Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Η σούπα του φτωχικού σπιτιού

Μια φορά κι έναν καιρό, κάποιος σουλτάνος που ταξίδευε, νυχτώθηκε στην πόρτα ενός φτωχικού σπιτιού κι αποφάσισε να περάσει εκεί τη νύχτα. Η νοικοκυρά δεν είχε να του προσφέρει άλλο φαγητό, από μιαν απλή σούπα, την οποία παρουσίασε ντροπαλά λέγοντας: "αυτή είναι η σούπα του φτωχικού σπιτιού".
Το φτωχικό σπίτι στα τουρκικά είναι "ντερ χανέ" κι από κει προήλθε με τα χρόνια η ονομασία "τραχανάς".
Ο τραχανάς λοιπόν, που άρεσε πολύ στο σουλτάνο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη σούπα στιγμής: αποξηραμένα υλικά που προστίθενται σε ζεστό νερό και πολύ γρήγορα έχουμε μια νόστιμη και θρεπτική σούπα!


Τραχανάς σούπα

ΜΕ ΦΕΤΑ

Υλικά:
1,5 φλυτζάνι τραχανάς γλυκός
1 φλυτζάνι γάλα
6 φλυτζάνια νερό
τυρί φέτα
αλάτι, λάδι, κόκκινο πιπέρι

Βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ρίχνουμε τον τραχανά και βράζουμε για 15' - 20' ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει και ρυθμίζοντας το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα, έχοντας κατά νου ότι όσο ο τραχανάς μένει και κρυώνει, πήζει. Όταν ετοιμαστεί, προσθέτουμε τριμμένη φέτα.
Στα μέρη μου, παραδοσιακά ζεματάμε τον τραχανά, πριν τον σερβίρουμε. Ζεσταίνουμε λάδι (ή βούτυρο, αν δεν το αποφεύγουμε) σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε κόκκινο πιπέρι, γλυκό ή καυτερό. Προσοχή: δεν καίμε το λάδι, μόνο το ζεσταίνουμε καλά.
Περιχύνουμε θαρραλέα τον τραχανά και τον απολαμβάνουμε να τσιτσιρίζει, ετοιμάζοντας τα κουτάλια μας.

      ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟ

Τρώγεται αχνιστός και με μπόλικη τριμμένη φέτα από πάνω – ναι, κι άλλη.

ΚΑΡΑΒΑΝΑ    ΑΝΩΘΕΝ


Η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Κι εγώ θεωρώ ένα πιάτο λαχταριστή φτωχική σούπα μεγάλη απόλαυση – σχεδόν πολυτέλεια …

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Αν η Σταχτοπούτα είχε λίγο μυαλό ...



... δεν θα περίμενε λύσεις από νεραϊδονονές και πρίγκηπες. Ούτε θα φορτωνόταν με μπιχλιμπίδια, παριστάνοντας κάτι που δεν ήταν και τρέμοντας τη στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας.

Θα πήγαινε στον κήπο και θα έβρισκε μια ωραία κολοκύθα.


Θα την έπλενε καλά και θα την έκοβε στη μέση. Θα καθάριζε τους σπόρους (και αν είχε όρεξη θα έφτιαχνε ωραιότατο πασατέμπο να τρώει δίπλα στο τζάκι!).

Θα έκοβε σε μεγάλα κομμάτια την κολοκύθα και θα την έβαζε σε ταψί μαζί με 3-4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες και αξεφλούδιστες.

Θα έριχνε αλατοπίπερο, λίγο λάδι και μπόλικο θυμάρι και θα ανακάτευε καλά.



Θα έψηνε στους 180 βαθμούς για 45'-50' και θα είχε ένα απλό και πεντανόστιμο φαγητό, που τρώγεται ωραιότατα και σκέτο αλλά και ως συνοδευτικό.





