Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Το χοντρό μπιζέλι …

800px-PeaspodsJuly08 
… χορεύει τσιφτετέλι, χορεύει τσιφτετέλι στο χορό των μπιζελιών…
και με τα φασολάκια, κρεμμύδια, καροτάκια θα γίνουνε αφράτοι …

Κεφτέδες λαχανικών

ΤΗΓΑΝΗΤΟΙ

Υλικά:
1 κονσέρβα ψιλός αρακάς
1 κονσέρβα λεπτά φασολάκια
2 καρότα τριμμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 κούπας ψίχα ψωμιού αλεσμένη στο μπλέντερ
3/4 κούπας νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο μπλέντερ
αλάτι, πιπέρι

Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ

Πολτοποιούμε τον αρακά και τα φασολάκια και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το ψωμί και τη βρώμη. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πλάθεται το μίγμα (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ψωμί ή βρώμη ακόμη).

ΜΙΓΜΑ

Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί 30’ στο ψυγείο. Πλάθουμε κεφτέδες ή μπιφτέκια.

ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙ

Γίνονται το ίδιο νόστιμοι είτε τους τηγανίσουμε είτε τους ψήσουμε.

ΠΙΑΤΟ ΨΗΤΟΙ

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

On the ρωξ

Για το ρωξάκι άκουσα για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια από τον τωρινό κύριο και αυθέντη μου, όταν πρωτοδοκίμαζε τη μαγειρική και τη νοικοκυροσύνη μου. Με ρώτησε αν ξέρω να φτιάχνω ρωξάκια και αιφνιδιάστηκα γιατί, όχι μόνο δεν είχα ξανακούσει ποτέ για το συγκεκριμένο γλυκό, αλλά και γιατί στάθηκε αδύνατο να βρω κάποια -στοιχειώδη έστω-συνταγή σε βιβλία και οδηγούς μαγειρικής, σ' εκείνη τη μακρινή προ- internet εποχή.

Οι νεφελώδεις περιγραφές του, που θύμιζαν μάλλον την απέλπιδα προσπάθεια του Γ. Κωνσταντίνου να περιγράψει το προφιτερόλ, δε βοήθησαν καθόλου να σχηματίσω μια εικόνα για το αντικείμενο της αναζήτησης.

Χρειάστηκε ένα ταξίδι σ΄ ένα απομακρυσμένο χωριό της Μακεδονίας όπου, σ' ένα ξεχασμένο από το χρόνο καφενείο-μπακάλικο, πουλούσαν συσκευασμένα κάτι δίχρωμα στρογγυλά γλυκά, ένα από τα οποία αγόρασε και μου παρουσίασε ο καλός μου, με ύφος θριαμβευτή σταυροφόρου που επιτέλους είχε πατήσει την Ιερουσαλήμ!

Αυτό λοιπόν είναι το περίφημο ρωξάκι; Ατσούμπαλο, υπερβολικά γλυκό και κολυμπώντας στο σιρόπι -η πρώτη μου εντύπωση ήταν η απογοήτευση.

Αργότερα το ξανασκέφτηκα πιο ψύχραιμα. Για ένα παιδί που μεγάλωνε σ' ένα απομακρυσμένο χωριό, με δυσκολίες και ελάχιστες ευκαιρίες για ένα γλύκισμα, το ρωξάκι θα ήταν στα μάτια του πραγματικό κελεπούρι. Ούτε μπορούσα να έχω υψηλές απαιτήσεις από ένα γλυκό που είχε παραμείνει -ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό- σ' ένα μακρινό καφενείο.

Σιγά-σιγά και για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, τα ρωξάκια άρχισαν να γίνονται δημοφιλή και τα βρίσκαμε πια πανεύκολα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, βρήκα δεκάδες συνταγές κι έφτιαξα πολλές φορές ρωξάκια, προσπαθώντας πάντα να γλυκάνω αναδρομικά το μικρό αγόρι που σήμερα είναι ένας υπέροχος άντρας.

Βρήκα και μια νηστίσιμη εκδοχή και την έφτιαξα για τη Μ. Εβδομάδα. Και για να θυμίζουν τα ρωξάκια μου εκείνο το πρώτο ρωξάκι, τα έφτιαξα μεγάλα, ατσούμπαλα και με λίγο παραπανίσιο σιρόπι.

