράτησε στη ζωή κόσμο και κοσμάκη, τον έθρεψε, τον χόρτασε και τον δυνάμωσε. Αργότερα εγκαταλείφθηκε, συνώνυμο της φτώχειας και της ανάγκης, και αντικαταστάθηκε από μακαρόνια ή αμερικάνικα ρύζια. Και τώρα επανέρχεται σιγά αλλά σταθερά, μέσα από τις προτάσεις των σεφ “ψαγμένων” εστιατορίων ή διατροφολόγων, που όλο και κάτι παραπάνω ξέρουν.
Ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με υψηλό δείκτη κορεσμού, και μας χορταίνει περισσότερο από το ρύζι ή τις πατάτες. Ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο από τα μακαρόνια και το λευκό ρύζι,  σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικό σελήνιο.
Αν μάλιστα το συνδυάσουμε με μανιτάρια, έχουμε ένα πεντανόστιμο και εξόχως υγιεινό φαγητό …

 

Πληγούρι με πλευρώτους


ΠΙΑΤΟ


Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1,5 κούπα πληγούρι
4-5 κούπες νερό ή ζωμό
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
άσπρο κρασί

 

 

Σωτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με λίγο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το πληγούρι. Αφήνουμε να σωταριστεί για λίγο, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.

 


ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ

 


ΠΛΗΓΟΥΡΙ

 

Ρίχνουμε το νερό και αλατοπιπερώνουμε ή το ζωμό χωρίς αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το πληγούρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει τα υγρά του.

 


ΒΡΑΣΜΕΝΟ

 

.

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Ένα παιδί μετράει τα …

…κουρκουμπίνια.
Από το βιβλίο του Λουντέμη έμαθα για την ύπαρξή τους. Εκεί που ο αρχηγός των “Περσών”, ο Θωρής, κάλεσε το Μέλιο να τον κεράσει κουρκουμπίνια: “Είναι γλυκά … έκανε τώρα κι ο Χαμωλιάς και γλείφτηκε … Πάμε για τα κουρκουμπίνια. Δεν ξέρεις, ρε, τα άτιμα τι γλυκά που είναι!”.
Αυτές ήταν οι μοναδικές πληροφορίες που μπόρεσα να αλιεύσω από το βιβλίο. Το όνομα του γλυκού, πρωτάκουστο για μένα και παιχνιδιάρικο, έμεινε για χρόνια στο μυαλό μου. Μέχρι που, πολλά χρόνια αργότερα, τα βρήκα στο “Χατζή” στη Θεσσαλονίκη. Επιτέλους έβλεπα μπροστά μου τα μυστηριώδη κουρκουμπίνια. Μυστηριώδη μόνο για μένα, γιατί είναι πασίγνωστα και δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά δε βρίσκονται εύκολα στην υπόλοιπη.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, ο δρόμος είναι μονόδρομος. Για να τα φάω, πρέπει πρώτα να τα φτιάξω ...

 

Κουρκουμπίνια



ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ

 

Υλικά:
φύλλο κρούστας
μαργαρίνη ή βούτυρο
σιρόπι

Για το σιρόπι:
2,5 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμός λεμονιού

 

 

Φτιάχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Λυώνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη. Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε, το διπλώνουμε στη μέση και το ξαναβουτυρώνουμε ελαφρά.

 

ΦΥΛΛΟ


ΔΙΠΛΩΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ 

 

 Αρχίζουμε να το τυλίγουμε από την κάτω άκρη, όσο πιο σφιχτά μπορούμε. Πριν φτάσουμε στην άκρη, βρέχουμε το φύλλο με λίγο νερό για να κολλήσει και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.


ΔΙΠΛΩΜΑ 


ΝΕΡΟ 

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια το ρολό που φτιάξαμε. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι τα κουρκουμπίνια να γίνουν χρυσοκόκκινα και τα στραγγίζουμε.

 


ΚΟΜΜΑΤΙΑ 



ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

 

Ρίχνουμε τα κουρκουμπίνια μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να τραβήξουν μέχρι και 1 ώρα.


ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ 

 

Προσπαθούμε ανεπιτυχώς να μην τα φάμε όλα μονομιάς.


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

 

 

.