Κι όταν, παρασυρμένος από την ακαταμάχητη μυρωδιά, ερχόταν ο πρίγκηπας -πρίγκηπας αληθινός ή μόνο στα δικά της μάτια- θα τρώγανε μαζί, κι όπως ο έρωτας περνάει απ' το στομάχι, ο πρίγκηπας θα την παντρευόταν και θα ζούσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Γέλα κυρία μου ...

... γέλα μαζί μου.

Δε φταίω εγώ αν είμαι ένα πρόχειρο και ταπεινό γλυκό. Δε φταίω καν που μ' έχουν ονομάσει πατσαβούρα. Δε με ξέρουν ίσως πολλοί. Όταν όμως με δοκιμάσουν, αναγνωρίζουν τη νοστιμιά μου και την αξία μου.

Και τελευταία, κυρία μου, θα γελάσω εγώ.

Γλυκειά πατσαβουρόπιτα


Για ένα ταψί 32 εκ. χρειαζόμαστε:

1 πακέτο φύλλο κρούστας (450-500 γρ.)

1 κεσεδάκι γιαούρτι

τα 3/4 από το κεσεδάκι ηλιέλαιο

1/2 κεσεδάκι ζάχαρη

1 αυγό

χυμό από 1/2 πορτοκάλι

1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

2 κούπες νερό

1,5 κούπα ζάχαρη

χυμό από 1/2 πορτοκάλι

1 κανελόξυλο


Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 5' το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το αυγό, το χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν και το ξύσμα, μέχρι να έχουμε μια κρέμα.



Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και ρίχνουμε στην επιφάνειά του 2-3 κουταλιές κρέμα.



Αρχίζουμε να σουρώνουμε το φύλλο δημιουργώντας πτυχώσεις (θυμάστε πώς φτιάχναμε χάρτινες βεντάλιες μικροί; Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο!).



Βάζουμε το φύλλο στην άκρη του ταψιού και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.



Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα, περιχύνουμε το γλυκό με την κρέμα που έχει περισσέψει.



Ψήνουμε για 35'-40' στους 180 βαθμούς Κελσίου.

15' πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 3'-4' τα υλικά του.

Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.






Έτοιμο το κομμάτι σας!

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί

Είναι η μόνιμη επωδός σε χιλιάδες καβγάδες Νεοελλήνων, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι δικομανείς του πλανήτη. Μέσα στο 2009 υποβλήθηκαν σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας πάνω από 750.000 μηνύσεις, 250.000 περισσότερες από πέρυσι.

Θα μπορούσαν να ανακηρυχθούν ως οι 4 πιο αγαπημένες φράσεις των καβγατζήδων:
- Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
- Θα φωνάξω την αστυνομία
- Θα τα πούμε στο δικαστήριο
και το παλαιάς κοπής αλλά κλασικό: Θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί!

Τσιπούρες με λαχανικά στη λαδόκολλα


Υλικά:
2 τσιπούρες
3 κουταλιές λάδι
4-5 κλωναράκια μαϊντανός και άλλα τόσα άνηθος
2-3 φύλλα λάχανο

Για τη γέμιση:
1 κρεμμύδι σε φετάκια
2 καρότα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
3-5 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Ανοίγουμε 2-3 φύλλα λαδόκολλας και τα βάζουμε χιαστί το ένα πάνω στο άλλο.
Αραδιάζουμε τα φύλλα του λάχανου και από πάνω ολόκληρα τα κλωναράκια των μυρωδικών.


Φτιάχνουμε έτσι ένα αφράτο στρώμα για να ξαπλώσουν οι τσιπούρες.



Φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της.



Αλατοπιπερώνουμε τις τσιπούρες και τις γεμίζουμε.


Περιχύνουμε με το λάδι και τις καλύπτουμε με ροδέλες λεμονιού. Αν περισσέψει γέμιση, την απλώνουμε γύρω από τα ψάρια.


Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα με συρραπτικό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30'-35'. Σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο 2'-3' ακόμη.


Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Πήρα καφέ, πήρα γλυκό ...