Νηστίσιμα Ρωξάκια

ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 1/2 ποτήρια αλεύρι
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά σούπας κακάο
κανέλα, γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το λάδι. Ανακατεύοντας, ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης, στο οποίο προσθέτουμε το κακάο φροντίζοντας να αναμιχθεί πολύ καλά. Έχουμε τώρα 2 ζύμες.
ΑΣΠΡΗ ΖΥΜΗ ΚΑΦΕ ΖΥΜΗ

Αφήνουμε τις ζύμες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν (περίπου 1 ώρα).
ΑΣΠΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΚΑΦΕ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε μακρόστενο φύλλο.
ΑΝΟΙΓΜΑ

Πλάθουμε την καφέ ζύμη σε χοντρό κορδόνι και την τοποθετούμε πάνω στη λευκή.
ΔΥΟ ΖΥΜΕΣ

Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη. (Αν θέλουμε να κάνουμε τα κλασικά μικρά ρωξάκια, χωρίζουμε τις δύο ζύμες στη μέση και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία).
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
ΨΗΜΕΝΑ

Φτιάχνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα ρωξάκια μόλις κρυώσουν.
ΕΤΟΙΜΑ

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

Βάγια, Βάγια, των Βαγιώ …

palmsunday2 
… τρώμε ψάρι και κολιό.
Τι ψάρι και κολιό να φάμε όμως φέτος, που ακόμη δε χωνέψαμε τον προχτεσινό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου;

Μόνο εμένα μου κακοφαίνεται άραγε, που το Πάσχα έρχεται τόσο νωρίς –βιαστικά σχεδόν- φέτος; Δεν προλάβαμε να καλοκαταλάβουμε πώς πέρασαν τα Χριστούγεννα κι αρχίσαμε να ψάχνουμε το πατάρι για τ’ αποκριάτικα! Πώς ήρθαν έτσι οι γιορτές, η μία πάνω στην άλλη; Χάθηκε η απαντοχή, η ανυπομονησία, η λαχτάρα. Ας είναι.

Όσο για τη δεύτερη, μέσα σε τρεις μέρες, αναγκαστική ψαροφαγία, η οικογένειά μου κλώτσησε –καληώρα σαν το γαϊδουράκι της εικόνας!
Σεβαστή η άποψή τους, αλλά –λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου- τι να φάμε;

Και μήπως είναι ανάγκη να φάμε κάτι μεγαλειώδες; Ψάρια δεν είναι μόνο οι τσιπούρες και οι σολομοί, τα μπαρμπούνια κι οι κουτσομούρες.

Είναι και οι ταπεινές σαρδέλες του κουτιού …
ΣΑΡΔΕΛΕΣ

… μια δροσερή και χορταστική τονοσαλάτα …
ΤΟΝΟΣΑΛΑΤΑ

… ένας γαύρος ριγανάτος …
ΓΑΥΡΟΣ ΡΙΓΑΝΑΤΟΣ

… κι ένα λιτό φιλέτο τόνου μαζί με χόρτα με μπόλικο λεμόνι.
ΧΟΡΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

Τις εστί πλούσιος, Μανωλιό μου; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος.

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Είναι μια σουπιά αυτή …

180px-CuttlefishSAq 
… καθαρισμένη και τρυφερή, έτοιμη για μαγείρεμα. Πώς να τη φτιάξω όμως; Όχι πάλι με σπανάκι. Ούτε γιουβέτσι. Ούτε με κόκκινη σάλτσα και πιλάφι. Τότε; Κάτι άλλο, απλό, απλούστατο …

Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

ΠΙΑΤΟ

Υλικά:
1 κιλό μικρές σουπιές καθαρισμένες
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
πιπέρι, μπαχάρι, δαφνόφυλλο

Σωτάρουμε το ένα κρεμμύδι σε λίγο λάδι και προσθέτουμε τις σουπιές ολόκληρες.

ΑΡΧΙΚΗ

Ανακατεύουμε για 5’ σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το κρασί. Τα θαλασσινά δε χρειάζονται αλάτι, οπότε ρίχνουμε πιπέρι, μερικούς κόκκους μπαχάρι και, αν μας αρέσει, 1-2 δαφνόφυλλα.

ΚΡΑΣΙ

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Όσες φορές το έχω μαγειρέψει, δε χρειάστηκε ποτέ να προσθέσω νερό. Το κρασί και το νερό που βγάζουν οι σουπιές είναι αρκετά για να μαγειρευτούν.