... καθώς τη στέρηση ελαττώνω ...

... πάνω στο πιάτο το λευκό
ίχνη από μαύρο δάσος λιώνω...
Το cd το ξαναβρήκα τυχαία σε μια τακτοποίηση, το ξεσκόνισα και το έβαλα στο παλιό cd player.
Πόσο καιρό είχα ν' ακούσω μουσική απ' αυτό, ούτε που θυμάμαι.
Ακούμε πια μόνο απ' τον πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρόντα υπολογιστή.
Οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου, η φωνή της Δήμητρας Γαλάνη, η ζέστη, τα λόγια του παπά ...μου έφεραν μια ξαφνική όρεξη για μπλακ φόρεστ. Δε θέλω μόνο να την ακούω και να την τραγουδάω, θέλω και να τη φάω.
Θα τη φτιάξω λοιπόν κι εγώ μια μπλακ φόρεστ, χρησιμοποιώντας έτοιμα υλικά από το σούπερ μάρκετ. Δε βλάπτει να ενδίδεις καμιά φορά σε ευκολίες, ιδίως αν το αποτέλεσμα ουδόλως υστερεί σε γεύση, εμφάνιση και νοστιμιά …

Τούρτα μπλακ φόρεστ
(Black forest)

Υλικά:
1 συσκευασία έτοιμο παντεσπάνι με κακάο Frau Lisa
1 κονσέρβα βύσσινα KYKNOS
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ
1 φυτική κρέμα γάλακτος ή 1 φακελάκι Garni
γάλα (όσο αναγράφουν οι συσκευασίες κρέμας και σαντιγύ)
τριμμένη κουβερτούρα


Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι στην πιατέλα και το βρέχουμε προσεκτικά με το 1/3 από το σιρόπι της κονσέρβας βύσσινο.
Φτιάχνουμε την κρέμα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και απλώνουμε τη μισή στο παντεσπάνι.
Σκορπίζουμε από πάνω το 1/3 από τα βύσσινα της κονσέρβας. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε.

ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΣΑΙΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα ζαχαροπλαστικής και βάζουμε πάνω της ξανά βύσσινα.

 ΜΕΣΑΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΣΑΙΑ ΒΥΣΣΙΝΑ

Καλύπτουμε με το τελευταίο παντεσπάνι, βρέχοντάς το με το υπόλοιπο σιρόπι.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης.

ΠΑΝΩ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΑΝΤΙΓΥ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Βάζουμε τη μεσαία μύτη στο κορνέ και διακοσμούμε την τούρτα. Τη στολίζουμε με τα υπόλοιπα βύσσινα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.

ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΝΤΙΓΥ   ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΑ 1 ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΕΛΑ


Black forest
(Δήμητρα Γαλάνη - Λίνα Νικολακοπούλου)

Βρήκα μια τρύπα στο χρόνο της μέρας σε μέγεθος βέρας
και τάισα τον εαυτό μου μακριά από το κυνηγητό μου.
Πήρα καφέ πήρα γλυκό καθώς τη στέρηση ελαττώνω
πάνω στο πιάτο το λευκό, ίχνη από μαύρο δάσος λιώνω.
Με συγχωρείς, που ήμουν με σένανε χωρίς, με συγχωρείς.
Βρήκα ένα κέρμα που το 'χα στη τσέπη γι' αυτόν που δε βλέπει
άραζε ο κόσμος στην πλατεία, γι' αυτό που είμαι είσ' η αιτία
Μαύρο μπλου τζην, μαύρο μακό και άσπρη άδετη ελβιέλα
Μ' ό,τι καλό κι ό,τι κακό σου είπαν για μας, κ
οντά μου έλα
Με συγχωρείς,που ήμουν με σένανε χωρίς, με συγχωρείς
Το βράδυ θα βρούμε μαζί τα λόγια στο γράμμα μου που έγραψα.
Στο πιο κεντρικό μαγαζί ολόκληρο κόσμο σου αντέγραψα
χωρίς να με νοιάζει αν ζει.