ΕΤΟΙΜΕΣ
Λιώνουν στο στόμα και επειδή είναι φτιαγμένες με ελάχιστα και απλά υλικά, καταλαβαίνεις και απολαμβάνεις ατόφια τη γεύση του θαλασσινού.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Μετάλλαξη

Είναι λίγο-πολύ γνωστή η πρακτική κάποιων μοναχών του Μεσαίωνα–άλλοι τη χρεώνουν σε βυζαντινούς- να βαφτίζουν το κρέας “ψάρι” για να μπορούν να το καταναλώνουν σε περιόδους νηστείας.

Κρατώντας ψηλά την αξιοπρέπεια μας, “εμπνευστήκαμε” από το παράδειγμά τους: δεν βαφτίσαμε νηστίσιμη την τάρτα σοκολάτας που φτιάξαμε παλιότερα, την τροποποιήσαμε όμως φτιάχνοντάς τη με νηστίσιμα υλικά, για να στολίσει ένα γιορτινό ή κυριακάτικο τραπέζι.

Νηστίσιμη τάρτα σοκολάτας

ΠΙΑΤΕΛΑ 2

Υλικά: 
(για μια κλασική ταρτιέρα 24 εκ. )
Για τη βάση:
300 γρ. μπισκότα digestive
100 γρ. λιωμένο βιτάμ
Για την κρέμα σοκολάτας:
300 γρ.κουβερτούρα
200 ml φυτική κρέμα

Φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας, αλέθοντας τα μπισκότα στο μπλέντερ και ανακατεύοντάς τα πολύ καλά με το λιωμένο βιτάμ.
Απλώνουμε στην ταρτιέρα ένα φύλλο μεμβράνης (για να ξεφορμάρουμε έπειτα εύκολα την τάρτα) και στρώνουμε το μίγμα του μπισκότου.
Καλύπτουμε τη βάση μας με μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από πάνω.

Για να φτιάξουμε την επίστρωση σοκολάτας, ζεσταίνουμε σε απλό κατσαρολάκι τη φυτική κρέμα και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση της τάρτας, προσέχοντας να είναι ομοιόμορφα απλωμένη.
Σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και διακοσμούμε με γλυκό πορτοκάλι ή μανταρίνι και κερασάκια.

ΠΙΑΤΕΛΑ 
Hallelujah!

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Πιάσαμε πάτο ...

... είναι η διαπίστωση που ακούμε καθημερινά.
Πιάσαμε πάτο στην οικονομία, στην καθημερινότητά μας, στις σχέσεις μας με τους άλλους.
Ακόμη κι έτσι να είναι, η συνεχής αναπαραγωγή της διαπίστωσης ελάχιστα βοηθάει.
Αφήστε που, μόνο όταν πιάσεις πάτο, θα ανέβεις σίγουρα προς τα πάνω, αφού παρακάτω δεν έχει!

Πιάσαμε κι εμείς πάτο - έναν πάτο αγκινάρας ...

Η Cynara scolymus με τ’ όνομα, είναι πολυετές φυτό της οικογενείας των Αστεροειδών. Η καρδιά του λαχανικού που συνήθως καταναλώνεται, είναι ουσιαστικά ο κάλυκας ενός βιολετί λουλουδιού. Η αγκινάρα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, από όπου και πέρασε στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.

Αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και καλή πηγή σιδήρου, όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου. Περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή.
Οι κατεψυγμένες αγκινάρες έχουν σημαντικές απώλειες σε σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη C , αλλά μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυλλικό οξύ.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας στην υγεία προκύπτουν κυρίως από δύο συστατικά που περιέχει, την κυναρίνη και τη σιλιμαρίνη. Η κυναρίνη, η οποία βρίσκεται στα φύλλα της αγκινάρας, βοηθά στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

Για να επωφεληθούμε όλων των ανωτέρω και προσπερνώντας τις διάσημες “αγκινάρες αλά πολίτα” και τα παροιμιώδη αγκιναροκούκια, επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα …

Ρολό με αγκινάρες
ΠΙΑΤΟ 2
Υλικά:
10 πάτοι αγκινάρας

4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
2 μικρές πατάτες
άνηθος ή μάραθος
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας

Σωτάρουμε σε λίγο λάδι τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη και τις πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν (10’-15’). Προσθέτουμε τον άνηθο ή το μάραθο και αλατοπιπερώνουμε.
ΓΕΜΙΣΗ 

Τα υλικά φτιάχνουν 2 ρολά. Παίρνουμε πρώτα τα μισά φύλλα, τα λαδώνουμε ένα-ένα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
Απλώνουμε τη γέμιση περίπου στο κέντρο.
ΓΙΑ ΤΥΛΙΓΜΑ
Τυλίγουμε σε ρολό, αλείφουμε με λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
ΡΟΛΑ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 
 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40’.
ΠΙΑΤΟ