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Στα σκαλτσούνια λέμε ναι ...


... γιατί γίνονται γρήγορα και πανεύκολα
... γιατί συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ ή το τσάι μας
... γιατί αποτελούν ένα εύκολο και υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά
... γιατί μας αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές
... γιατί βαρεθήκαμε τα ξενόφερτα croissants, cookies, cupcakes, brownies και δε συμμαζεύεται!


Σκαλτσούνια με μαρμελάδα

Υλικά:
180 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
150 γρ. χυμός πορτοκαλιού
30 γρ. κονιάκ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υγρά υλικά και προσθέτουμε την άχνη, το αλάτι και το μπέικιν.
ΥΓΡΑ
Μόλις λιώσουν, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Δε χρειάζεται ζύμωμα, απλά ένα καλό ανακάτεμα.
ΑΛΕΥΡΙ
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο.
ΠΛΑΣΤΗΣ
Κόβουμε στρογγυλούς δίσκους μ' ένα φλυτζάνι τσαγιού.
ΚΟΥΠ ΠΑΤ
Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κύκλου ένα κουταλάκι μαρμελάδα.
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν. Τις πατάμε με πηρούνι για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
ΠΗΡΟΥΝΙ
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30'-35', στους 180 βαθμούς Κελσίου.
ΨΗΜΕΝΑ
Μόλις κρυώσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΑΧΝΙΣΜΑ

Διαλέγω για τη γέμιση κάποια από τις δικές μου μαρμελάδες και συνήθως φτιάχνω τα μισά με κάποια κόκκινη μαρμελάδα (η οικογένεια ζητάει επίμονα κεράσι) και τα υπόλοιπα με κίτρινη (μανταρίνι ή πορτοκάλι).
Για τα σκαλτσούνια της φωτογραφίας χρησιμοποίησα μαρμελάδα φράουλα, πορτοκάλι και μήλο.

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Δέκα με τόνο

Είναι πολύ συχνά μια λύση ανάγκης. Μια κονσέρβα τόνος. Με λίγο ξεχασμένο μαρούλι γίνεται μια γρήγορη και χορταστική τονοσαλάτα. Με μια απλή σάλτσα ντομάτας και λίγα μακαρόνια, έχουμε ένα γρήγορο γεύμα.

Είναι το ψάρι που πάντα έχουμε στο σπίτι μας, μια εύκολη πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, με υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μια εύκολη και οικονομική λύση, πάντα διαθέσιμη στο ντουλάπι μας, και με περίπου 130 θερμίδες στα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό.

Αυτή η ταπεινή κονσέρβα λοιπόν μπορεί, εκτός από τα γνωστά και συνηθισμένα πιάτα, να πρωταγωνιστήσει σε ένα ωραιότατο φρικασέ:

Φρικασέ με τόνο



1 κουτί τόνος (περίπου 160 γρ.)

1 μεγάλο μαρούλι, ψιλοκομμένο

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

Για το αυγολέμονο:

2 αυγά

χυμός από 2 λεμόνια

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μαρούλι. Μόλις μαραθούν, ρίχνουμε βραστό νερό -αρκετό για να σκεπαστούν- και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15'.

Λιώνουμε τον τόνο με πηρούνι και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε πιπέρι και αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν μαζί, μέχρι να δέσουν.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και αυγοκόβουμε, προσέχοντας να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό, αλλά με το αυγολέμονο να πήξει και να "μελώσει".

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του αρχιμανδρίτη Δοσίθεου "Οψοποιών μαγγανείαι, ήγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική". Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο με εκατοντάδες ευρηματικές, δοκιμασμένες και νόστιμες συνταγές, από τις οποίες ούτε μία δεν περιέχει κρέας!

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Ρε ... ρε... ρε...βανί

Μάλιστα, ρεβανί. Όχι από αυτά τα παλιομοδίτικα που χρειάζονται μια στάνη βούτυρο κι ένα κοτέτσι αυγά για να γίνουν. Αυτά που θα έπρεπε, μαζί με πολλές άλλες αντίστοιχες συνταγές (όρα καρυδόπιτα με 18 αυγά!) να απαγορευτούν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Ένα ρεβανί αφράτο, ελαφρύ και μυρωδάτο, με καταγωγή από τη Βέροια. Από τη Βέροια, βεβαίως, βεβαίως.

Ρεβανί

ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Υλικά:
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι
1 κούπα φαριν απ ή αλεύρι με μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι
3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά
ξύσμα λεμονιού
2 βανίλιες

Για το σιρόπι:
3,5 ποτήρια ζάχαρη
3,5 ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
κανελόξυλο

Αναμιγνύουμε σε μπωλ το σιμιγδάλι, τη φαρίνα ή το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη για 5'. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ένα-ένα τα αυγά. Αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και, τελευταίο, ρίχνουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι.
Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί με διάμετρο 30-32 εκ. και ισιάζουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε το ρεβανί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 40' περίπου.
10΄πριν βγάλουμε το ρεβανί, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 4΄-5'. Το αφήνουμε  να σταθεί λίγο (όχι να κρυώσει) και σιροπιάζουμε το ρεβανί μόλις βγει απ' το φούρνο. Για καλύτερο αποτέλεσμα ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά. Ξεκινάμε με μια κουτάλα και, μόλις απορροφηθεί, χαράζουμε σε κομμάτια το ρεβανί και ρίχνουμε μια δεύτερη κουτάλα σιρόπι. Μόλις απορροφηθεί και αυτή, ρίχνουμε ξανά σιρόπι, μια κουτάλα κάθε φορά, εκεί που χαράξαμε τα κομμάτια του γλυκού. 
Αφήνουμε το ρεβανί να τραβήξει καλά το σιρόπι πριν το σερβίρουμε.

πιατο


Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Συγχύσεις …

Όταν ήμουν μικρή μπέρδευα το Λευκό Οίκο με το Λευκό Πύργο. Τη Βέμπο με το Βέγγο.
Σε αντίθεση με πολλούς μεγάλους όμως, δεν μπέρδεψα ποτέ τον καβουρμά με τον παστουρμά. Ίσως επειδή ποτέ δεν είχα δοκιμάσει τίποτε από τα δύο.
Ο πρώτος καβουρμάς που δοκίμασα, ήταν ο βουβαλίσιος της Κερκίνης. Διστακτικά στην αρχή και μη βρίσκοντας πουθενά κάποια συνταγή, τον χρησιμοποίησα αντί για κιμά σε μια μακαρονάδα. Η γεύση εξαιρετική και το πιάτο έγινε ανάρπαστο. Και πάνω που καλομάθαμε, έπαψα να τον βρίσκω. Δεν είναι πάντα διαθέσιμος, μου είπαν, τουλάχιστον στο κατάστημα από το οποίο εγώ τον προμηθευόμουν.
Έπειτα ανακάλυψα τον παραδοσιακό καβουρμά Ριζίων, της εταιρείας Ήλιος. Είναι φτιαγμένος από μαγειρεμένο κρέας μόσχου και πρόβειο, περιέχει μόνο αλάτι και κανένα συντηρητικό. Τό ’χει το λιπάκι του αλλά, πάλι, εκεί είναι κρυμμένη η αμαρτωλή νοστιμιά του.