 

Χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφική άξια της αγκινάρας αντλήσαμε από την Εγκυκλοπαίδεια Λαχανικών του Μπαρμπα-Στάθη: http://www.barbastathis.com

Στην ιστοσελίδα www.tinos.biz/syntages_agkinares/index.html μπορείτε να βρείτε δεκάδες συνταγές με πρωταγωνίστρια την αγκινάρα, πληροφορίες για το φυτό αλλά και για το Φεστιβάλ Τηνιακής Αγκινάρας, ακόμη και καλλιτεχνικές δημιουργίες που έχει εμπνεύσει το αγκαθωτό άνθος:

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Ατομιστής (ο) ...

… ουσ.:εγωιστής / οπαδός του ατομισμού.
Αυτό λέει το Μικρό Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλος-Φυτράκης.
Εγώ πάλι λέω ότι είναι ένας εγκρατής και λιτοδίαιτος άνθρωπος που θα φάει μόνο ένα από τα …

Ατομικά κέικ με σταφίδες

ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΕΙΚΑΚΙ

Υλικά:
1 κούπα λάδι
1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κόκκινη φαρίνα (ή 500 γρ. αλεύρι με μπέικιν πάουντερ)
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα και γαρύφαλλο
ξανθές και μαύρες σταφίδες, όσες θέλουμε
λίγο κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού

Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ. 
Χτυπάμε (με μίξερ ή με σύρμα) το λάδι και το χυμό με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα και τα μυρωδικά και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη φαρίνα.
Όταν αναμιχθούν καλά, προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα ή σπάτουλα.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα φορμάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20’.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΦΟΡΜΑ

Τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

ΚΕΙΚΑΚΙΑ

Αν τα τυλίξουμε σε ζελατίνη, αποτελούν πρώτης τάξεως κολατσιό για το σχολείο αλλά και το γραφείο.

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Σκέψου, σκέψου, σκέψου ...


... που έλεγε κι ο Γουίνι το αρκουδάκι στίβοντας το μυαλό του στη γωνιά της σκέψης.

Γιατί πολλές φορές, αυτό που λείπει είναι η ιδέα, η έμπνευση. Τι να φτιάξω σήμερα που θα αρέσει σε όλους, θα είναι νόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό, διαφορετικό ... Τι για πρωινό, τι για κολατσιό, τι για επιδόρπιο, τι για βραδυνό;

Τι θα φάω, τι θα πιω, τι θα στείλω στο χωριό, που τραγουδούσε κι ο Λάκης Χαλκιάς "εκεί στην ξένη χώρα". Αχ, τι στεναχώρια!

Και τι δε θά 'δινα για το καπέλο του Κύρου Γρανάζη
  -ξέρετε εκείνο που τον βοηθάει να κατεβάζει ιδέες- ή έστω για μια βοήθεια από το Γλόμπο!


Ανοίγω βιβλία και περιοδικά, ιστοσελίδες και τσελεμεντέδες και καταλήγω τελικά με δεκάδες χαρτάκια, σημειώσεις και προτάσεις.
Και τώρα αρχίζει το ...


run Forest, run ... για να μπουν όλα σε σειρά, να αγοραστούν τα υλικά και να ενταχθούν στο μενού της εβδομάδας, που αποτελείται - λόγω των ημερών, Αντωνάκη μου- μόνο από νηστίσιμες συνταγές.

Να λοιπόν συγκεντρωμένες κάποιες ιδέες. Όσο για τις συνταγές τους … καλομελέτα κι έρχονται!
 
Φαγητά:

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΡΙΑΜ
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ                               ΜΠΡΙΑΜ
 
ΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΥΡΟ ΠΙΤΑ 2
ΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΥΡΟ
 
 ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
ΣΤΡΙΦΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
 
ΠΙΑΤΟ ΜΠΩΛΑΚΙ
ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ                            ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
 
ΡΟΛΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙ
ΡΟΛΟ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ                        ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Γλυκά:

ΤΑΡΤΑΚΙΑ  ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ
ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ                      ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΖΕΛΕ ΛΕΜΟΝΙ
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ                                    ΖΕΛΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΜΟΥΧΑΛΕΜΠΙ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
ΜΟΥΧΑΛΕΜΠΙ ΜΕ ΡΟΔΟΝΕΡΟ              ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ      ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ
ΣΑΜΑΛΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ                                ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