Εδώ είμαστε, σκέφτηκα. Ένας παραδοσιακός θρακιώτικος καβουρμάς, έτοιμος να περάσει από test drive. Πρώτη δοκιμή σ' ένα μεζεδάκι φούρνου: ο καβουρμάς σε κομμάτια μέσα σε πήλινο σκεύος, από πάνω μια ντομάτα σε κυβάκια, αλάτι, πιπέρι και λίγο κύμινο και χρωματιστές πιπεριές σε ροδέλες. Τριμμένη φέτα κατά βούληση και στο φούρνο για 15΄-20΄στους 180 βαθμούς.
Τα τελευταία χρόνια, όταν βρεθώ στην Ξάνθη, φροντίζω πάντα να προμηθεύομαι μπόλικο καβουρμά απ’ το κρεοπωλείο “Μπαντάκ”. Φτιαγμένος, λόγω θρησκείας, μόνο από μοσχαρίσιο κρέας είναι σχετικά άπαχος, συσκευασμένος αεροστεγώς σε κομμάτια 150-300 γρ. και διατηρείται χωρίς κανένα πρόβλημα στην κατάψυξη.

ΜΠΑΝΤΑΚ ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ ΜΠΑΝΤΑΚ

Ο καβουρμάς πέρασε τις εξετάσεις μετά πολλών επαίνων. Είμαι πια έτοιμη για πιο μεγαλεπήβολα σχέδια. Θα τον δοκιμάσω σε μια κλασσική μακεδονίτικη πρασόπιτα, στη θέση του κιμά.

Πρασόπιτα με καβουρμά

ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
(για ταψί διαμέτρου 32 εκ.)
700-800 γρ. πράσα (μόνο το άσπρο και το πράσινο κομμάτι)
300 γρ. καβουρμά
1 ποτηράκι λευκό κρασί
150-200 γρ. φέτα ή ανθότυρο
6 χωριάτικα φύλλα, χειροποίητα ή και έτοιμα

Κόβουμε τα πράσα λοξά σε κομμάτια και τα αχνίζουμε, σε σωτέζα ή βαθύ τηγάνι, με λίγο νερό. Μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε λάδι και τα καβουρντίζουμε για 5΄. Αλατοπιπερώνουμε,σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τα πράσα να σιγομαγειρευτούν σκεπασμένα προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό ακόμη.

ΠΡΑΣΑ  ΠΡΑΣΑ ΕΤΟΙΜΑ

Όταν τα πράσα είναι έτοιμα, προσθέτουμε τον καβουρμά αφού τον ανοίξουμε με πηρούνι σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μαζί για 5΄-10΄, για να πάρουν τα πράσα νοστιμιά απ’ τον καβουρμά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε τη φέτα ή το ανθότυρο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

 ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΒΟΥΡΜΑ  ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Λαδώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Το λαδώνουμε καλά και βάζουμε από πάνω, χιαστί, άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα μεταξύ τους. Φροντίζουμε το κάθε φύλλο να καλύπτει τα κενά του προηγούμενου, ώστε να μη φαίνεται καθόλου το ταψί.

ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΡΩΤΑ ΦΥΛΛΑ

Απλώνουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με ένα φύλλο, τσαλακώνοντάς το ώστε να μην προεξέχει απ’ το ταψί.

ΠΡΩΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕΣΑΙΟ ΦΥΛΛΟ

Το λαδώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα που έχουμε επίσης λαδώσει και γυρνάμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα, φτιάχνοντας κρόθο. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στον κρόθο και λίγο τυρί.

ΣΤΡΩΣΕΙΣ   ΚΡΟΘΟΣΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ


Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας, προαιρετικά, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την τρυπάμε ελαφρά με πηρούνι σε 2-3 μεριές.
Ψήνουμε την πρασόπιτα στους 180° C, για 1 περίπου ώρα.

ΓΙΑ ΦΟΥΡΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και συνταγές για το βουβαλίσιο καβουρμά μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες http://www.mporas.gr/ και http://www.vouvali.com/ και για τον παστουρμά Ριζίων στην ιστοσελίδα http://www.iliosallant.gr/.
Κι ακόμη στην ιστοσελίδα του Μπαντάκ με το παλιομοδίτικο τετράδιο συνταγών: http://www.bandak.gr/bandak%5Bmain%5D.html